Kinkažu / kinkajou /-Ima velike oči i male zaobljene uši.

Kinkažu / kinkajou /-Ima velike oči i male zaobljene uši.
Kinkažu (kinkadžu; Potos flavus) je kišno-šumski sisavac i Srednje i Južne Amerike iz porodice rakuna. Jedini je član roda Potos.

Kinkažu: Opis

Kinkažui se kreću samo noću u visokim krošnjama prašume. Odrasli su veličine mačke, teže od 1,4-4,6 kg. Dužina tijela je 40-60 cm. Rep im je takođe toliko dugačak i glavna mu je namjena da se sa njime pridržava prilikom veranja po stablima. Ima velike oči i male zaobljene uši.
Kinkažu (Potos flavus) je sisavac koji živi u područjima prašuma, a udaljeni je srodnik rakuna, iako više sliči na lasicu ili majmuna.
Znanstveni nazivPotos flavus
Životni vijek23 godine (u zatočeništvu)
Trofička razinaSvežderi
Masa1,4 – 4,6 kg (odrasli)
Duljina40 – 60 cm (odrasli)
Trajanje gestacije112 – 118 dana
Kinkažu žive u tropskim šumama Srednje i Južne Amerike, gdje oni provode većinu svog vremena na drveću. Oni su u mogućnosti da se njihove noge unatrag pokrenu lako u oba smjera. Kinkažu također ima rep za hvatanje koji koristi slično kao drugi ruku. Kinkajous često vise sa ovim nevjerojatnim repovima, koji je također pomagalo za njihovu ravnotežu i služi kao ugodan pokrivač dok životinja spava visoko u krošnji drveća.
Iako su mnogi od njegovih značajki i osobina zvuk poput onih kod primata kinkažu zapravo se odnosi na rakuna.
Kinkažu (Potos flavus), također poznat kao "Honey medvjeda ',' Sugar medvjeda ', ili' Mačka majmun 'je mali sisavac prašuma odnosi se na olingo, cacomistle i rakuna i je porijeklom iz latinskog i Južne Amerike.
Kinkažu je jedini član roda 'Potos'.

Kinkajous ponekad nazivaju med jer ga rado nosi iz gnijezda pčela. Oni koriste svoje duge, mršave jezike da uzmu med iz košnice, a također i za uklanjanje insekata kao što su termiti iz gnijezda. Kinkajous također jede voće i male sisavce, koje hvata sa svojim okretan prednjim šapama i oštrim kandžama. Oni lutaju i jedu po noći, i vraćaju se svako jutro spavati u prethodno korištenim rupama u drveću.
Kinkajous formiraju Krošnja skupine i podijele socijalne interakcije kao što su recipročno dotjerivanje. Oni su vokalne životinje-iako se rijetko vide, oni se često čuju kako škripe i laju u tropskim šumama krošnjama.
Ženka kinkajous rađa jednog potomka u proljeće ili ljeto. Beba je rođena, njene oči su zatvorene i ne može vidjeti za mjesec dana.Brzo se razvija, i do kraja drugog mjeseca života, već je u stanju objesiti se naopako o rep.
Porijeklom iz Meksika, Središnje američke prašume i južnoameričkih prašuma, drvni sisavac nije posebno rijedak, iako se rijetko viđa zbog svojih strogih noćnih navika. Kinkajous može biti u zabludi za tvorove ili majmuna, ali oni nisu povezani.
Kinkažu ima zlatne vunaste dlake koja se preklapaju u sive.Hvata repovi (poput nekih Majmuna Novog svijeta), koriste kao petu ruku u penjanju. Prosječna odrasla jedinka kinkažu teži 2 - 3 kilograma. Kinkajous će narasti do prosječne dužine tijela od 17 - 22 inča, njihov rep je od 16 - 22 inča u duljinu pored tijela.
Životni vijek u zatočeništvu u prosjeku 15 godina. 
Kinkajous spavaju u šupljim stablima. Oni provode većinu svog života u granama drveća, koristeći njihove hvata repove.
Kinkajous ponekad se drže i kao kućni ljubimci. Njihova osobnost teži da bude zaigran i znatiželjan, i oni su uglavnom pitomi. Ipak, neki vlasnici prijavili su nepredvidive, opake napade njihovih kinkajousa, čak i nakon nekoliko godina nenapadanja.
Iako Kinkajous svrstavaju u red mesojeda jer je opremljen sa oštrim zubima, oni zapravo u prvom redu jedu voće. Jedan od izvora pomoći u dobivanju voća u malim mjestima je njihov dug jezik što je vitak i ima duljinu od 5 inča. Jezik se također koristi za dobivanje nektara iz cvjetova, čime kinkažu igra ulogu oprašivača. Nektar se ponekad dobiva jednostavnim jedenjm cvijeća.
Kinkajous će jesti insekte (kao što su termiti), male sisavce i ptice.
Poput rakuna (ujedno i članovi obitelji Procyonidae), kinkajous imaju izvanredne manipulativne sposobnosti, u tom pogledu konkurentskoj primata.
Kinkajous spavaju zajedno u obiteljskim jedinicama.
Kinkajous ne vole biti budni tijekom dana i ne vole buku ili nagle pokrete. Ako su uznemireni previše, oni mogu ispuštati vrisak i vršiti napad, obično svoju žrtvu grize duboko.
Kinkažu ugrizi su posebno opasni kao njihovo slina jer sadrži ljepljive bakterije.
Glavni način komunikacije između kinkajous je po mirisu. Kinkajous imaju mirisne žlijezde blizu usta, na vratu i na trbuhu.Zvukove (stenjući i režanje) je još jedan način na koji te životinje komuniciraju.
Tijekom noći, moguće je čuti kinkažu glas. Njihovi prodorni pozivi nalikuju da kao žena vrišti. Iz tog razloga, jedan narodni naziv za kinkažu je 'la llorona "što se prevodi izravno iz španjolskog jezika u' plač žene".


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.