Angorski kunići su prave prelijepe nježne maze i dobrice-zaštitimo ih.



Angorski kunići su prave prelijepe nježne maze i dobrice-zaštitimo ih.

Angora kunić je vrsta domaćeg kunića koja se uzgaja zbog svog dugog i mekanog krzna. Angora kunić je jedna od najstarijih vrsta domaćih kunića, koja potiče iz Ankare (Turska), kao i Angora mačka i Angora koza.
Postoji više vrsta angora kunića, kao što su francuski, njemački, divovski, engleski, kineski, finski,... Ovisno o vrsti, težine im se kreću od 2 kg na više.
Specifičnost ove vrste je krzno koje traži redovno održavanje. Na taj način se može spriječiti zapetljavanje dlake, odnosno ingestija dlake i stvaranje kuglica dlake  u probavnom sustavu ljubimca.

Za držanje se koriste veliki kavezi koji osiguravaju dobru ventilaciju i prozračnost. Naime, angora kunići mogi izdržati različite temperaturne oscilacije, iako im velika temperatura može biti pogubna. Pri temeperaturama koje su veće od 26 C, potrebno bi bilo svog ljubimca hladiti. U tim slučajevima,  se najčešće koristi smrznuta voda u plastičnim bocama, koje se stave u kavez kako bi se kunić mogao ohladiti.
Ostali podaci vezani za držanje i hranjenje angora kunića isti su kao i za druge kuniće. Savjetuje se i korištenje pojilica za vodu, za razliku od posudica za vodu, kako bi se spriječilo prljanje ili petljanje krzna. 
Iako deluje kako nekakva lutkica, ispod svog ovog „vunastog“ krzna krije se jedno divno, ali ne i tako malo biće. Ova vrsta kunića porjeklom je iz Ankare u Turskoj, gdje se i uzgaja, a poznati su kao angorski kunići.Poznati su i Engleski, Francuski, džinovski i saten angore kunići. Od ostalih vrsta angorskih kunića, poznati su i njemački, kineski, švajcarski, finski, koreanski i kunići Svete Lucije.

Svaka od ovih vrsta se razlikuje bar po nečemu, ili po krznu ili po boji.  Zajedničko za svakog od njih jeste da apsolutno svi izgledaju kao džinovske, pufnaste loptice u koje se zaljubite na prvi pogeld. Angora kunići su veoma popularni kućni ljubimci, jer je poznato da njihova dlaka, koliko god bogata bila, ne izaziva alergije niti utiče na ljude koji već imaju problema sa preosjetljivošću na životinjsku dlaku. Ipak, ako želite ovakvog ljubimca, budite spremni da se njegovim bujnim krznom bavite svakodnevno u vidu češljanja i njege dlake.


Tamna strana  jeste da su Kinezi najveći izvoznici garderobe od angore, koja se dobija upravo od angorskih zečeva. 

Nažalost, sve životinje koje se drže u ove besmislene komercijalne svrhe, prolaze kroz nezamislive patnje tokom čupanja njihovog krzna koje se koristi za dalju proizvodnju odjevnih predmeta.

Ovdje je riječ o  pozitivnom svijetlu, jer držanje jedne ovakve životinje kao ljubimca, može biti nevjerovatno zadovoljstvo, ali i izvor pozitivne energije, jer sami angorski kunići su prave maze i dobrice.
Angora kunići poznati su po tome što su im oči i nokti iste boje kao i krzno, da bi jedino u originalnoj bijeloj boji oči bile ružičaste. To njihovom baršunastom nježnom izgledu daje posebnu draž.
To je dugodlaka pasmina kunića, s lijepo izraženim i oblikovanim tijelom i gustom dlakom koja se,nažalost, upotrebljava u različite svrhe. Najčešće se uzgajao u bijeloj boji, da bi se vremenom stvorili sojevi crne, plave, žute, smeđe i drugih boja. 
Ženka ove vrste kunića u jednom leglu koti četiri do osam mladunaca, koji vrlo brzo napreduju. Tako su u prvom mjesecu starosti teški do 440 g, a već u drugom 870 g.  Težina odraslih primjeraka kreće od dva do četiri kg. U današnje vrijeme, ova se pasmina kunića sve više uzgaja kao kućni ljubimac, koji je zbog svoje duge guste dlake i interesantnog oblika tijela  stekao veliki broj poklonika širom svijeta.


Ako je kunić mlađi od pet sedmica, znači daje prerano odvojen od majke i nije još spreman na samostalan život. Osim toga, trebate znati kako raspoznati zdrave od bolesnih kunića, kako bi zaista bili sigurni u pravilan odabir. Zdravi kunići su obično živahni i rado se kreću. Imaju valjkast oblik tijela, što znači daje prednji dio isti kao i zadnji. Kad se takav kunić ispravi na zadnje ekstremitete, prednje noge trebaju stajati ravno i paralelno jedna s drugom. Osim toga, treba obratiti pažnju na  krzno. Ono mora biti gusto, čvrsto i prvenstveno čisto. Prljavo i slijepljeno krzno oko izmetnog otvora budi sumnju na proljev. Takav je kunić snužden, slab, a dlaka mu je često nakostriješena, što odaje znake bolesne životinje.

Oči zdravog kunića trebaju biti bistre i čiste, a nos mora biti suh. Obratite pažnju na disanje kunića, jer ako kunić učestalo kiše, to nam je znak daje prehlađen, odnosno da ima respiratorne poremećaje. Zubi kunića, takođe ne smiju biti dugi, svinuti ili zarasli jer bi takav kunić mogao imati problema prilikom uzimanja hrane. Kako biste bili sigurni da niste kupili krupne pasmine kunića, trebate odabranoj životinji izmjeriti dužinu ušiju. Dužina užiju ne bi smjela iznositi više od sedam cm, što će vam biti znak da odabrani kunić neće izrasti u orijaške pasmine.

Boja kunića ne utiče na uzgoj životinje kao kućnog ljubimca, odnosno da svaka boja ima svoju estetsku vrijednost. To znači da odluku o boji odabrane životinje možete donijeti isključivo vi koji ga prihvaćate u svoju porodicu.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.