Sugar glider-mali zlatni penjaš- su najsrdačniji,najslađi i najskuplji egzotični kućni ljubimci.


Sugar glider-mali zlatni penjaš- su najsrdačniji,najslađi i najskuplji egzotični kućni ljubimci.
Sugar glideri  su popularni egzotični ljubimci  zbog  njihove male veličine i slatka, ali neobičana, izgleda. Sugar glideri  kao kućni ljubimci su slatki i divni ljubimci kada znate kako ih dobro paziti. Prije odluke za bilo kojeg egzotičnog ljubimca morate znati sve ZA i PROTIV  tog kućnog ljubimca i ustanoviti jeste li sposobni za TO i hoćete li biti prava osoba koja će se brinuti o njima tokom njihovog ne malog životnog vijeka.
Sugar glideri  dobivaju svoje ime od svoje ljubavi prema šećeru i njihove sposobnosti da klize s stabla na stablo.

Krzno im je sivo-plave boje pa sve do smeđe boje, s tamnom crtom koja se proteže od sredine glave po sredini leđa, pa sve do korijena repa. Vrh repa im je često bijele boje. Dužina glave i tijela im je otprilike od 160-210 – prosječno 170 mm, dužina repa 165 – 210, prosječno 190 mm. Težina mužjaka od 115-160, u prosjeku 140 grama, dok ženke teže od 95-135, u prosjeku 115 grama.
Na zadnjim i prednjim nogama imaju po pet prstiju, koji su zavijeni i imaju vrlo oštre kandže. S obzirom na to da su noćne životinje, imaju velike oči te razvijeno čulo njuha. Uši su im tamno pigmentirane te nisu obrasle dlakom.
Sugar glideri, poput klokana, imaju torbu u kojoj  bebe, zvani joeys, žive 60-70 dana. U dobi od oko 4 mjeseca, joeys imaju sposobnost da se sami izvuku izvan vrećice.
U divljini, sugar glideri ostaju na drveću, i gotovo nikada, nr, dodirnu zemlju.
Sugar glideri prave gnijezda u rupama u starim  stabalima i obilježavaju njihova gnijezda s urinom.

U divljini, sugar glideri mogu boraviti u grupama od oko 15-30 jedinki.

Jesu li sugar glideri dobri kućni ljubimci?

Da, međutim, oni nisu tako jednostavni za držanje kao hrčci ili gerbili. Trebaju gotovo jednak tretman kao i mačke. Ne samo da ćete morati hraniti svoje glidere, već ćete vjerovatno potrošiti malo novca za stanište za svog ljubimca. Sugar glideri su društvena bića i trebaju druženje.
Zbog činjenice da žive u gnijezdima, sugar glideri ne mogu biti sami. Dajte svom glideru prijatelja.

Sugar glideri imaju razigrano ponašanje

Zainteresovani, pametni i živahni sugar glideri uživaju u igri s ljudima. Duboko se vezuju i uživaju u druženju s vama sudjelujući u zabavnim aktivnostima. Ako želite  dobro druženje- vole se zagrliti u toplom džepu.
Oni će se dodatno penjati samo na bilo koju vrstu uspravne površine - samo da bi mogli skočiti u svoj zaštitni znak koji gotovo izgleda kao let.
Oni takođe vole istraživati, pa nadgledati svoje zadatke i paziti na njih.

Sugar Glider –kavez-nastamba

Mjere kaveza najmanje- 51 x 51 x 77 cm, ili 91 x 61 x 91 cm na više nivoa  na podignutoj površini u tihom prostoru koji nije daleko od izravne sunčeve svjetlosti.Što veči kavez to je bolje.
Izradite opuštajuću, zabavnu okolinu postavljanjem brojnih višeslojnih površina s kutijama, štapovima i šipkama. Sugar glideri uživaju u igračkama kao što su ljuljaške, tuneli i kotači, baš kao i ono što vidite u području hrčaka ili opreme za  ptice u trgovini za kućne ljubimce.
Dajte vašim sugar gliderima veliko odmorište, poput šupljeg stabla ili gnijezda za ptice ili im dajte vrećicu za odmaranje.

