Hrčak / hamster / je zaigrana, umiljata i znatiželjna životinjica.

Hrčak / hamster / je zaigrana, umiljata i znatiželjna životinjica.
Mnogi pomisle  da je o hrčku lakše voditi računa nego o psima ili mačkama, ali nisu ni svjesni obaveza koju ova preslatka životinjica donosi. Ako planirate nabaviti hrčka onda morate znati nekoliko važnih stvari.Hrčci su slatki, dlakavi i mekani. Ne morate ih voditi u šetnju, ne linjaju se poput mačaka i neće vam izgristi namještaj pout pasa i zato su oni čest izbor za prvog kućnog ljubimca. Ipak, prije nego što definitivno odlučite dobro procijenite da li je to pravi izbor.
Ove slatke životinjice danju spavaju, a noću su aktivne i zaista ne vole da ih se dira dok spavaju. Isto tako ako planirate da držite kavez u spavaćoj sobi, dva puta razmislite, jer u tom slučaju sigurno nećete spavati.Hrčci vole samostalan život i znaju biti veoma agresivni prema cimerima. Patuljasti hrčci mogu živjeti u paru ili većim grupama, posebno ako potiču iz istog legla, ali sve ostale vrste ne bi trebalo sparivati u isti kavez jer bi mogo doći do tuče. Nikada nemojte sparivati hrčke iz različitih legla u jednom kavezu i nemojte sparivati ženke i mužjake jer se veoma brzo razmnožavaju.
Ako želite nabaviti hrčka da se s njime mazite i igrate u tom slučaju ćete se duboko razočarati jer za razliku od pasa i mačaka oni uopšte ne vole da se maze i sigurno neće doći kada ga zovnete. Potrebno je zaista puno vremena da se vaš hrčak navikne da ga želite držati u rukama i nemojte to raditi na silu, ako primjetite otpor.Iako su mali, potreban im je veliki životni prostor. Nabavite im kavez najmanjih dimenzija 75 x 40 x 40 centimetara tako da oni mogu slobodno da se kreću. Sve vrste hrčaka uživaju u kopanju i zatrpavanju zato bi kavez trebalo da bude dovoljno dubok i da u njemu ima debeo sloj sijena da bi oni mogli da se zatrpavaju. Tuneli i točak za vježbu su takođe obavezni.
Veoma je važno da redovno čistite i održavate kavez svom ljubimcu, ne samo zbog njegovog zdravlja već i zbog neugodnih mirisa koji bi se mogli širiti vašim domom ako ga zapustite. Izmet i ostatke hrane bi trebalo čistiti svakog dana bez izuzetaka, a detaljno bi trebalo mijenjati sve iz kaveza jednom sedmično. Svakodnevno bi trebalo mijenjati i vodu.
Hrčcima zubići rastu sve dok žive i zato je veoma važno da uvijek u kavezu ima neku grančicu koju može grickati. Isto tako morate ga redovno voditi kod veterinara da mu pregledava i po potrebi vadi zubiće. Hrčke koji imaju dugu dlaku morate redovno četkati.
Ne samo da morate paziti da je kavez siguran, već ih stalno morate imati na oku jer pobjegnu i u najnevjerovatnijim situacijama. Uprkos tome trebalo bi da ih svakodnevno puštate iz kaveza da se dobro istrče, ali morate paziti na njih da se ne ozlijede ili da se ne zapetljaju u neke kablove. Nikada ne ostavljajte hrčka van kaveza bez nadzora.
Hrčak je zaigrana, umiljata i znatiželjna životinjica. Ne treba puno prostora i lako se prilagođava okolini. Hrčka je poželjno svaki dan puštati iz kaveza, ali ga cijelo to vrijeme treba imati na oku. Hrčci su nestašni, vole se penjati i zavlačiti u najskrovitija mjesta. 
Oni su noćne životinje pa neka vas ne čudi malo buke koju stvaraju po noći dok vrte svoju igračku. Hrčke nije dobro buditi danju jer im se remeti njihov bioritam, što može biti loše za njihovo zdravlje i raspoloženje. To je jedan od razloga zbog čega su hrčci kao kućni ljubimci pogodniji za stariju djecu.
Hrčak će ugristi u vrlo rijetkim  situacijama; ako ga trgnete iz dnevnog sna, uplašite ili previše uznemirite. Hrčci jedu raznovrsnu hranu: gotova hrana za hrčke, jabuke, maslačak, radič, banane, lješnjaci. Vrlo je važno da uvijek ima svježe vode.

Za redovito trošenje zubića, u kavez stavite komadiće drveta za grickanje (jasen, lipa, jabuka, lijeska) ili različite gotove "grickalice", dok su ostaci ljudske hrane ili šećer štetni za zdravlje hrčka.
Kad maleni hrčak stigne u vaš dom, budite strpljivi. U početku ga nemojte puštati iz kaveza, a bilo bi dobro da ga prva dva dana ne dirate kako bi se priviknuo na novi dom. Potom mu dopustite da vas onjuši i privikne se na vaš glas. Kad je budan, pokušajte ga lagano primiti u ruke i maziti. U ruke stavite neku poslasticu za hrčke koja će ga privući.

Životni vijek hrčka je oko 2-3 godine, potrudite se uživati s ovim mališanom koliko možete.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.