Azijska,orijentalna kratkonokta vidra- Bebe vidre nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Azijska,orijentalna kratkonokta vidra- Bebe vidre nikog neće ostaviti ravnodušnim.
Orijentalna kratkonokta vidraAonyx cinereus; sinonim: Aonyx cinerea takođe poznata pod imenom azijska kratkonokta vidra najmanja je vidra na svijetu.
Orijentalnu kratkonoktu vidru moguće je pronaći u močvarama  i svježim močvarnim područjima Bangladeša, južne IndijeKineTajvanaIndokine, zapadne MalazijeIndonezije i Filipina.
Odrasle jedinke ove vrste vidre mogu narasti u dužinu otprilike 0.9 metara od nosa do vrha repa, i težiti otprilike 5 kilograma. Hrane se ribama, žabama, rakovicama, slatkovodnim rakovima i školjkašima.
Ova vrsta vidre upečatljiva je po svojim prepoznatljivim šapama; njihova kandže ne pružaju se preko mesnatih jastučića njihovim prstiju. Ovakvi atributi daju ima učinkovitost nalik ljudima pri hvatanju i koordinaciji do tačke korištenja svojih šapa pri hranjenju rakovicama, glavonošcima i ostalim manjim vodenim životinjama.
Orijentalna kratkonokta vidra živi u proširenim porodičnim zajednicama sa samo jednim alfa parom koji se pari, dok prethodni odrasli mladunci pomažu u podizanju nove mladunčadi.
Simpatične vidre rasprostranjene su po cijelom svijetu, a članovi su porodice Mustelidae u koju spadaju sisavci poput lasica, tvorova i jazavaca.
Imaju vrlo brz metabolizam, hrane se uglavnom ribom, žabama i morskim račićima, a neke vidre usavršile su se i u otvaranju školjaka.
Za ljubimce najčešće se uzimaju azijske vidre, druželjubive životinjice koje se vole igrati i koje provode više vremena na kopnu od ostalih vidri.
Azijske patuljaste vidre u odrasloj su dobi dugačke svega 60-ak centimetara, a zahvaljujući preslatkim njuškicama, kratkim nožicama i dugačkom tijelu, pravi su slatkiši i hit na Internetu koji je pun njihovih neodoljivih fotografija i videa.

Mladuncu su rođeni slijepi, a nakon 20 dana otvaraju oči. Azijske patuljaste vidre su najmanja vrsta vidre na svijetu i žive na području južne i jugoistočne Azije. Odrasle jedinke su dugačke do 90 cm i teške do 5 kg.  U divljini, mužjak nabavlja hranu za ženku i mladunce, ali oba roditelja se brinu za njih i odgajaju ih sve dok ne nauče da plivaju i jedu čvrstu hranu. Azijske patuljaste vidre su društvene, vole se igrati i odlično vide izvan vode i u vodi te provode više vremena na kopnu od ostalih vrsta vidri.
Odrasle jedinke su dugačke do 90 cm, a mogu težiti i do 5 kg. Imaju iznimno kratke kandže, a plivaće kožice im dosežu samo do polovice prstiju i zato su nevjerojatno spretne s prednjim šapama te njima love plijen, umjesto ustima.
Žive u porodičnim grupama koje mogu brojati i do dvanaestak jedinki, a samo se dominantni par razmnožava. Partneri ostaju zajedno do kraja života u slozi i međusobnom pomaganju.
Mužjak često nabavlja hranu za ženku i mladunce, ali oba roditelja se brinu za njih i odgajaju ih. Azijske patuljaste vidre su društvene, vole se igrati i odlično vide izvan vode i u vodi te provode više vremena na kopnu od ostalih vrsta vidri.
Prednje šape vidre kratkih kandži podsjećaju na ljudske prste i čine je najspretnijom od svih vidri. Njene prednje šape omogućuju joj da lijepo pipa hranu u plitkoj vodi.Ona takođe ima jak rep ,zahvaljujući čemu je odlična plivačica.Vidra kratkih kandži ima kratko tamnosmeđe krzno  sa svijetlim bsljezima na licu i grudima.To je jedna od najmanjih vidri na svijetu i,kao što sugeriše njeno ime,ima veoma kratke kandže.Ove kandže su , u stvari, sitne tupe bodlje koje jedva da proviruju iz vrhova šapa.Azijska vidra je vrlo društvena , pa parovi često žive zajedno cio život.
Male društvene grupe do 12 životinjica vrlo su česte,a zabilježeno je 12 različitih poziva koje one upućuju.Od svojih rođaka,euroazijskih vidri,razlikuju se veličinom i izgledom.Patuljaste vidre narastu samo 60 cm u duljinu, a plivaće kožice među prstima su im manje nego kod euroazijskih vidri.One većinu vremena provode na kopnu i riba im nije glavna u ishrani već sitni mekušci kao rakovi, školjke,žabe , mali vodeni sisavci i sl.Patuljaste vidre ostaju sa svojim partnerom cijeli život i oba roditela uključena su u gradnju brloga i brigu o mladuncima.Mladunci na svijet dolaze teški  samo 50 grama i ženka s njima ostaje dok ne ojačaju Za to vrijeme mužjak u brlog donosi hranu, da bi ženka imala što jesti. Kad mladunci ojačaju, izlaze iz brloga i otad za njih brine cijela zajednica.Odrasle jedinke mogu težiti do 5 kg. Životni vijek u zatočeništvu može im biti do 15 godina.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.