Šećer jedrilice-sugar glideri-su popularni egzotični kućni ljubimci. Oni su male, slatke i jedinstvene male životinje.

Šećer jedrilice-sugar  glideri-su popularni egzotični kućni ljubimci. Oni su male, slatke i jedinstvene male životinje. 
Šećer jedrilice su popularni egzotični kućni ljubimci. Oni su male, slatke i jedinstvene male životinje. Ali, baš kao i kod bilo kojeg drugog  egzotičnog ljubimca , potencijalni vlasnik  trebao bi biti svjestan zahtjeva pažnje i brige i osobina ličnosti šećerne jedrilice prije nego što ga nabavi. Šećerne jedrilice su dugoročna obveza, živjeći do 14 godina u zatočeništvu i zahtijevaju posebnu ishranu, veliku pažnju i prostor.

Šećer Glider u divljini

Šećer  beba  započinje život u majčinoj vrećici i nazivaju se joeys. Zahvaljujući ovom jedinstvenom početku života, klasificirani su kao marsupi, a ne glodari  poput slične leteće vjeverice. 
Porijeklom  su iz Australije, Indonezije i Nove Gvineje, gdje žive u stablima. Oni dobivaju svoje slatko i zrakoplovno ime od hrane koju jedu i njihovog karakterističnog načina „prijevoza“. Njihova identična ishrana uključuje nektar i sap od stabala. Šećer jedrilice su svejedi, tako da osim nektara i soje,  će jesti i biljni materijale i meso, uključujući voće, insekte, pa čak i male ptice ili glodare.
Šećer jedrilice u divljini žive u društvenim porodičnim jedinicama zvanim kolonije. Ovaj društveni život je vrlo važan za sve šećerne jedrilice i napreduju na druženju i komunikaciji iz vlastite vrste.

Sugar Glider Ponašanje

Mogu se odgojiti kao dragocjeni, razigrani i zabavni kućni ljubimc, ali redovna ljudska interakcija vrlo je važna ako želite da vaš ljubimac bude ljubazan, pogotovo ako imate kolonije od njih,jer  će se povezati s drugim jedinkama s kojima žive. Šećer jedrilice mogu biti vrlo bučni  kućni ljubimci. Buka koju šećer jedrilica čini obično vam kaže da su uzrujani, uplašeni, gladni ili da izražavaju druge emocije. Ako ih tokom dana budete probudili ,jer su noćne životinje, najčešće  ćete čuti zvuk uzrujanoe  jedrilice i na ovo zvučno upozorenje treba obratiti pažnju jer se možda nalazite blizu neugodnog ugriza.
Ne mogu biti obučeni, ali su inače prilično čisti kućni ljubimci.

Sugar Glider ishrana

Kao kućni ljubimci imaju prilično stroge  zahtjeve u ishrani. Idealna ishrana za njih je  još uvijek je široko raspravljana tema, ali tokom godina je sve više istraživanja provedeno kako bi se utvrdile neke od najboljih mogućnosti vlasnika kućnih ljubimaca. Neravnoteža iz neprikladnih omjera kalcija i fosfora je česta, ali  se lako može spriječiti hranjenjem odgovarajuće, uravnoteženom ishranom.
Varijacije domaće BML dijete su vrlo popularne. Med, kalcij prah i dječja žitarica često se koriste u ovim receptima kako bi pružili pravilnu ishranu vašem ljubimcu, ali svako svježe voće i povrće bi takođe trebalo ponuditi svake večeri.
Visina kaveza je važnija od površine. Unutrašnjost kaveza treba sadržavati puno igračaka, zatvoreni kotač za vježbanje, tako da rep  ne bude uhvaćen, i gnijezda ili vrećice. Konopci i ljestve omogućuju i puno penjanja i vježbanja. 

Povezivanje s vašim šećerom

Dopušta  se vožnja sa šećerom u vašem džepu ili u vrećici koja visi oko vrata i to je jednostavan način povezivanja i interakcije s njima tokom dana.
Ne zaboravite da imaju oštre zube i nokte i, iako nisu agresivni kućni ljubimci, ugrist će ako se osjećaju ugroženim ili uplašenim. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.