Sugar Glider Ponašanje

Sugar glideri su  šarmantni, razigrani i zabavni kućni ljubimci. Kao što je gore navedeno, oni su vrlo društveni, a idealno je držanje u parovima ili grupama.
Dva ili više mužjaka (ili ženki) obično se dobro slažu u istom kavezu.
Ljudska komunikacija je dodatno bitna ako želite prijateljskog i društvenog sugar glidera, pogotovo ako ne želite imati više od jednog. Omogućiti im da se voze u džepu ili u vrećici tokom dana i to je vrlo jednostavan način za povezivanje i komunikaciju sa vašim sugar gliderom.
Sugar glideri su prilično uredni, pa i nemaju komplikovane smještajne potrebe.
Osim toga, oni imaju tendenciju da budu relativno zdravi i uravnoteženi  i takođe bi mogli živjeti da bude 12-14 godina u zatočeništvu.
Obično nisu divni izgledi za urednost doma- njihovi nokti oštri, kao i ogrebotine ako trebaju kopati dok se penju ili dolaze na vas (održavajte ih dobro).
Oni takođe imaju oštre zube i, iako nisu agresivni, zasigurno će napasti ako se zaista osjećaju zastrašeni ili uplašeni.  Oni takođe imaju otprilike istu inteligenciju kao i psi, jer kad se ispravno obučavaju, mogu naučiti svoje ime, doći kada ih se zove, a čak i napraviti trikove.

Druga druga prednost u odnosu na kućne ljubimce "glodara" je da Sugar Glideri - kada se hrane odgovarajućom ishranom - nemaju gotovo nikakav miris.Takođe se čuvaju besprijekorno i nikada ne zahtijevaju kupanje.

Budući da sugar glideri nisu glodari, oni ne moraju instinktivno žvakati stvari i nisu destruktivni po prirodi.
Vjerovatno jedna je od najvažnijih stvari o sugar gliderima kao kućanskim ljubimcima je koliko čvrsto - i trajno – se vezuju za svoje ljudske "porodice".
Jednom kad su u potpunosti povezani s vama i vašom porodicom - oni mogu ići gotovo svuda s vama u javnosti bez kaveza (kupnja, namirnice, filmovi, itd.). I ne žele napustiti rame ili džep.
U ovom aspektu - imaju upravo suprotan "mentalitet" od glodara- u tom trenutku, kada su potpuno obučeni i povezani s vama, obično se neće "sakriti" ili bježati jer instinktivno žele biti sa svojom "porodicom" više nego bilo što drugo.

Što jedu sugar glideri

Sugar glideri jedu raznu hranu. Različita je ishrana u divljini i u zatočeništvu.Ishrana za njih kao kućnih ljubimaca je kompleksna tema i možete više nači u mojim blogovima.
Ovi kućni ljubimci konzumiraju povrće, voće, bjelančevine, insekte,crve kao i lepezu uobičajenih domaćih namirnica, kao što su uzgojena jaja, jogurt, orašasti plodovi i voćni sok.
Postavite nekoliko hranilica u svoj kavez i osigurajte stalnu svježu vodu.
Jedu puno voća slatkog, nešto manje kukaca, ali najviše slatkog voća uz žitarice i par mješavina.

Jesu li sugar glideri dobri kućni ljubimci za djecu?

Uopšteno, sugar glideri su loše životinje za djecu. Sugar glideri su jedinstvene životinje, sa složenijim potrebama od vašeg tipičnog sićušnog kućnog ljubimca, npr hrčak. Bilo bi dobro da djeca dobiju glidera za ljubimca ako imaju odgovorne mame i tate koji  će se boriti s glavnim obvezama posjedovanja glidera.
Prvo, postoji ekonomska predanost koju vaši roditelji žele rješavati. Sugar glideri su skupe životinje kada uzmete u obzir sve uključene troškove-pogotovo ako ih držite u paru što je i preporuka. 
Drugo, potrebno je značajno vrijeme posvećenosti sugar gliderima. Sugar glideri mogu živjeti do 15 godina, pa jeste li spremni preuzeti odgovornost za svoje sugar glidere tako dugo? Cijeli se život može promijeniti u narednih 15 godina. Uz to  ćete proći puno načina življenja, a sugar glideri-ne bi se mogli uklopiti u vaš način života.
Sugar glideri su noćne životinje, tako da morate uzeti u obzir i  svoj lićni bioritam.  Obično neće ustati sve do kasnih sati. Većina mladih  su već zaspali i neće imati vremena provoditi u igranju sa sugar gliderima. Vrlo je važno da imate vremena da se zabavite s njima kako biste se povezali s njima.

