Sugar glideri-mali zlatni penjaši- su predivni. Ali njihova privlačnost može biti i njihova propast.

Sugar glideri-mali zlatni penjaši- su predivni. Ali njihova privlačnost može biti i njihova propast.
Preslatki su, kad su uplašeni ili uznemirani ispuštaju neki čudan zvuk. Znaju da se osjećaju, ali uz redovno mijenjanje piljevine i čiscenje sve je ok... Ne valja ih držati samo jednog, jer vole društvo. Prilično su laki za razmnožavanje. Hrane se najviše voćem, voćnim jogurtom...ishrana je jako komplikovana što možete naći u mojim blogovima. Uglavnom su jako umiljati, pogotovo kad se naviknu na vlasnika, i mogu da se puštaju iz kaveza, ali je preporučljivo u prostorijama gdje ima što manje mjesta za skrivanje itd.
 Sugar glideri  su predivni. Ali njihova privlačnost može biti i njihova propast. Kupci mogu kupiti te socijalne i osjetljive životinje dok šeću oko trgovačkog centra i videći ih da se prodaju u kiosku. Ali često impulsni kupci brzo shvaćaju da nisu spremni za odgovornost za njegu tih aktivnih, znatiželjnih, noćnih životinja.
Sugar glideri  su sićušni marsupići koji su porijeklom iz Australije. U svom prirodnom staništu žive u velikim porodičnim grupama. Oni uživaju u njezi i interakciji jedni s drugima. Kao noćne životinje, obično se podvrgavaju jakim svjetlima i glasnim zvukovima dok su njihovi čuvari (ljudi) budni tokom sunčanih sati, što za njih može otežati spavanje. Oni su takođe stanovnici stabla, strastveni penjači s krznom membranom koja se proteže od zgloba do gležnja, što im omogućuje da klize s drveta na stablo - slično letećoj vjeverici. Ali njihov  stil života znači da imaju oštre kandže za penjanje i hvatanje, što može biti neugodno ili čak bolno za ljude ako ih drže u golim rukama.
Mnogi ljudi koji ih kupuju nažalost shvate da je njihov dom jednostavno neprikladan okoliš za ovu vrstu životinja. Kada se čuvaju kao "kućni ljubimci", odbacuje se sve što im je prirodno  - druženje s vlastitom vrstom, svjež zrak,  i prilika da se popne ili radi gotovo bilo što drugo osim hodanja ili sjedenja i gledanja iz malenog kaveza.
U međunarodnoj trgovini za kućne ljubimce, oni se uzgajaju u „pakleničkim“ objektima.  Veliki broj ovih malih životinja punjeni su u sitne posude (ponekad i plastične boce vode) i isporučuju se po cijelom svijetu kako bi ih prodali nesavjesnim kupcima.
Nemojte nikada podupirati nemilosrdnu, plaćenu industriju uzgoja kupovinom bilo koje životinje, uključujući i šećerne jedrilice. Ako ste spremni preuzeti životinjsku pratnju u svoj život, prihvatite beskućničku životinju iz uglednog skloništa.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.