Modro jezero- vrlo blizu Imotskog, uz sam rub grada, nalazi se Modro jezero.

Modro jezero- vrlo blizu Imotskog, uz sam rub grada, nalazi se Modro jezero.

Nivo njegove vode tokom godine znatno oscilira tako da nisu rijetke godine kada potpuno presuši. U tim slučajevima na njegovu dnu igra se nogomet. Tokom ljetnih mjeseci uglavnom ima dovoljno vode za kupanje, a nije rijetkost ni da se igraju različiti vodeni sportovi. Posebna briga vodi se o kvaliteti vode i urednosti plaža.
Lokacija:Hrvatska-Imotski,

Površina:0,4 km²,
Najveća dubina:0-147 (uobičajeno 90 m ),
Najveća širina:0,25-0,4 km,
Najveća dužina:0,8 km,
Vrsta jezera:kraška jama,
Vrlo blizu Imotskoga, uz sam rub grada, nalazi se Modro jezero. Narod mu je dao ime zbog modre boje njegove vode. Modro jezero ima oblik bubrega. Duži mu je promjer sjeveroistok-jugozapad (oko 800 m). Širina koleba od 250 do 400 m.
Dubina je mjerena više puta jer se do površine vode lako dolazi lijepo građenim puteljkom. Prije nego se kaže o dubini, treba naglasiti da je obod otvora  nagnut te je prema najnovijim mjerenjima južni najniži 386 m nadmorske visine, a sjeverni najviši 527,7 m nad morem. Nivo vode penje se za vrijeme kišnih dana obično do 329 m nadmorske visine.
Tada dubina vode iznosi 90 m. Međutim, voda neprestano oscilira i dubina se jezera mijenja od potpunog presušenja do najveće dubine kada se voda prelijevala i iznosila 147 m. To se, vjerovatno, više neće ponoviti zbog toga jer su potresom 1942. proširene podzemne odvodne pukotine, što najbolje potvrđuju veoma česta presušenja samog jezera, u ranoj jeseni za vrijeme sušnih godina.
U Modrom jezeru vidan je proces zatrpavanja, naročito sa sjeverne strane, a s južne se počeo jače pokazivati tek nakon potresa 1942. godine.
 Imotski se smjestio na tromeđi Bosne i Hercegovine i Dalmacije i centar je Imotske krajine. Leži na plodnom Imotskom polju i ima dvije važne znamenitosti, dva bisera prirode, Crveno i Modro jezero. Ova su jezera omiljeno izletište i turista i domaćih ljudi željnih odmora u prirodi. Kraško Modro jezero jedno je od najljepših hrvatskih jezera do kojeg vode uređene stepenice pa je ono za ljetnih mjeseci omiljeno kupalište. Često i presuši pa se na njegovom dnu tradicionalno igra nogomet. Crveno jezero dobilo je ime po crvenim stijenama na rubu jezera. Ova kraška jama visoka je oko 528 metara, a dubina jezera je oko 281 metar što bi, prema nekim podacima, moglo biti najdublje jezero u Europi. Crvenom jezeru zbog strmih litica koje ga okružuju nije moguće pristupiti.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.