Nabavka kunića je velika odgovornost i obaveza a osnova je- imate li vremena i predanosti za potpunu brigu o kunićima.


Nabavka  kunića je velika odgovornost i obaveza a osnova je- imate li vremena i predanosti za potpunu brigu o kunićima. 


Nabavka  kunića je velika odgovornost i obaveza, pa zato provjerite jeste li potpuno istražili pasminu i imate li vremena i predanosti za potpunu brigu o kunićima. 

Nabavljajte kuniće samo od provjerenih uzgajivača.

Kunići moraju imati najmanje 8 sedmica starosti i potpuno spremni  prije nego što mogu napustiti svoje majke. Najodgovorniji prodavači čuvaju kuniće duže od ovoga prije nego što ih puste da odlaze u nove domove.

Provjerite Zdravlje kunića
Prosječnom čovjeku može biti teško provjeriti je li kunić zdrav ili ne, pa ako odlučite prihvatiti ili kupiti kunića, pobrinite se da se prodavač slaže da ga možete vratiti u roku od 48 sati ,puni povrat, nakon uzimanja kunića. Prodavač bi trebao biti spreman dopustiti da to učinite. Ako je kunić već bio zdravstveno provjeren od strane vlastitog veterinara, provjerite jeste li dobili dokaze za to u obliku veterinarskih zapisa i nazovite svog veterinara da to potvrdite.

Držanje kunića kao kućnih ljubimaca postaje sve popularnije svake godine. Držanje kunića u zatvorenom ima niz pogodnosti, uključujući i zaštitu od grabežljivaca, omogućujući više kontakta sa svojim kunićem i stvaranje bliže veze te zaštitom od najgorih krajnosti i vremenskih prilika. Kada vaši kunići žive u zatvorenom s vama, oni stvarno postanu dio porodice i pružaju vam priliku da vidite cijeli način njihovih života.
Za održavanje kućnog kunića, postoji niz različitih načina njihova smještaja i pružanje odgovarajuće, sigurne ograde. U ovom članku ćemo pogledati različite opcije koje vam stoje na raspolaganju za smještaj vašeg kunića zatvorenog doma.
Ograda je jedan  od najboljih načina pružanja smještaja za vašeg  kunića, i ima dodanu prednost da je potpuno prijenosiva ako ga trebate premjestiti. Sastoji se od krute žičane ograde s nekoliko strana. Važno je odabrati ogradu koja je dovoljno visoka da vaš kunić ne može jednostavno skočiti, a preporučeni je minimum od tri metra.

Ako imate podove s tepihom, možete staviti papir, tepih ili linoleum u unutrašnjost ograde kako biste spriječili da vaš kunić oštećuje vaš tepih.
Korisna je kako unutar kuće, tako i za stavljanje u vrt za vaše kuniće kada izađu. To takođe znači da možete lako pustiti kuniće za nadgledanu šetnju.
Postoji mnogo jednostavnih načina za izgradnju impresivnog zelenog apartmanskog kompleksa za vašeg kunića, od jednostavnih složenih skladišnih kocka do mrežnih kaveza do konstrukcija drva i mrežica za tu svrhu. Ovakve apartmane možete naručiti  ili čak razmislite o izgradnji vlastitih! 

Pobrinite se da je dovoljno velik da vam pruži dovoljno prostora za vašeg kunića da se može kretati i igrati, te posvetiti mu udoban prostor  za spavanje, kao i odjeljak za wc.
Korištenje jednostavnog kaveza  za vašeg kunića često je najjeftiniji i najjednostavniji izvor opcije, ali oni imaju tendenciju da budu manje prostrani od ostalih opcija. Ako vaš kunić živi u kavezu, čak i velikom, važno je osigurati da vaš kunić ima i dosta vremena provedenog izvan kaveza svaki dan, i ne ostaje dugo zatočen.
Prilikom odabira kaveza za vašeg kunića, izaberite veće kaveze , jer ćete morati osigurati dovoljno prostora za spavanje, hranu, igračke i posuđe za vašeg kunića, prostor za rastezanje nogu i prostor za wc.
Izaberite kavez  za lak ulazak i izlazak  kada im je dopušteno.
Naravno, dopustite svojim kuniću slobodu kretanja u slobodno vrijeme u prikladnoj sobi posvećenoj vašem kuniću, koja mora biti „otporna na kunića“ prije ulaska u nju! Soba mora imati osigurana vrata, kako ne bi pobjegao, a niti prateće žice ili druge potencijalne opasnosti.
Trebali biste posvetiti kutak prostorije da bude kunićeva stanica, s njihovim krevetom, hranom i vodom i postaviti kutiju za slatkiš na drugom mjestu. Kada vaš kunić ima slobodan raspon cijele sobe, imat ćete i puno opcija u smislu dodavanja zabavnog namještaja, igračaka i igara.
 Pobrinite se da soba nema  rupa koje vaš kunić može koristiti za sklonište.
Kunići uživaju u društvu drugih kunića  jer su po prirodi vrlo društvene životinje. U divljini, žive u grupama, pa čak i kada se drže kao kućni ljubimci, vole biti oko drugih pripadnika vrste. Imajući dva ili više kunića zajedno znači da neće biti usamljeni kad ste na poslu iliako nemate vremena za zabavu sa njima.
Druga prednost državanja kunića zajedno, kao kućnih ili vanjskih kućnih ljubimaca uključuje činjenicu da je manje vjerovatno da će biti destruktivni nego ako su sami. Jedan  kunić kome je dosadno može učiniti mnogo oštećenja unutar kuće što uključuje žvakanje vašeg namještaja i električnih žica! 
Jednom kada se kunići međusobno upoznaju, formiraju vrlo snažne veze jedni s drugima i ostaju najbolji prijatelji za život.
Možete držati kuniće istog pola zajedno. Međutim, odabir da ženka i mužjak žive zajedno čine ga mnogo jednostavnijim za formiranje čvrstih veza jednih s drugima. Međutim, i muški i ženski moraju biti sterilizirani  prije nego što ih stavite zajedno i to bi trebalo biti učinjeno najmanje tri do četiri sedmice prije nego što  se upoznaju.
Kunići  vole  društvo svoje vrste i kad se pažljivo upoznaju jedni s drugima, obično postaju najbolji prijatelji. Moglo bi to potrajati neko vrijeme i sve dok ne budete sigurni da su se duista zbližili, nikada ih ne biste smjeli ostaviti bez nadzora.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.