Mali zlatni penjaši-Jako su nježni, osjetljivi i druželjubivi.

Mali zlatni penjaši-Jako su nježni, osjetljivi i druželjubivi.


Negdje ih nazivaju letećim vjevericama, šećernim kliscima, a u našim krajevima malim zlatnim penjašima. Najveći primjerak ovih tobolčara je ‘čak’ 21 cm. ‘Luduju’ po noći, a preko dana spavaju snom pravednika. Za takav odmor treba im toplo i sigurno mjesto na kojem se može što više njih stisnuti.
Mali zlatni penjaš u našim je krajevima egzotična životinjica, iako se vrlo se lako uzgaja i jedna je od rijetkih vrsta koja se prilagođava životu u zatočeništvu. U velikom broju zemalja dozvoljeno ih je držati i kao kućne ljubimce. Jako su nježni, osjetljivi i druželjubivi, a više od svega, obožavaju prisnost. Guranje, maženje i stiskanje nezaobilazno je u njihovim malim zajednicama. 
OSNOVNE KARAKTERISTIKE SUGAR GLIDERA
-glava i tijelo su dugački oko 13-21 cm, a rep je otprilike dugačak kao i tijelo. Imaju sivo svilenkasto krzno. Sa gornje strane tijela u liniji kralježnice proteže se tamna pruga od područja između očiju do korijena repa. Rep je pri vrhu također ima tamniju dlaku. Tamnu prugicu također imaju iznad nogu. Donji dio tijela obrasao je dlakom krem boje.
-iako je najčešća boja siva, uzgojem su dobivene i druge boje krzna, kao leucistic, white face ili blonde, cinnamon ili red brown, albino, creamy albino, champagne, platinum, white tip i druge.
-rep se koristi prilikom kretanja u smislu da služi za balansiranje, i za kontroliranje smjera prilikom lebdenja. Ponekad se njime mogu pridržati za granu radi dodatne sigurnosti, ali ga ne mogu koristiti za kretanje kao recimo neke vrste majmuna.
-uši nisu obrasle dlakom i tamno su pigmentirane. Pošto su noće životinje imaju velike izbuljene oči. Imaju također jako dobro razvijeno osjetilo njuha.
-na prednjim i stražnjim nogama imaju po pet prstiju, sa zavijenim i vrlo oštrim kandžama koje im pomažu za sigurno slijetanje. Zadnja noga ima debeo mesnat palac bez nokta koji stoji oprečno na ostale prste. Drugi i treći prst stražnje noge su srasli do posljednjeg članka prsta koji nosi nokte. 

-posjeduju kožnu membranu koja im služi za lebdenje i proteže se od zapešća do gležnja. Kad životinja miruje patagium se doima kao namreškana linija sa bočne strane tijela, a dok lebdi/jedri tijelo glidera poprima četverouglast oblik.
-kloaka je zajednički otvor mokraćnog, spolnog i probavnog sustava. Mokraća je bistra, a izmet formiran, smeđe boje, izgleda kao malo vlažniji izmet miša. 
-zubi su također karakteristični i specijalizirani za odizanje kore drveta i hranjenje kukcima. Gornji sjekutići su vrlo kratki, dok su donji dugi i usmjereni prema naprijed. očnjaci su šiljati i vrlo oštri, kutnjake i pretkutnjake je teško vidjeti, no imaju četvratsti oblik.
-težina: ženke imaju 80-135g, a mužjaci 100-160g. Ovisno o podacima u literaturi nailazi se na manje više različite podatke. Mnogo glidera u SAD-u su podvrste s Nove Gvineje koje su sitnije, pa su prema tome težine do 100 g tipičnije.
-također, divlje populacije koje žive u toplijim predjelima su sitnije, dok su one u nešto hladnijim krajevima veći tj. bolje adaptirani na niže temerature jer sporije gube toplinu.
-u zatočeništvu žive oko 8-12 godina,po nekima 12-15 godina.


