Kunići su društvene životinje koje vole ljude. Kao takvi idealni su porodični ljubimci.

Kunići su društvene životinje koje vole ljude. Kao takvi idealni su porodični ljubimci.
Poput psa jako se vežu uz svoje vlasnike. 
Kunići su društvene životinje koji u prirodi žive u grupama. Kao kućni ljubimci najčešće žive sami odnosno ljudi su im jedino društvo. 
Vole se maziti, a moguće ih je čak dresirati, primjer da nuždu obavljaju u „zečjem wc-u“. Samo pod uslovom da ih  shvatite kao ravnopravne članove porodice..Dobro se slažu s djecom, ali brigu o ljubimcu ne smijete prepustiti isključivo djeci.
Najvažnije je znati da se kao kućni ljubimci drže patuljasti kunići. Ima ih različitih vrsta, a najpopularnije rase su hermelin, rex, angora i ovnoliki kunići.Važno je da životinja nije premlada. Kunić koji se od majke odvoji prije osme sedmice u životu će više obolijevati. Drugi faktor na koji kod kupovine morate obratiti pašnju jeste zdravlje kunića. Neki od znakova koji ukazuju da je vaš novi ljubimac zdrav su čisto i sjajno krzno, čiste šape, kratki 'nokti', bistre oči i suha njuška. Obratite pažnju na uslove u kojima se životinja u trgovini drži. Ono mora biti čisto i uredno što je jedan od osnovnih preduslova da bi kunić bio zdrav. Da bi to i ostao to isto morate mu omogućiti u vašem domu.
Prostran kavez ( što veći to bolji) sa plastičnim dnom na koje treba staviti stelju i slamu u kojoj će se vaš ljubimac skrivati. Kunići obožavaju grickati sijeno koje im trebate servirati u za to predviđenim koritima koje se obično pričvrsti za kavez. 
U osnovu opremu takođe spadaju pojilica i masivna hranilica koju kunić neće moći prevrnuti. Za posluživanje zdravih obroka najjednostavnije je kupiti kuglu koja će visjeti s vrha kaveza. Da bi došao do poslastica vaš ljubimac morat će se protegnuti.
 U kavezu obavezno morate postaviti WC te im kupiti nekoliko igračaka. Sve to kunić mora imati u kavezu i zato on mora biti dovoljno prostran. 
Vašeg ljubimca redovno morate puštati izvan kaveza kako bi se razgibali i istraživali.
Ako dozvolite kuniću da se kreće po većem dijelu stana ili kuće poželjet ćete da dođe kada ga pozovete. Tako ćete ga moći pronaći ako se skriva ili ako ste zabrinuti za njegovu dobrobit.
Kunići se mogu izvježbati da dođu na poziv ako ih za to nagradite nekom poslasticom. Morate otkriti što je to što vaš kunić najviše voli (blitva, komadić jabuke, ...) i time se koristite kao mamcem.
Kunići su vrlo privrženi kućni ljubimci. Pitomi su, dragi, veseli, inteligentni, vole društvo ljudi. Životni vijek im je oko 10 godina.
Vole da ih  mazite i bilo bi dobro da se od malih nogu što više drže u rukama ili u krilu. S njima  treba postupati nježno i s ljubavlju. Ne vole da ih  podižetr za uši ili kožu iza vrata, nego jednom rukom ispod donjeg dijela tijela, a drugom ispod prsa. Uvijek moraju imati oslonac, jer se tako osjećaju sigurnije.
Najvažnije u ishrani kunića je sijeno, kojeg možete davati u neograničenim količinama. Kuniću se dnevno treba davati i svježe povrće i bilje (mrkva, listovi brokule, kelj, blitva, djetelina, cvjetovi i listovi maslačka, peršin).O uvođenju pojedine vrste hrane upoznajte se posebno, jer se voće i povrće mora postepeno uvoditi u ishranu zavisno od starosne dobi. Osim navedenog, kunići jedu i gotovu mješavinu sjemenki. Vole i voće, ali im ga dajte u malim količinama (jabuke, kruške, banane, naranče, breskve, šljive). Bitno je da im je svježa voda uvijek dostupna. Treba izbjegavati: cvjetaču, kupus, čokoladu, svježi kruh, špinat, rajčicu, krumpir. Uvođenje novih namirnica u prehranu treba biti postepeno, naročito kod mlađih jedinki.
Kunić je zdrav kada: je živahan je i rado se kreće,oči su mu bistre i ima suh nosić, zubići i nokti mu nisu predugački, dlaka je čista i gusta, stolica (kuglice) je tvrda i redovna.
Kunići imaju ukorijenjeni nagon za društvom. Odlično se slažu jednako mužjak i ženka i parovi istog pola, ali samo ukoliko su kastrirani. U suprotnom znaju biti agresivni. Kunić se dobro slaže sa svim drugim vrstama kućnih ljubimaca. Bilo bi svakako dobro da se upoznaju postepeno. Ukoliko kunić nije kastriran, može doći do agresivnosti u suživotu sa zamorčićima.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.