Kunići podnose neobičnu razliku postojanja, istovremeno, jedne od najdražih i najugroženijih životinja na zemlji. Većina zečeva-kunića još su mladunčad kad ih kolju na kraju kratkih, jadnih života.



Kunići podnose neobičnu razliku postojanja, istovremeno, jedne od najdražih i najugroženijih životinja na zemlji. Većina zečeva-kunića još su mladunčad  kad ih kolju na kraju kratkih, jadnih života.
Za razliku od mačaka i pasa, koji su se razvili kao grabežljivci, kunići su se razvili kao plijen, pa im je puno teže steči njihovo povjerenje - oni su hiper-oprezni, oprezni, lako uplašeni i uvijek spremni da se na trenutak sklone. To je dokaz njihovim vlasnicima da su nježne prirode, pa to zahtijeva znatno više rada za stvaranje povjerenja i nježnu vezu,a kunići su jedna od najpoželjnijih životinja  u SAD-u.
Kao i sve životinje, kunići imaju svoj jezik za komuniciranje, uglavnom govor tijela, ali i nekoliko zvukova. Izražavaju naklonost brojnim gestikulacijama, posebno u međusobnom privlačenju. Kad se osjećaju nježnim, mužjaci i ženke će se okrenuti lagano lizati jedni druge na čelu i oko ušiju. Kunići imaju posebne mirisne žlijezde na donjoj strani njihovih bradica, a ugodno ih trljaju na predmete koji im se sviđaju. Kada se osjećaju posebno radosno, kunići izražavaju bujnost mahnito skakanjem i plesom. A kad kunići žive s ljudskim pratiteljima u koje vjeruju i uživaju, vole se privlačiti i tražit će ljudsku vrstu. 
Kunići podnose neobičnu razliku postojanja, istovremeno, jedne od najdražih i najugroženijih životinja na zemlji. Zečevi-kunići su užasno iskorišteni od strane uzgajivača , industrije vivisekcije / laboratorija, industrije krzna i mesne industrije. Procjene USDA pokazuju da se oko 5 miliona zečeva-kunića drži kao kućni ljubimci u domaćinstvima SAD-a, dok se svake godine u meso pretvori od 2 do 8 miliona.



Nema zakona koji se odnose na životne uslove zečeva-kunića na komercijalnim farmama kunića. Poznati u industriji kao "kunići", ta su ograničenja vrlo slična radu kaveznih kaveza, koja se sastoji od dugih redova žičanih kaveza s otpadnim jamama. Nekoliko kaveza, kao što su kokoši za jaja, i svaki kunić ima manje prostora za kretanje od jednog lista papira.  Iako su zečevi-kinići vrlo osjetljivi na amonijak iz njihovog otpada, duboke jame dozvoljavaju mjesecima izlučivanje,a da se akumuliraju i ostanu nepromijenjene.
Kao i sve životinje, kunići imaju snažan poticaj da istraže svoje okruženje i izvode prirodna ponašanja. Okrutno zatvaranje uzrokuje krajnje mentalne tjeskobe i patnje.
Većina zečeva-kunića još su mladunčad  kad ih kolju na kraju kratkih, jadnih života. Iako  kunići mogu živjeti 10 do 15 godina, većina zečeva-kunića  odgojenih  za meso ubijena je u starosti od tri mjeseca. Mali postotak zečeva-kunića uzgojenih za meso zaklano je sa 8 mjeseci ili 4 kilograma.
Kunići mogu biti ubijeni na bilo koji nehumani naćin-pr. zatvoreni pištolj, udaranje glave tupim predmetom (obično željezna cijev), rezanje glave i rezanje grla. 
Nijedna druga životinja koja se hrani kao kućni ljubimac na ovoj zemlji tako se često ne ubija zbog svog mesa. Kunići predstavljaju savršeni primjer moralne shizofrenije s kojom pristupamo pitanju ishrane , i proizvoljnosti kojom odlučujemo da neke životinje zaslužuju živjeti i biti voljene, dok druge osuđujemo na brutalnu sudbinu. Zapravo, nemamo biološku ili prehrambenu potrebu jesti bilo koju životinju, pa je njihova potrošnja samo za užitak. Ako smatrate da je pogrešno naštetiti i ubiti životinje zbog užitka, primjer, zašto se većina ljudi protivi borbi pasa, onda molimo uklonite životinjske proizvode sa svog izbora.Poštedite ove prelijepe maze.



 





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.