Kao mali tvor / skunk / uživa u maženju sa ljudima,veoma je radoznao i nestašan.

Kao mali tvor / skunk / uživa u maženju sa ljudima,veoma je radoznao i nestašan.
Većina nas bi vjerovatno pobjegla kada bi vidjela tvora kako nam se približava. Njihov smrad je legendaran, a to najbolje znaju oni koji su bar jednom bili u prilici da ga osjete.Prugasti skunk je karakterističan po širokim bijelim prugama koje se pružaju od tjemena do vrha repa.
Tvor ili smrdljivac (Mustela putorius) je divlja životinja, grabljivi sisar iz porodice kuna, poznat po tome da kad je ugrožen ili veoma uzbuđen, štrcanjem izbacuje smrdljivi sekret iz žljezde ispod repa. Ako se ojseti ugroženim, upozorava na opasnost lupkanjem nogu ili hodanjem na prednjim nogama, a ukoliko je opasnost i dalje prisutna, izbacuje smrdljivi sekret iz žljezde pored analnog otvora. Oglašava se frktanjem i režanjem. Majstor je bježanja ako mu odbrana ne uspije.
Dugačak je od 40 do 95 centimetara, a teški su i do 8 kilograma, s tim što su mužjaci i do tri puta veći od ženki. Imaju vitko, izduženo tijelo, sa relativno kratkim i veoma mišićavim nogama, i duge kandže na prednjim šapama za kopanje. Ima crno ili kestenjasto krzno, koje je na trbuhu žuto ili bijelo, a na licu ima bijele šare. Oni mogu imati jednu debelu traku preko leđa i repa, ili dvije tanje trake, ili niz bijelih mrlja i isprekidanih prugica. Neki imaju i pruge na nogama. Najrazvijenije mu je čulo njuha.
Hrani se miševima, pacovima, vodozemcima, pticama i ptičjim jajima, zečevima,
gušterima, ribama i puževima. Ponekad jede i voće. Opasan je i za domaću živinu.
U potrazi za hranom spreman je da napadne i dva puta veću životinju od sebe.
Interesantan je način na koji sprema žabe kao zalihu hrane.
Ugrizom ošteti žabi nerve, pa ona ostaje, ali ne može da se kreće.
Ovo su osjetljive i inteligentne životinje s kojima treba provesti puno vremena dok su još malene, kako bi se navikle na držanje u ruci. Mogu živjeti i preko 10 godina.
Prugasti skunk (tvor) poznat je po smrdljivoj tečnosti koju raspršuje da bi odbio napadače. Ova tečnost izlazi iz dva mala otvora u anusu. Izbačena tečnost, poznata kao mošus, štrca se u obliku spreja ili u obliku usmjerenog luka kapljica.
Skunk će pribjeći izbacivanju ove tečnosti tek kada iscrpi svu drugu odbrambenu taktiku. U nju spada izvijanje leđa u luk, držanje repa uspravno i taptanje nogama. Ako sve ovo omane,skunk će saviti tijelo u obliku slova U- tako da se glava i rep suočavaju s napadačem - i osloboditi svoj mošus. Ovaj mošus, koji ljudi osjete na udaljenosti većoj od milje, stvara poteškoće očima neprijatelja.
Prugasti skunkovi su najaktivniji noću, kada kreću u pohod pod okriljem guste vegetacije. Dan provode na skrovitim mijestima. Tokom zime spavaju zimski san u svojim jazbinama, ostajući pod zemljom dva - tri mjeseca. Parenje se odvija u proljeće. Okot do deset mladunčadi dolazi u ljeto. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.