Mali zlatni penjaš- Sugar glider-Luduju po noći, a preko dana spavaju snom pravednika.


Mali zlatni penjaš- Sugar glider-Luduju po noći, a preko dana spavaju snom pravednika.
Sugar glider: Leteće vjeverice koje se obožavaj igru s vlasnicima.

Svojim će se ljepljivim prstima obožavati "objesiti" na vas.Prosječni životni vijek im je između 12-15 godina, no u domovima većina njih ne doživi preko 8 godina (tačnije 6-8 godina).

Stvarno su genijalni, ali nisu ljubimci za svakoga, piške  svukud, a njihovo hranjenje je užasno komplicirano i teško je za uravnotežiti iako se u prirodi hrane raznim biljem i kukcima.

Sudeći po svemu gore navedenom, mislim da su ovi mali slatkiši najsretniji u prirodi.No ako ste istinski zainteresovani i možete ispuniti sve njihove zahtjeve upoznajte ih.

Mali zlatni penjaš (engl. sugar glider), porijeklom je iz Australije, a ime je dobio po dvije stvari: kao prvo, on može kliziti kroz zrak, a kao drugo, obožava slatke stvari. U prirodnom okruženju, sposobni su preletjeti 70 metara, s drva na drvo.

Njihova dlaka je sivo-smeđe-plavo-srebrne boje, s crnom crtom, koja se proteže od sredine glave do korijena repa. Njihova dužina je od 16-21 cm, a repić im je dugačak gotovo koliko i tijelo. S obzirom da se radi o noćnim životinjama, imaju izrazito velike oči te jako dobro razvijeno čulo njuha. Uši su im tamnije i bez dlake.

Negdje ih nazivaju letećim vjevericama, šećernim kliscima, a u našim krajevima malim zlatnim penjašima. Najveći primjerak ovih tobolčara je ‘čak’ 21 cm. ‘Luduju’ po noći, a preko dana spavaju snom pravednika. Za takav odmor treba im toplo i sigurno mjesto na kojem se može što više njih stisnuti.

Mali zlatni penjaš u našim je krajevima egzotična životinjica, iako se vrlo se lako uzgaja i jedna je od rijetkih vrsta koja se prilagođava životu u zatočeništvu. U velikom broju zemalja dozvoljeno ih je držati i kao kućne ljubimce.
Jako su nježni, osjetljivi i druželjubivi, a više od svega, obožavaju prisnost. Guranje, maženje i stiskanje nezaobilazno je u njihovim malim zajednicama.
Ono što je specifično kod ovih životinjica jeste da morate zadobiti njihovo povjerenje, za što će biti potrebno puno strpljenja. No, jednom kad ga zadobijete, on će obožavati biti u vašem društvu. I to na način da će se svojim ljepljivim prstima obožavati "objesiti" na vas ili ušuškati ispod vaše majice ili u džep.  S njim zaboravite na vikanje, kazne i slično, jer ne reaguju na njih i tako ćete sigurno izgubiti njegovo povjerenje. Takođe, zaboravite i na brze pokrete, koji će ih uplašiti, upravo radi njihovog nagona da se u prirodi odbrane od predatora. 
Kavez mora biti dovoljno velik, kako bi se vaš ljubimac osjećao ugodno (51x51x77, 60x60x96 ili 91x61x91). Ne smijete ga držati direktno na suncu ili propuhu, ali morate ga držati negdje gdje će on kroz prozor vidjeti kad je dan, a kad noć, što je jako važno za njihov bioritam. Na dnu obavezno mora biti piljevina, a u njemu igračke, kako mu ne bi bilo dosadno. Higijena im je jako bitna. Jako su nježni, osjetljivi i druželjubivi pa se moraju držati u paru.
Godišnje imaju 2-3 legla, sa po 2-3 mladunca. Ženka nosi mladunce otprilike 10 sedmica i ono što nipošto ne smijete prva 3 mjeseca je odvajati ih od majke. Nakon 3 mjeseca, ona ih sama počinje odbacivati. Stručnjaci preporučuju da se mladuncu, i kad se odvoji od majke, nabave plišane igračke, koje bi zamijenile blizinu majke.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.