Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.



Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.
Lavlja glava kunić je sve traženiji kućni ljubimac, zahvaljujući svom specifičnom izgledu. Tijelo kunića lavlje glave je zbijeno, kratko, valjksato i zaobljeno. Noge su mu srednje dužine, dok mu je rep mali i prilegnut. Ima karakterističan oblik glave i valovitu naboranu dlaku oko nje pa je upravo zbog toga dobio ''lavlji'' naziv. Krzno ovog kunića je kratko i gusto s laganim pokrovom, a dlaka je srednje dužine.
Uslovi dražanja ove rase kunića se ne razlikuju od načina držanja drugih vrsta kunića.
Kunići su dosta društveni i razigrani pa ih to čini odličnim prijateljima. Možete ih držati u kavezu ili ih pustiti da skakuću po stanu. Jako se vole maziti i najbolje bi bilo da ih odmalena držite u rukama ili krilu. S njima postupajte nježno i pružite im puno ljubavi.
Kunić lavlja glava ne voli da  se podiže za uši ili kožu iza vrata, nego jednu ruku trebate staviti ispod donjeg dijela tijela, a drugu ispod grudi. Oni uvijek moraju imati oslonac jer će se tako sigurnije osjećati. Odlike zdravog kunića su suha njuška, bistre oči, živahnost i puno kretanja.
Što se tiče ishrane, uvijek se daje sijeno i ishrana koja je napravljena za njih ili im možete davati svježe voće i povrće (zavisno o starosti), a sve u umjerenim količinama. Što se tiče kaveza, treba  redovno održavati njegovu čistoću jer u suprotnom može doći do nakupljanja bakterija.
Patuljsti kunići uzgajaju se samo kao kućni ljubimci. Imaju iste karakterne osobine kao i ostali odomaćeni kunići, s malo više temperamentne osobine. Energetični su i osetljivi (lako ih možemo uznemiriti). Uglavnom se drže u kućnim uslovima i mogu se prilagoditi društvu kućnog psa i mačke, ali i drugih kućnih ljubimaca. Veoma su krhke životinje i podložne stresu. Treba ih razlikovati od zečeva. Dugi su 34-45 cm. Čistokrvni patuljasti kunići teški su od 500 g do 1400 g; veći pripadnici vrste teže od 1400 g do 1800 g. Žive od 10 do 12 godina. Neke od boja su crna, plava, čokoladna, jorgovan (bledoljubičasta), čeličnosiva, vidra, srneća, ris, opal, žućkastosmeđa (zagasito), takođe i beli crvenooki (rubin) i plavooki.
Hrane se travom, žitaricama i raznim sočnim zelenilom. Njihov sistem za varenje je slabiji od njihovih većih rođaka i lisnato povrće poput salate i kupusa mogu im zadati zdrastvene probleme. Veliki dio njihove ishrane čini sijeno, koje je vrlo važno za varenje.
Lavljoglavi kunić je uzgojen u Belgiji, zatim je uvezen u Englesku gde je naknadno ukršten s određenim rasama patuljastih kunića i dobijen je tzv. Europski lavljoglavi kunić koji u SAD-u nije priznat kao uzgojna rasa. Ova rasa kunića je vrlo jedinstvena i jedan je od bitnijih i novijih ukršenih vrsta.
Težina odraslog lavljoglavog kunića se kreće od 1,2 kg do 2,5 kg, a životni vijek mu je oko 6 godina u prosjeku, s tim da dužina života, a i težina, kunića zavisi od načina držanja (ishrana, puštanje iz kaveza po stanu ili vrtu).
Voli ljude, ljupkog je izgleda, lako se održava i jedan je od najdražih kućnih ljubimaca u svijetu kunića. Prepoznatljiv je po svojoj grivi, koja podsjeća na mužjaka afričkog lava, a grivu imaju i mužjak i ženka ove rase, dok je ostatak tijela prekriven krznom normalne dužine. Uši su nešto kraće nego kod ostalih rasa kunića.
I upravo je u tome glavna razlika izmeću ove dvije rase kunića, u njihovom spoljašnjem izgledu, posebno u dužini krzna. Lavlja glava ima duže krzno, koje na glavi formira karakterističnu "grivu" po čemu su i dobili naziv. To onda znači da ga morate češće češljati u odnosu na patuljastog kunića koji ima kraće krzno.
Što se tiče ostalih karakteristika one su uglavnom iste za obje rase. Isto se odnosi i na tjelesnu težinu odraslih jedinki jer i jedni i drugi pripadaju patuljastim kunićima.
Prvi primjerci ove rase kunića dobijeni su u Belgiji parenjem patuljastog i malog lisičastog kunića. Rasa se proširila u Englesku i USA koje su usvojile standard. Ova rasa je specifična po "lavljoj" grivi koja je nastala mutacijom gena. Tijelo im je zbijeno, kratko, valjkasto i zaobljeno. Noge srednje dužine, rep mali i prilegnut. Svojim dubokim stavom ističe grudi i grivu. Krzno je kratko i gusto, vrlo nježno, sa laganim pokrovom. Dlaka je srednje dužine.
Specifičnost koja se kod njega javlja je talasasta naborana dlaka oko glave u obliku lavlje grive. Dužina dlake u lavljoj grivi je obično je oko 7 cm. Odrasle jedinke mogu biti teške do 1.5 kg. Glava je u odnosu na tijelo velika i kuglastog oblika. Čelo i njuška su široki, a oči velike i izrazito naglašene. Uši stoje uporedno, lagano u slovo “V”. Javlja se uglavnom u crnoj, tzv. madagaskar, bijeloj (crvene oči), plavoj i crvenoj boji. Boje očiju i noktiju odgovaraju boji krzna.
Kunići su vrlo društvena i razigrana bića. Mogu se držati u kavezu ili mogu biti celo vreme slobodni. Vole da  se maze i bilo bi dobro da se od malih nogu što više drže u rukama ili u krilu.










Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.