Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.
PITOMI kunići koji žive u stanu. U mnogim literaturama naći ćete napisano da je životni vijek vašeg ljubimca do 10 godina. To jest istina, no bitno je znati da su šanse da vaš kunić doživi toliku starost nevelike, i da je važno istaknuti da će živjeti DO 10 godina. Šanse da vaš kunić doživi tu, već duboku, starost, jednake su šansama da vi doživite 100 godina. Poznati su iznimni slučajevi da su kućni kunići doživjeli i više od 12 godina života. No isto tako ti slučajevi su rijetki koliko i ljudi koji dožive 114 godina, a te vijesti kao što znate - obiđu svijet koliko su rijetke.Kao što se i u ljudskoj populaciji starijom osobom smatra osoba sa 65-70 godina, tako i vaš kunić sa 6 - 7 godina već ima mnogo godina iza sebe.Na duljinu života vašeg ljubimca kao i kod svakog živog bića znatno utječe način života (kretanje), prehrana tokom najbitnijih prvih mjeseci života - od rođenja - preko sisanja majčinog mlijeka- sve do stasanja na bar 80% konačne veličine vašeg ljubimca, te prehrana tokom života, što manje ugljikohidrata koje su poslastica - a to su sjemenke, suho voće itd. te što više sijena.
Zato, ako želite da vaš kunić živi dulje, pazite od kojeg uzgajivača ćete ga uzeti (beba treba biti uz majku barem 7 tjedana) i kako ćete ga hraniti kada dođe kod vas. Također, dokazano je da kastrirane ženke požive dulje jer nemaju problema sa reproduktivnim sustavom (tumori i slično).Time se šanse da vaš kunić doživi već duboku starost od 9 ili 10 godina znatno povećavaju , no morate imati na umu da se mora posložiti bezbroj parametara da bi se dosegla ova uistinu, UISTINU visoka brojka. Zato tih par godina koje sigurno imate uz svojeg ljubimca, iskoristite najkvalitetnije što možete.
Kunići su vrlo privrženi kućni ljubimci. Pitomi su, dragi, veseli, inteligentni, vole društvo ljudi. Životni vijek im je do10 godina. Porijeklom su iz jugozapadne Europe (Pirenejski poluotok) i sjeverozapadne Afrike. Prvi su ih pripitomili Rimljani. Postoji mnogo pasmina, a najpopularnije su razne pasmine patuljastih i malih kunića (ovnoliki, hermelin, rex, angora). Kunići su vrlo društvena te zaigrana bića. Mogu se držati u kavezu ili mogu biti cijelo vrijeme slobodni. Kavez površinom mora biti barem 120 x 60 cm. U kavezu kuniću treba osigurati mjesto za hranu, vodu, spavanje te dodatni prostor za kretanje. Bilo bi idealno da se u jedan kut postavi i wc za glodavce koji treba redovito čistiti.
Na dno kaveza najbolje je staviti slamu, piljevinu ili hoblovinu. U trgovini za kućne ljubimce možete nabaviti i gotovu stelju za kuniće. Kunić voli mekane površine (trava, tepih...). Ukoliko kunić prebiva izvan kaveza, svakako treba obratiti pažnju na kablove te otrovne biljke. U kavez mu stavite i igračke kako mu ne bi bilo dosadno. Kunići bolje podnose hladnoću nego vrućinu. Ako su na otvorenom treba im osigurati zaklon u sjeni. Ne smiju biti na propuhu. Dno kaveza uvijek mora biti suho. 
Govor tijela važan je za razumijevanje kunića. Kako bi znali da li je tužan, srećan, želi li da se mazi ili ne...
Dugouhi ljubimci u divljini kao i sva druga živa bića međusobno komuniciraju. Čine to i kao kućni ljubimci. Prije ili kasnije vaš mezimac će zadnjim nogama snažno udarati o pod. Ovo znači da je uplašen ili vas upozorava na nekakvu opasnost. Tako to kunići rade u divljini.
Podizanjem na zadnje noge kunić pokazuje oprez odnosno daje do znanja da je nešto čuo i da mora da izvidi situaciju. Kao ljubimci najčešće će izviđati situaciju kad osjete da je vrijeme za hranu ili pak da bez obzira na to što nije vrijeme istu mogu namoliti. Praviće tada razne pokrete i grimase ne bi li vam se svidjeo i tako dobio poslasticu.