-imaju 200-300 otkucaja srca u minuti, 16-40 udisaja u minuti a temperatura im je 32º C ako se mjeri u kloaki i 36,2+-0,4º C ako se mjeri u rektumu.
-u zatočeništvu se uspješno razmnožavaju, najčešće tijekom cijele godine, imaju dva ili tri legla godišnje, ovisno o režimu uzgoja. U Americi su već duži niz godina popularni kućni ljubimci, i može ih se kupiti od registriranog uzgajivača, i već se dulje vrijeme razmnožavaju životinje koje su i same uzgojene u zatočeništvu kroz nekoliko generacija. U našim krajevima prilično je nov i nepoznat ljubimac.
Ženka na trbuhu ima tobolac (vertikalni procjep na mjestu gdje bi došao pupak) sa 4 sise.
-duljina ciklusa u ženke iznosi 29 dana.
-gestacija iznosi 15-17 dana
-broj mladunaca: 1-2 (najčešće 2, vrlo rijetko 3)
-težina pri porođaju: 0,19g.
-prvi izlazak iz tobolca: 60-70 dana, nakon izlaska za oko 11-13 dana progledaju
-odbiće: 110-120 dana
-spolna zrelost: ženke 8-12 mjeseci, mužjaci 12-15 mjeseci.
Društvene su životinje i u divljini žive u kolonijama od oko 6-12 životinja (po nekim autorima više) koje zauzimaju teritorij do 1 hektra. 4 životinje su spolno zreli mužjaci i ženke koji nisu u krvnom srodstvu, a ostatak kolonije čini podmladak. Gnijezda si prave u rupama drveća, gdje spavaju preko dana. Uvečer izlaze i hrane se. Glideri su omnivori. U divljini se hrane biljnim sokom i biljnom smolom (šiblje, akacija, eukaliptus), nektarom, peludom, manom, medljikom. Također jedu različite kukce, jaja ptica, male ptice, glodavce i guštere.
Skaču sa grane na granu, ukoliko je udaljenost veća onda jedre odnosno lebde. Takvim kretanjem prevaljuju udaljenosti do 50 m. Također se tim načinom služe kako bi se s vrha jednog drveta spustili na podnožje drugog drveta.
Dominantan mužjak označava teritorij i članove kolonije izlučevinama svojih žlijezda. Dominanatan mužjak je najveći, i u najboljoj kondiciji u koloniji i pari spolno zrele ženke. U divljini su sezonski poliestrični, odnosno se pare od 6.-11. mjeseca u godini (u sezoni imaju dva legla) kad je obilje hrane, a i mladunci ("joey") tada dolaze na svijet. U koloniji ostaju dulje od vremena kad nastupa odbiće, do svoji 7-10 mjeseci života. Pri iznimnoj hladnoći ili nestašici hrane padaju u torpor, vrstu hiberacije, čak i do 16 sati na dan. U divljini mužjaci prosječno žive 5-7 godina, a ženke 4-5. Nisu ugrožena vrsta.
Služe kao plijen, uglavnom grabljivicama i arborealnim zmijama.
PRIJE NABAVKE ŽIVOTINJE
moramo imati na umu neke njene karakteristike i potrebe, i da li one odgovaraju nama i našem životnom stilu...
-prvo trebate pročitati o njima sve što vam je dostupno. Na internetu ima puno korisnih informacija, a dobro je kupiti i koju knjigu. Učenje o njima je kontinuiran proces i kad ste ih nabavili, jer su prilično novi ljubimci, još uvijek se ne znaju sve stvari o njima, a svakim danom otkriva se nešto novo.
-imaju dug životni vijek
-treba im posvetiti puno pažnje da bi bili sretni-briga o njima ne svodi se samo na držanje u kavezu i hranjenje.
-moramo im osigurati velik kavez
-životinja je izrazito noćna. Ako je budimo uvijek u isto vrijeme po danu(da se nosi oko vrata ili dobije malo hrane), počet će se u to vrijeme buditi sama.
-rade buku po noći, dok se igraju u kavezu
-imaju karakterističan miris i obilježavaju teren, te se nemogu naučiti da obavljaju nuždu na jednom mjestu.
-mogu biti problematični kada su u pubertetu i gristi,


