Afrički tvor-Ako želite umiljatu i razigranu životinjicu, izabraćete feretku.

Afrički tvor-Ako želite umiljatu i razigranu životinjicu, izabraćete feretku.
Feretka (Mustella putorius furo) je naziv za domesticiranu podvrstu evropskog tvora (Mustella putorius).Predpostavlja se da je pripitomljena prije 2500 godina, a danas se uglavnom drže kao kućni ljubimci. U SAD-u nalazi se na trećem mijestu po zastupljenosti kućnih ljubimaca odmah iza pasa i mačaka. Spada u domaće, a ne divlje životinje i ne smije se puštati u prirodu jer u njoj neće opstati.
Ovo su izuzetno razigrane i simpatične životinjice koje većinu dana (18h dnevno), provode spavajući. Dobro se slažu sa drugim feretkama, mačkama i psima. Obično imaju crnu, smeđu, bijelu i višebojnu dlaku. Prosječno su duge 45 cm, uključujući 13 cm dugi rep, teže između 0,7 i 2 kg, i imaju prosječni životni vijek od 5 do 10 godina.
Feretke spadaju u porodicu Mustelida, pa su isključivo mesojedi. U njihovoj ishrani se NE SMIJE koristiti hrana za pse, slatkiši, velika količina voća (voće treba da čini 5% obroka) i mlijeko. Sviježa voda treba da im bude dostupna 24h. 
 
Kada ne spavaju, feretke vole ostatak dana da provode u istraživanju, igranju i maženju. Minimalna veličina kaveza treba da bude 80 x 50 x 60 cm.Poželjno na viže etaža. U kavez osim posude za hranu i vodu, potrebno je staviti i posudu sa posipom za mačke, za obavljanje nužde kao i različite igračke. Feretke su pametne zivotinje i treba ih učiti da nuždu obavljaju kao i mace u posebnu posudu za to namijenjenu-WC. Feretke su lude za svim vrstama igračaka. Idealne igračke su: papirne vreće, razne kutije, ping-pong i tenis loptice, razne igračke za mačke napravljene od tvrde plastike, skvičave igračke i slično. Od svojih vlasnika traže uključenost u igru. Iz kaveza ih treba puštati svakodnevno na slobodu, najmanje 3 sata dnevno. Feretke grizu, pa je potrebno dosta vremena i strpljenja da bi se od toga odvikle. U početku će vam možda biti potrebna rukavica.
 
Razmnožavanje
Feretke postaju polno zrele u periodu između 6-8 mjeseci. Polno zreli mužjaci ispuštaju miris, postaju agresivni dok ženkama otekne vulva.
Ženka je gravidna u prosjeku 35-45 dana i može okotiti i do 18 mladunaca. Ukoliko ne želite da je parite, najbolje je da je sterilišete (kastrirate) i tako je sačuvate od ozbiljnih zdravstvenih problema.
 
Zdravlje
Feretke su
osjetljive životinje, sklone prehladama i mogu oboljeti i od štenećaka, pa ih zato treba na vrijeme vakcinisati. Ukoliko izlaze napolje, potrebno ih je vakcinisati i protiv bjesnila. Bilo koja promjena u ponašanju kao što su neaktivnost, odbijanje hrane ili promjene na krznu znak su da nešto nije u redu sa zdravljem životinjice i treba što prije potražiti savjet veterinara. 
 
Feretke su radoznale, razigrane i druželjubive životinje. Nisu zahtijevne, tihe su, veoma privržene vlasniku. Vrlo okretne, spretne i inteligentne životinje, brzo uče i lako se navikavaju na posip.
Potrebno im je redovno četkanje, a kupanje se preporučuje oko 4 puta godišnje. Redovno čišćenje ušiju je poželjno kako bi se izbjegle eventualne infekcije.
Najčešće žive 7 do 10 godina.
Dugačke su 30 do 45cm, rep je dug oko 13cm, teže između 0,7 i 2 kg.
Ako želite umiljatu i razigranu životinjicu, izabraćete feretku.
Feretka je - malo, razigrano čupavo stvorenje koje će vam brzo prirasti k srcu.
 
Veoma su inteligentne
Feretke se brzo prilagođavaju okolini. Nećete imati problema da je takoreći izdresirate i vrlo lako ćete ih naučiti da koriste posip. Takođe se dobro slažu i sa drugim životinjama.
Ne zahtijevaju mnogo prostora
Potrebno je da imaju svoj kavez, ali ne mora da bude velik. One ionako većinu svog vremena provode van kaveza, šetkajući se po stanu.
 
Nisu zahtijevne za održavanje
Ne zahtevaju mnogo hrane, nemaju neprijatan miris i ne linjaju se mnogo, ali im je potrebno redovno četkanje. Što se kupanja tiče, dovoljno je 3-4 puta godišnje.
Veoma su druželjubive i vole da se igraju
Iako znaju dugo da spavaju, kada su budne, veoma su razigrane. Ukoliko im uvrstite i neke igračkice, vidjećete koliko može da vam bude zabavno. Feretke generalno jesu kućne životinje, ali ukoliko poželite, slobodno možete da ih vodite napolje, u šetnju. Uzmite im odgovarajući povodac i uživajte u zajedničkoj šetnji.
Ne prave buku
Feretke su poprilično tihe životinje, a buku prave jedino kada su uplašene ili povređene.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.