Pustinjska lisica (Fennec)-kao kućni ljubimac.


Pustinjska lisica (Fennec)-kao kućni ljubimac.
Malo tijelo, ali nevjerovatno velike uši- vjerovali ili ne, i one su postale dio kućanstava. No, iako ćete ih lako naučiti na uzicu i mjesto za obavljanje nužde, njihov nivo energije i znatiželje je nevjerojatna. Uz to, poznate su i kao proždrljivi kopači. U zatočeništvu mogu živjeti oko 10 godina, a idealni vlasnici su im porodice bez drugih ljubimaca i male djece.

Male, neobičnog izgleda, sa izrazito “toplim” i umiljatim očima, velikim ušima, razigrane i socijalne, ove preslatke lisice mame.
Pustinjska lisica potiče iz Sjeverne Afrike, a danas je možemo pronaći i kod nas.
Pustinjska lisica (lat. Vulpes zerda) egzotični kućni ljubimac - potiče iz  Sjeverne Afrike, odakle se vrlo brzo proširila na ostatak svijeta. S obzirom na to što se vrlo lako može pripitomiti, sve više ljudi počinje  je držati kao kućnog ljubimca. Važno je naglasiti da će vam za držanje pustinjske lisice biti potrebna posebna dozvola.
Pustinjska lisica u prosjeku naraste oko 40 centimetara, dok se njena težina kreće od jednog do dva kilograma. Osim toga, mužjaci pustinjske lisice nešto su veći od ženki. Iako je vrlo aktivna životinjica, potrebno je paziti da ne izgubi energiju te je redovno hraniti.Što se tiče ishrane najviše joj odgovaraju miševi, insekti, jaja, ali i dehidrirana hrana za pse.
Važno je da hrana koju dajete pustinjskoj lisici bude s vrlo visokim udjelom mesa i bez žitarica koje štete njenom zdravlju. Iako nisu osjetljivog zdravlja, važno je redovno posjećivati veterinara.
Feneci su manji sisari iz porodice zvijeri, a poznate su i kao najmanje lisice na svijetu. Toliko su male da najkrupniji mužjaci teže svega kilogram i po, a ženke ne više od 800 grama. Ono po čemu je pustinjska lisica poznata jeste činjenica da je to jedina vrsta lisice koja može da se pripitomi.
Majušna pustinjska lisica je veoma spretna i otporna na surove uslove života. U stanju je da u toku života ne okusi ni kap vode. Jedina tečnost koja joj je u Sahari uvijek na raspolaganju potiče iz rijetkog rastinja, mesa i jaja, gmizavaca i ptica kojima se hrani. Poslije sumraka, kad vrelina umine, ogladnjela lija kreće u lov. Iako je društvena životinja, kad lovi, najčešće je sama. Dok vreba plijen, samo joj oči svijetle u mraku. Uvijena u svoj dugi topli rep od guste dlake, može satima da čeka žrtvu, uprkos hladnim saharskim noćima. Njene kratke noge sa širokim šapama, prekrivene gustom dlakom, prilagođene su kretanju kroz pijesak. Ogromne uši, dugačke i po 15 centimetara, najviše joj pomažu pri lovu. Zahvaljujući njima, može da pronađe gmizavce koji se kreću duboko ukopani u pustinjski pijesak. I pored toga što je viješt lovac, lisica često ostane bez ulova, tako da višak hrane zakopava.
Fenek lisice su najmanji pripadnik porodice lisica sa najvećim ušima u odnosu na veličinu glave.
Dobro podnose visoke ljetnje temperature jer im je postojbina Sahara, a velike uši im, pored toga što omogućavaju da čuju čak i kretanje insekta ispod zemlje, služe i za termo regulaciju. Zahvaljujući njima ispuštaju suvišnu toplotu iz tijela.
Ova životinja se u dnevnim časovima odmara i krije od sunca u svojoj jami ukopanoj u tlo. Njen dom najčešće se nalazi ispod polusasušenog žbunja, čije korjenje vezuje rastresito pustinjsko zemljište, ne dozvoljavajući dugačkim tunelima lisičijeg doma da se obruše. U jami, pored para pustinjskih lisica, obično žive i njihovi mladunci i potomci iz nekoliko prethodnih generacija, koji pomažu roditeljima u odgajanju mladih.Vreme parenja započinje u januaru ili martu. Trudnoća ženke traje 52 dana i na svijet donese od dva do pet mladih, koji se prvih mjeseci hrane mlijekom.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.