-veliko čišćenje svakih 5-7 dana, ovisno,(kompletno pranje i dezinfekcija kaveza), a malo čišćenje svaki dan (uklanjanje ostataka hrane, pranje zdjelica, mijenjanje vode)
-svakodnevna pažljiva priprema hrane
-nisu pogodni za djecu ispod 12 godina. Roditelj uvijek mora biti odgovoran za hranjenje i čišćenje, i mora nadgledati igru sa gliderima.
-preporuča se držanje najmanje dvije životinje
-ako imate problema sa alergijama na životinjsku dlaku ili urin bolje je ne nabavljati ove životinje
-da li za vrijeme godišnjih odmora možete povesti životinje sa sobom, ili organizirati njihovo čuvanje
-ukoliko životinja oboli potreba joj je veterinarska skrb. svaki veterinar nije educiran da liječi egzotične životinje.
Životinja se bira kao i svaka druga. Mora imati bistre oči, djelovati zdravo, imati uredno krzno, ne smije biti mršava, područje oko kloake mora biti čisto, izmet formiran. Mora biti aktivna, vesela, znatiželjna, prijateljski raspoložena. Ne smije panično bježati i bojati se ljudi.
Ako se odlučite na samo jednu životinju morate imati na umu da joj je potrebno pokloniti iznimno puno pažnje i vremena. Životinje bi se morale držati u paru, muško muškom, žensko ženskom ili muško ženskom. Može i više životinja.
Odabir spola je po želji budući da osobnost ne ovisi o spolu. Mužjak doduše ima nekoliko mirisnih žlijezda više.
kad jednom odrastu gotovo im je nemoguće odrediti dob, tako da životinja od 3 godine izgleda jednako kao i ona od 8.
SMJEŠTAJ
Sugar glideri zahtijevaju velik rešetkasti kavez. Kavez mora ići u visinu.
Podnašaju temperaturu kakvu imamo svakodnevno u našem domu, od 18-32ºC, idealno je da bude oko 24ºC.
Ako se drži kolonija glidera, oni se smještaju u volijeru. Najmanja veličina za nekoliko gldera iznosi 1,2m x 1,2m x 2,4m. To je minimum , i, naravno sve veće od toga je više nego poželjno.
Za 1-2 glidera koje držimo kao kućne ljubimce ovisno o autoru preporučaju se kavezi različite veličine.
51 x 51 x 77 cm, ili 91 x 61 x 91, ili 60 x 60 x 96, su minimalne dimenzije kaveza. Uz svakodnevno puštanje mislim da su ovo prikladne veličine za 2 životinje. Svakako veće je bolje. Okanca ne bi trebala biti veća od 2,5 x 1,25 cm.
Također mogu poslužiti veći komercijalni kavezi za papigice.
Vrata mogu biti dovoljno velika da se kroz njih mogu vaditi gnijezda, igračke, i sl. Povremeno je dobro premjestiti raspored predmeta u kavezu, i uvesti koju novu igračku kako životinjama ne bi bilo dosadno.
Kavez se smješta na normalno osvjeljeno mjesto, nekako ne na direktno sunce, ne smije biti na propuhu. Vrlo je važno da prostorija ima prozor da glideri imaju uvid u smjenu dana i noći, odnosno da im se ne poremećuje bioritam, što im je inače jako stresno.
Gliderima u kavezu mora biti ponuđena kućica u kojoj će spavati i provoditi dan. Ona može biti drvena, plastična i poželjno je da ima pomičnu gornju stranu. Također se mogu koristii gnijezda za ptice, ljuska kokosovog oraha, kupovne kućice za ptice ili glodavce. Ako je platična možemo na njoj izbušiti rupice za ventilaciju. Kućica, jedna ili više njih, se smješta u gornji dio kaveza. Ipak većina životinja preferira vrečicu za spavanje, sašivenu od tkanine.
U kućicu ili vrećicu moće se staviti sijeno, izrezani papir, kuhinjski ubrusi, vlakna od kokosa, suho lišće, i slična stelja... 
Na dno kaveza stavljamo piljevinu i/ili papirnate ubruse
Iako se ne mogu naučiti da obavljaju nuždu na jendom mjestu, u kućicama su vrlo uredni. Potrebno je s vremena na vrijeme promijeniti stelju u kojoj spavaju, oprati kučice, a pogotovo vrečice koje poprimaju miris njihovih žlijezda.
Sastavni dio kaveza mora biti i pojilica.
Posude za hranu moraju biti teške, ili fiksirane.
Poželjno je da kavez ima 1 ili 2 platoa, i da se postave grane netoksičnog drveća (jabuka, bambus, vrba...). Grane moraju biti oprane, a mogu sadržavati i lišće.
Svakako je poželjno staviti igračke u kavez. Prikladne su sigurne igračke koje možemo kupiti za velike papige, različite ljestvice, prečke, ljuljačke, zvonca, pvc cijevi, užad različite debljine, te kolut za vrtenje za glodavce, poželjno je onaj plastični, pune površine, da se životinja ne ozlijedi.
Higijenu kaveza treba održavati redovito.