Da je nešto privuklo njegovu pažnju kunić će vam takođe pokazati i to naćuljenim ušima nagnutim naprijed. Ušima povučenim unazad mezimac vas poziva na maženje, pa… Ovako povučene uši, međutim, znače još nešto. Ako su privijene uz leđa, a kunić pritom još ima podignut rep, reži i ispušta čudne zvukove poput gunđanja daje vam do znanja kako nije raspoložen za igru. Isto će vam dati trzanjem ušiju. Gunđanjem kunić pokazuje da je ljut. Preporučuje se da ga tada ostavite na miru. Glasnim i bezrazložnim škrgutanjem zuba vaš ljubimac želi da vam kaže da ga nešto boli. Škrguće li pak dok ga mazite znak je uživanja.
Praćenjem i skakutanjem vlasniku pokazuju da su ga prihvatili kao prijatelja, kao i da su spremni na igru. Osim praćenjem često će vam to pokazati i na druge načine. Ako vas lagano gura njuškom pozdravlja vas i poziva na maženje. Da je raspoložen za igru pokazaće vam i bacanjem na bok, valjanjem, a često i bezglavom jurnjavom. Sve su to znakovi da su kunići “poludjeli” od sreće.
Privrženost vlasniku oni pokazuju lizanjem i grickanjem, a zaspu li uz vas pokazuju vam da su vas prihvatili kao prijatelja. Sa druge strane snažno guranje ili odgurivanje vaše ruke znak je da se udaljite jer trenutno nije raspoložen za igru. Kruženjem oko vaših nogu on vam se udvara, a kako ne bi bio nesrećno zaljubljen preporučuje se kastracija.
Kunići su društvene životinje i trebaju prijateljstvo sa drugim životinjama i ljudima. Većina ih uživa biti sa ljudima, no potrebno je puno strpljenja i razumijevanja. Biti će potrebno neko  vrijeme da biste stekli njihovo povjerenje. Mali kunići se skrivaju iza pokućstva, odbijaju se maziti te vole grickati i obilježavati područje. Veoma su osjetljivi, što znači da ih se može ozljediti pri pokušaju podizanja. Kunići se osjećaju ugroženo kad ih se pokuša na silu podignuti, te nagonski grebu i pokušavaju se istrgnuti. Ne vole iznenadne pojave što znači da će najvjerojatnije pobjeći ili pokušati ugristi nekoga tko im se naglo i preglasno približi. Zbog tih razloga bi djeci, pogotovo manjoj, kunić mogao postati nezanimljiv, jer s njim u početku neće moći ostvariti kontakt kakav bi željeli.
Pravilan početak druženja je preduvjet su za sretan, siguran i dug život kunića. Dolazak u novi dom popraćen je stresom. Važno je ništa ne forsirati! Kada dođete kući s novim kunićem ili parom kunića, stavite ih u već prije pripremljen kavez ili prostor na kojem će boraviti i koji će biti njihova baza i utočište. Najbolje ih je za početak ostaviti na miru da se oporave od transporta. Osigurajte im hranu (najbolje istu vrstu kojom ga je hranio uzgajivač ili koju su jeli u dućanu), sijeno i vodu te stelju za nuždu. Biti će im potrebno neko vrijeme da se smire i prilagode prije nego krenu s upoznavanjem novog terena.
Prvih dva do tri dana ostavite ih u kavezu da upoznaju svoj novi prostor. Razmjestiti će stvari u kavezu kako njima odgovara i odabrati mjesto za obavljanje nužde. Iako je to jako teško, nemojte ih previše dirati. Vrijeme prevedeno izvan kaveza ograničite bar prvih par dana da shvate gdje je njihov teritorij. Nakon dva, tri dana počnite ih više puštati van u kontrolirani prostor. Pustite ih da iz kaveza izađu sami, kad žele. Dozvolite im da sami istražuju i nemojte ih naglo dizati ili spuštati. Pustite ih da trčkaraju i da sami dođu do vas. Dajte im vremena da vas upoznaju i da vi upoznate njih, jer ovo je tek početak vašeg dugog i prekrasnog druženja.