Postupak lijepljenja može dodatno biti vrlo zahtjevan za djecu koja će se brinuti. Neki sugar glideri će ugristi  prije nego što se pridržavaju vas, a takođe ćete zasigurno trebati biti spremni uzeti zagriz.
Neka djeca možda nisu dovoljno zrela da to mogu prevaziči i mogu reagovati na štetu sugar glidera.
Dodatno pitanje je da sugar glideri zahtijevaju  uravnoteženu ishranu od 50% zdravih bjelančevina, 25% voća, kao i 25% povrća. Jeste li dovoljno odgovorni da biste bili sigurni da se hrane pravilnom ishranom? 
Sigurno ćete dodatno trebati osigurati odgovarajuću dodatnu ishranu jer postoje određene namirnice koje ćete morati spriječiti. Sugar glideri  moraju sačuvati omjer kalcija i fosfora od 2: 1, tako da ćete morati naučiti koje voće i povrće imaju veliki udio.
Zdravlje je dodatna ključna obveza razmišljanja
Još jedna stvar koju treba razmotriti je da li ste sigurno u mogućnosti  svojem sugar glideru obezbijediti veterinara u hitnim slučajevima. 

Što je bolje, muško ili žensko?

Za razliku od lutalica ili raznih drugih kućnih ljubimaca gdje jedan pol može biti mnogo više neprijateljski u poređenju  s različitim drugim - i muškim i ženski sugar glideri, imaju slično slatke likove. Slično djeci- svako dijete ima svoju posebnu osobnost - kao i kod djece- koliko vremena provodite s njima kad su mladi oforme svoj karakter.
Praktično kada mužjaci (koji nisu sterilizirani) polno sazrijevaju, oni će ponekad "obilježiti" svoj teritorij (poput gotovo bilo koje vrste ljubimca). Međutim, ako se hrane odgovarajućim planom ishrane, to obično neće uzrokovati smetajuće mirise.
Alternativno, ženke  imaju "ciklus" dva puta godišnje, no obično  nema ikakvih vanjskih pokazatelja. 

Savjeti da budete dobar vlasnik Sugar  glidera.

Ovi slatki kućni ljubimci dolaze iz porodice Marsupial kao i klokani i koale i oni nose svoje bebe u svojim vrećicama. Došli su iz kišne šume Australije i Indonezije  Oni nisu glodari i rijetko imaju miris zbog čega ih ne morate oprati ili ih uopšte ne kupati.Jedna od najboljih stvari o sugar gliderima kao kućnim ljubimcima jeste da se jako povezuju s njihovim vlasnicima, Jednom kada vas počnu prepoznavati, neće vas lako ostaviti. Možete ih odvesti na ramenima gdje god poželite. Ne skrivaju se zog ljudskih komunikacija, za razliku od glodara.
Oni rađaju sitne male bebe koje su  veličine rižinog zrna . Poput kengura, beba ostaje u majčinoj torbici nekoliko sedmica.Najbolje doba za nabavku kao kućnih  ljubimaca je između 8 i 12 sedmica starosti.Oni ne uzrokuju nikakvu infekciju i ne zahtijevaju  veterinara tako često kao psi i mačke.
Preporučljivo je kupiti dva glidera za  kućne ljubimce, ne bore se ili su agresivni. Možete ih nositi u džepu na bilo kojem mjestu i uživati ​​u beskrajnoj ljubavi slatke male životinje.
Ovi sićušni marsupi, koji su izvorni u šumama Nove Gvineje, Indonezija i Australije, rastu u odnosu na veličinu vaše ruke. Normalno zdrave i uravnotežene, izdržljive sitne životinjice, šećerni jedrenjaci imaju tendenciju da imaju nekoliko zdravstvenih problema. U zatočeništvu, njihov životni vijek može dostići do čak 15 godina.


Primjedbe

  1. Dobre vijesti!!!
    Ja sam Bosanka i zovem se Roxana Marcovei. Majka mi je rekla da ide putem interneta i došla do objave gospođe MARIA ALEXANDER, rekavši da joj je kreditni instrument odobrio zajam široj javnosti po vrlo niskoj kamatnoj stopi od 2%. možete je kontaktirati na (mariaalexander818@gmail.com)

    Dakle, rekla sam prijateljici o izgledu posudbe kod gospođe. Maria Alexander, a ona je rekla da joj ne bih trebao reći da nisam pozajmio od Marije Alexander, ali moram pozajmiti mali iznos da provjerim je li njena tvrtka legalna kompanija .

