Patuljasti kunići obožavaju ljude,ali ZAUZVRAT i oni traže pažnju.



Patuljasti kunići obožavaju ljude,ali  ZAUZVRAT i oni traže pažnju.

Patuljasti kunić: odaberite patuljastog kunića za svog kućnog ljubimca.Patuljasti kunić nije previše zahtjevan i vašoj porodici može pružiti mnogo ljubavi, što je i jedan od glavnih razloga zašto je idealan kao kućni ljubimac. Patuljasti kunić sve je češće izbor porodica koje traže simpatičnog, malenog i ne previše zahtjevnog kućnog ljubimca.
Patuljasti kunić poznat je kao vrlo društvena životinjica, a zahvaljujući simpatičnom izgledu i malom rastu zanimljiv je svim porodicama, posebno onima koji žive u manjem stanu. Kunić je idealan kućni ljubimac za cijelu porodicu, a zbog divnog temperamenta i poslušnosti pomalo podsjeća na psa. Takođe je vrlo prilagodljiv, što znači da se dobro slaže s ostalim kućnim ljubimcima kao što su mačke ili psi. 
Razlikuju se mnogo različitih vrsta patuljastih kunića, a najpopularniji su sigurno hermelin, rex, angora i ovnoliki mini kunići. Svaki od njih ima karakterističan izgled po kojem se razlikuje od ostalih.
Patuljasti kunić karakterističan je po malenom i kratkom tijelu prekrivenom dugim svilenim krznom. Čistokrvni patuljasti kunić u prosjeku teži od 500 do 1400 grama, ženke su uglavnom nešto lakše od mužjaka. Životni vijek kunića iznosi od 10 do 12 godina, zavisno o uslovima u kojim se drži i uzgaja.
Patuljasti kunić uzgaja se isključivo kao kućni ljubimac pa ga većina vlasnika voli držati u stanu. Idealno mjesto za držanje  patuljastog kunića je čisti i prostrani kavez u kojem će uvijek imati dovoljno hrane i vode. Kavez je potrebno redovno čistiti što je ujedno i preduslov da vaš patuljasti ljubimac bude (i ostane) zdrav.
Kavez se ne preporučuje stavljati na propuh, u neposrednu blizinu radijatora ili uz sam prozor. Važno je naglasiti da barem nekoliko puta dnevno svojeg ljubimca trebate iznijeti van kako bi se razgibao i rastrčao. Naime, baš kao i svima nama, tako je i njemu potrebna dnevna rekreacija.
Kunićima je u stanu potrebno osigurati sigurno i mirno mjesto u kojem će se osjećati zaštićeno. Kavez s plastičnim dnom, smješten u uglu prostorije, najprihvatljivije je rješenje. Kavez se lako čisti i održava, kunić će ga prihvatiti jer će mu tu biti hrana, voda i skrovište. Na dno je potrebno prostrijeti piljevinu. U kavez ćete staviti zdjelicu za zrnatu hranu, a za vodu je dobro postaviti pojilicu. One na kraju cjevčice imaju metalnu kuglicu. Kunić potiskuje takvu kuglicu njuškom i voda ističe. Pojilica je dobro rješenje jer voda ne curi, ostaje čista, možete u nju dodavati vitaminske dodatke ili eventualno lijek kada je potrebno.
U kavez možete smjestiti i kućicu, igračke ili drvenu daščicu za penjanje. Veličina kavuza za patuljastog kunića zavisi o tome koliko često će biti pušten i slobodno se kretati. Kavez dimenzija 120x60 dovoljan je ako će u njemu životinja jesti i spavati. Kunići uživaju u kretanju, istraživanju i igri, pa ih je važno što više puštati.
Danas je poznato preko 100 vrsta kunića različitih boja i kombinacija. Njihova težina se kreće od 0,7 kg do 8 kg.
Vrste-rase kunića se kategoriziraju po veličini, pa među patuljaste kuniće ubrajamo (orjentaciono)  pet pasmina - koje susrećemo u preko 40 različitih boja: Hermelin, Patuljasto obojeni, Patuljasto ovnoliki, Patuljasti rex te Patuljasti lisičasti. Teški su od 0,7 do 1,5kg.
Slijedeća grupa po veličini su mali (mini) kunići čija težina se kreće od 1,5 kg do 2,5 kg. Pasmine su: Mali ovnoliki, Mali srebrni, Holandski, Opaljeni, Ruski te Mala činčila (to nije činčila, već samo naziv za ovu pasminu kunića).
http://www.animalandnature.com
http://mycutebaby1.blogspot.ba
http://mybabyrabit.blogspot.ba









Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.