Pustite svojeg ljubimca da napravi ''prvi korak''. Legnite na pod i jednostavno ga gledajte. Spustite se na njegovu razinu, oči u oči, i nježno mu pričajte. Isprva će se bojati, praviti će se da vas ne vidi i neće se približavati. Na kraju će pobijediti njegova beskonačna znatiželja. Prvo će vas nježno dodirnuti njuškicom i pobjeći. Nemojte raditi nagle pokrete i ne pokušavajte ga uzeti u ruke. Neka vaš kunić slobodno njuška i istražuje. Odjednom će vam se posve približiti, skočiti vam u krilo  i tako će malo po malo rasti njegovo povjerenje. Vaš će vas kunić častiti i pusama. Ponekad pripitomljavanje traje kraće, ponekad duže, ali isplati se svaki trud.Rašireno je mišljenje da kuniće ne boli ako ih se podiže hvatajući ih za uši ili kožu iza vrata. To nije točno. Pravilan način je taj da ih sa jednom rukom obuhvatite oko donjeg dijela leđa (guze), a sa drugom ispod prsa. Brzo ih podignite i čvrsto prislonite na svoja prsa. To će im dati oslonac, jer postaju nervozni ako im šapice slobodno vise u zraku. Oni se u pravilu boje visine, tako da će sakrivati glavicu pod vašu ruku dok ih budete nosili. Jedino će se kunić koji vam potpuno vjeruje i koji je naučen na nošenje od samog početka, opušteno dati nositi i zainteresirano će gledati oko sebe.
Prehrana kunića treba se sastojati od:
- svježeg sijena (miješavina raznih trava)
- svježeg povrća i bilja
- od kvalitetnih peleta u manjim količinamaSijeno je najvažnija hrana kojom trebate hraniti svojeg ljubimca. Ono uvijek mora biti na raspolaganju i treba im se davati u neograničenim količinama.
Kuniću se dnevno treba davati i svježe povrće i bilje (mrkva, listovi brokule, kelj, blitva, djetelina, cvjetovi i listovi maslačka, peršin). Osim navedenog, kunići jedu i gotovu mješavinu sjemenki. Vole i voće, ali im ga dajte u malim količinama (jabuke, kruške, banane, naranče, breskve, šljive).
Važno je da vaš kunić ima uvijek grančice (jabuke ili lješnjaka) na koje će "trošiti" zube. 
 Kunićima uvijek treba biti dostupna svježa voda.
Uvođenje novih namirnica u prehranu treba biti postepeno, naročito kod mlađih jedinki.U prehrani kunića treba izbjegavati: cvjetaču, kupus, svježi kruh, špinat, rajčicu, krumpir i sve namirnice koje spadaju u "ljudske deserte". Gotovo svi kunići "ludi" su za slatkim i mogu namirisati keks ili čokoladu i iz susjedne prostorije. Davanje slatkiša svakako treba izbjegavati jer može nanijeti teške posljedice na njihov organizam.Zdravlje:
Zdrav kunić ima suhu njuškicu, bistre oči, živahan je i puno se kreće. Zubi i nokti se trebaju povremeno rezati, a to prepustite stručnoj osobi. Kuniće je potrebno redovito četkati kako bi se skinula suvišna dlaka (linjaju se svaka tri mjeseca).
Izgled zdravog kunića: 
živahan je i rado se kreće
oči su mu bistre i ima suh nosić 
zubići i nokti mu nisu predugački
ima čisto i gusto krzno 
stolica (kuglice) je tvrda i redovita 
Razmnožavanje:
Obzirom da su u prirodnom okruženju plijen, reproduktivni sustav kunića je osmišljen tako da osiguraju opstanak svoje populacije. Takvo ponašanje je u prirodnim uvjetima je normalno i poželjno, no u zaštićenim uvjetima, gdje nemaju niti jednog prirodnog neprijatelja, ono rezultira prevelikim i prečestim okotom velikog broja mladunaca. Ženka nosi mladunče 28 - 31 dan. U jednom okotu na svijet dođe do 8 mladunaca. Ženke i mužjake koje ne namjeravamo pariti, najbolje je kastrirati/sterilizirati. 