    Dakle, ponašala sam se po njenom savetu i kontaktirala gospođu Mariju Aleksander putem e-maila: [mariaalexander818@gmail.com
    ] koju je objavila moja majka, a ja sam zatražila kredit od 35 000 EUR. Gospođa Marija Aleksandra mi je odgovorila i poslala mi sve uslove njene kompanije koje sam pročitala i ja sam pristala na uvjete. Nakon odobrenja zahtjeva za kredit, primio sam obavijest od svoje banke da je iznos od 15.000 eura uplaćen na moj bankovni račun od gospođe Marije Aleksander

    Bila sam vrlo srećna i podijelila sam dobre vijesti sa majkom i prijateljem koji su mi savjetovali da nastavim. a on je završio otplatu zajma 11. februara 2019. godine, a ja sam zatražio još jedan iznos od 30.000 eura koji sam takođe primio na svoj bankovni račun nakon provedenih procedura.
    Želim iskoristiti ovu priliku i reći svima koji u potrazi za privatnim zajmodavcem na Internetu koji sigurno kontaktiraju gospođu Mariju Aleksander

    putem E-MAIL-a: {mariaalexander818@gmail.com}
    WHATSAPP: +1 (651) 243-8090
    VIBER; +1 (651) 243-8090

    Možete me kontaktirati ako vam treba pomoć ili želite postaviti pitanja o tome kako sam dobio kredit.
    Evo moje e-pošte: [roxanamarcovei@gmail.com]
    Dobro vas blagoslovio sve

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobre vijesti!!!
    Ja sam Bosanka i zovem se Roxana Marcovei. Majka mi je rekla da ide putem interneta i došla do objave gospođe MARIA ALEXANDER, rekavši da joj je kreditni instrument odobrio zajam široj javnosti po vrlo niskoj kamatnoj stopi od 2%. možete je kontaktirati na (mariaalexander818@gmail.com)

    Dakle, rekla sam prijateljici o izgledu posudbe kod gospođe. Maria Alexander, a ona je rekla da joj ne bih trebao reći da nisam pozajmio od Marije Alexander, ali moram pozajmiti mali iznos da provjerim je li njena tvrtka legalna kompanija .

    Dakle, ponašala sam se po njenom savetu i kontaktirala gospođu Mariju Aleksander putem e-maila: [mariaalexander818@gmail.com
    ] koju je objavila moja majka, a ja sam zatražila kredit od 35 000 EUR. Gospođa Marija Aleksandra mi je odgovorila i poslala mi sve uslove njene kompanije koje sam pročitala i ja sam pristala na uvjete. Nakon odobrenja zahtjeva za kredit, primio sam obavijest od svoje banke da je iznos od 15.000 eura uplaćen na moj bankovni račun od gospođe Marije Aleksander

    Bila sam vrlo srećna i podijelila sam dobre vijesti sa majkom i prijateljem koji su mi savjetovali da nastavim. a on je završio otplatu zajma 11. februara 2019. godine, a ja sam zatražio još jedan iznos od 30.000 eura koji sam takođe primio na svoj bankovni račun nakon provedenih procedura.
    Želim iskoristiti ovu priliku i reći svima koji u potrazi za privatnim zajmodavcem na Internetu koji sigurno kontaktiraju gospođu Mariju Aleksander

    putem E-MAIL-a: {mariaalexander818@gmail.com}
    WHATSAPP: +1 (651) 243-8090
    VIBER; +1 (651) 243-8090

    Možete me kontaktirati ako vam treba pomoć ili želite postaviti pitanja o tome kako sam dobio kredit.
    Evo moje e-pošte: [roxanamarcovei@gmail.com]
    Dobro vas blagoslovio sve

    OdgovoriIzbriši
  3. kesaksian nyata dan kabar baik !!!

    Nama saya mohammad, saya baru saja menerima pinjaman saya dan telah dipindahkan ke rekening bank saya, beberapa hari yang lalu saya melamar ke Perusahaan Pinjaman Dangote melalui Lady Jane (Ladyjanealice@gmail.com), saya bertanya kepada Lady jane tentang persyaratan Dangote Loan Perusahaan dan wanita jane mengatakan kepada saya bahwa jika saya memiliki semua persyarataan bahwa pinjaman saya akan ditransfer kepada saya tanpa penundaan

    Dan percayalah sekarang karena pinjaman rp11milyar saya dengan tingkat bunga 2% untuk bisnis Tambang Batubara saya baru saja disetujui dan dipindahkan ke akun saya, ini adalah mimpi yang akan datang, saya berjanji kepada Lady jane bahwa saya akan mengatakan kepada dunia apakah ini benar? dan saya akan memberitahu dunia sekarang karena ini benar

    Anda tidak perlu membayar biayaa pendaftaran, biaya lisensi, mematuhi Perusahaan Pinjaman Dangote dan Anda akan mendapatkan pinjaman Anda

    untuk lebih jelasnya hubungi saya via email: mahammadismali234@gmail.comdan hubungi Dangote Loan Company untuk pinjaman Anda sekarang melalui email Dangotegrouploandepartment@gmail.com

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.