NAJČEŠĆA BOLESNA STANJA
-pothranjenost- javlja se zbog loše isplanirane prehrane, izbora neprikladnih namirnica, premalo bjelančevina i kalcija u hrani, ili kao posljedica drugh oboljenja...
-pretilost-previše bjelančevina i masti u prehrani, premalo kretanja, previše nezdravih masnih poslastica...debele životinje vrlo često postaju slijepe kao posljedica nakupljanja određenih tvari u očima.
-bolesti zubiju-nakuplanje zubnog kamenca, i komplikacije koje se mogu razviti iz toga, zbog premalo tvrde hrane i kukaca u prehrani.
-metabolic bone disease, mbd ili sekundarni hiperparatireoidizam-iako su oba spola jako osjetljiva na ovo oboljenje, najčešće oboljevaju loše hranjenje životinje i ženke u laktaciji. Uzrok je neadekvatan omjer kalcija i fosfora u prehrani, odnosno manjak kalcija tj. višak fosfora (treba birati namirnice sa povoljnim omjerom i dodavati kalcijev karbonat u prehranu). Osim toga apsorpciju kacija ometa manjak D vitamina i previše masnoće u prehrani. Kod glidera je velik uzrok smrtnosti upravo radi ovog oboljenja uzrokovanog nepažljivom prehranom. Karakterizira se hromošću, otežanim kretanjem, paralizom zadnjih eksremiteta ili patološkim frakturama kostiju. Životinja na kraju ugiba ako se odmah ne pristupi liječenju.
-bolesti dišnog sustava
-bolesti mokraćnog sustava
-bolesti probavnog sustava, mogu biti infekcijske, ili uzrokovane neadekvatnom prehranom. Previše cirusa može uzrokovati proljev, dok previše suhe hrane, premalo vode i vlakana uzrokuju začep.
  
-neplodnost-najčešće kod debelih ženki ili u neprirodnim socijalnim situacijama.
-stres-životinje su sklone automutilaciji repa, udova, skrotuma i penisa, te čupanje krzna. Ponekad se događa zbog seksualne fustracije. Životinje mogu jesti svoj izmet, stelju, previše jedu, premalo jedu, previše piju, spavaju cijeli dan i noć, vrte se u krug u kavezu, ponavljaju iste pokrete i dr.
Stresne situacije su bolest, neprikladna prehrana, transport, neprikladno držanje, ako ne vide izmjenu svjetla i mraka-držanje u podrumu, premalikavez, prnapučenost, uznemiravanje preko dana, usamljenost, dosada, vrućina, hladnoća, blizina el.aparata, smetanje drugih ljubimaca i dr...
-trauma-ozljede od drugih ljubimaca, padovi, strujni udar, porezotine, ubodi, frakture, mehaničke ozljede oka. Također se događaju opekline(štednjak,svijeća) i utapanja (wc, kanta vode)
-različite bakterijske bolesti, te endoparaziti i ektoparaziti
-tumori ustarijoj dobi.
 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.