Druženje: Kunići imaju potrebu za društvom. Jednako dobro se slažu mužjak i ženka i parovi istog spola, ali samo ukoliko su kastrirani. U suprotnom znaju biti agresivni. Kunić se dobro slaže i sa svim drugim vrstama kućnih ljubimaca. Bilo bi svakako dobro da se upoznaju postepeno. Ukoliko kunić nije kastriran, može doći do agresivnosti u suživotu sa zamorčićima.U odnosu s ljudima, kunići pokazuju veliku privrženost i veselje ukoliko im posvećujete dovoljno vremena. Ako želite kunića koji će se s vama igrati, naučite ga da vam može vjerovati. Nemojte ga podizati protiv njegove volje niti činiti ono što ne želi. Pripitomljeni kunići vole kad ih se gladi po leđima, po glavici i obrazima, oko ušiju, kad ga trljate po nosiću. Kada je raspoložen za maženje i udobno namješten, u stanju je satima ležati i uživati. Ako vam pažnja odluta, pa ga na trenutak zanemarite, ponekad zna i zagrepsti ili vas gurnuti njuškicom. On vas ne želi ozlijediti, nego vas samo pokušava podsjetiti da je tu i da nastavite s maženjem. Možete izmisliti puno igara prilikom kojih ćete se opustiti i dobro zabaviti sa svojim krznenim ljubimcem.
Vole da ih se mazi i bilo bi dobro da se od malih nogu što više drže u rukama ili u krilu. S njima se treba postupati nježno i s ljubavlju. Ne vole da ih se podiže za uši ili kožu iza vrata, nego jednom rukom ispod donjeg dijela tijela, a drugom ispod prsa. Uvijek moraju imati oslonac, jer se tako osjećaju sigurnije.
Najvažnije u ishrani kunića je sijeno, kojega možete davati u neograničenim količinama. Kuniću se dnevno treba davati i svježe povrće i bilje (mrkva, listovi brokule, kelj, blitva, djetelina, cvjetovi i listovi maslačka, peršin). Osim navedenog, kunići jedu i gotovu mješavinu sjemenki. Vole i voće, ali im ga dajte u malim količinama (jabuke, kruške, banane, naranče, breskve, šljive). Bitno je da im je svježa voda uvijek dostupna. Treba izbjegavati: cvjetaču, kupus, čokoladu, svježi kruh, špinat, rajčicu, krumpir. Uvođenje novih namirnica u prehranu treba biti postepeno, naročito kod mlađih jedinki.Zdrav kunić ima suhu njuškicu, bistre oči, živahan je i puno se kreće. Zubi i nokti trebaju se povremeno rezati. Potrebno ih je redovito četkati kako bi se skinula suvišna dlaka (linjaju se svaka tri mjeseca). Zdrav kunić ima čisto i gusto krzno. Ukoliko Vaš kunić ima proljev, hitno ga odnesite veterinaru. Vrlo je bitno da vaš kunić ima uvijek grančice (jabuke ili lješnjaka) na koje će "trošiti" zube. 
Kunići mogu i cijelo vrijeme biti slobodni u stanu ili kući. U tom slučaju prostorije treba dodatno osigurati. To se prvenstveno odnosi na uklanjanje svih mogućih kablova iz njihova dosega (vole ih grickati) i na otrovne biljke. Ako vaš kunić još nije dovoljno uvježban glede obavljanja nužde na za to određenim mjestima, preporučljivo ga je držati u kavezu barem preko noći ili dok je sam u stanu. Kunićima treba  omogućiti razne igračke za zabavu: kutije, košare, metlice, četkice, igračke za bebe koje zveckaju i koje se mogu gurati, drveni štapići, kartonski valjci potrošenog toalet papira, limenke coca-cole, plastične boce, stari časopisi i telefonski imenici i sl. Ako im vi ne omogućite zanimaciju, naći će ih sami u vidu vaših tepiha, kauča, fotelja...Posude za nuždu potrebno je često čistiti, najmanje jednom dnevno, a najbolje prema potrebi. Kunići su vrlo čiste životinjice i neočišćena posuda će ih odbijati. Dno kaveza uvijek mora biti suho.Kunići bolje podnose hladnoću nego vrućinu. Ako su na otvorenom treba im osigurati zaklon u sjeni.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.