KUNIĆI / Rabits /-AH TI DIVNI VRAGOLANI-Naučite kako ih dresirati.

KUNIĆI / Rabits /-AH TI DIVNI VRAGOLANI-Naučite kako ih dresirati.
 UVOD:

Gurkanjem njuškicom traže svoju dnevnu dozu pažnje, a što više maziš svojeg ljubimca, to će biti privrženiji. Kad je sretan, kunić skače visoko u zrak i izvodi svoj "zecoples". Dobar dio vremena kunići provode u čišćenju svojega krzna, a pritom dio dlake progutaju. Zato ih treba redovito četkati, osobito dok se linjaju. Tako se smanjuje opasnost od probavnih tegoba i bolesti. No kunići to obično ne vole. Stoga budite jako nježni - čak i ako si taj čiji ljubimac voli četkanje. Najbolje je staviti kunića u krilo, maziti ga dok se ne smiri pa mu četkom prelaziti po dlaci. Možda će  trebati pomoć...

Najvažnije je da kunić uvijek ima dovoljno kvalitetnog sijena. To mu je najvažnija hrana i treba mu ga davati i 2 - 3 puta na dan. Osim toga, potrebno mu je svježe povrće i voće zbog vitamina i hranjivih tvari. Od povrća, naravno,  na prvom je mjestu mrkva (zajedno s lišćem). Osim toga može jesti peršin, celer, komorač, brokulu, krastavce, korabu i bundevu. Kupusnjače kunićima nije dobro davati jer napuhuju. Uživaju i u voću, ali im ga treba davati u malim količinama, kao poslastice (jabuke, kruške, jagode, maline). Uz to, da bi kunić imao zdrave zube, mora dobivati i materijal za žvakanje, kao što su prirodno drvo, posušene borove grančice te grančice neprskane jabuke ili kruške. 

Odazivanje na ime
Ako dozvolite kuniću da se kreće po većem dijelu stana ili kuće poželjet ćete da dođe kada ga pozovete. Tako ćete ga moći pronaći ako se skriva ili ako ste zabrinuti za njegovu dobrobit.
Kunići se mogu izvježbati da dođu na poziv ako ih za to nagradite nekom poslasticom. Morate otkriti što je to što vaš ljubimac najviše voli (blitva, komadić jabuke, ...) i time se koristite kao mamcem.
Slijedite sljedeće korake:
Spustite se na pod blizu Vašeg zeca.
Ponudite poslasticu.
"(Recite ime Vašeg kunića), dođi!" - Kunić će vidjeti ili nanjušiti poslasticu te će doći k Vama. Još uvijek neće shvatiti da ste ga zvali, ali ako ovaj postupak stalno ponavljate povezat će svoje ime i "dođi" s dobivanjem omiljene poslastice. 
 
Skok
Svog kunića možete naučiti da skoči na komad tapeciranog namještaja na Vaš zahtjev (netapecirani može biti previše klizav). Naravno, ovo ga naučite samo ako želite da kunić hoda po kauču. Ako ga radije želite zadržati na podu, preskočite ovo.
Slijedite ove korake:
Držite poslasticu na kauču u vrijeme kada kunić ima "slobodnog" vremena i skakuće i istražuje naokolo.

Kada se približi kauču provjerite vidi li on poslasticu (tako je držite na mjestu gdje je  može dohvatiti stojeći samo na stražnjim nogama i prednjim šapicama na kauču).
Recite ""ime kunića", hop gore!" (ili ako Vam je draže, tapkajte drugom rukom po rubu kauča kao signal).
Iako je kunić ostao na zadnjim nogama i nije skočio gore, dajte mu poslasticu kako bi je on povezao s kaučem.
Kada  počne reagovati na poslasticu i naredbu svaki put , poslasticu možete držati sve dalje na namještaju (tako će kunić stvarno morati doći do nagrade).
Na kraju,  će skakati gore na kauč kada god ga pozovete, pod uslovom da nije previsok za njega. Potrudite se dati naredbu prije nego  skoči po poslasticu. Želite da poveže svoje ime i "hop gore" ili tapkanje rukom po namještaju s dobivanjem nagrade.
Kada kunić skoči gore, nježno ga pohvalite i počeškajte po mjestu po kojem to voli, za vrijeme dok uživa u nagradi.
Napokon, možete nagradu i isključiti, jer bi naredba rječju ili pokretom trebala biti dovoljna da Vam se kunić pridruži na kauču. I vaš kunić može sam skočiti natrag na pod, a pomaganje u tom može biti više štetno.
Naredba: sjedni
Još jedan zgodan trik kojim ćete impresionirati gledatelje je da Vaš kunić sjedne na naredbu. Ovaj trik je prilično lagan  jer kunići prirodno sjede na stražnjim šapama dosta vremena.
Započnite vježbu kad kunić ima sve četiri noge na podu.
Stavite poslasticu između prstiju ruke i rukom dođite kuniću iznad glave.

Recite "(ime kunića), sjedni!"
Kada se kunić digne na stražnje noge dajte mu poslasticu i verbalnu pohvalu.
Nakon što se kunić počne dosljedno dizati na verbalnu naredbu, možete početi uklanjati poslastice (davati mu nagradu svaki drugi, treći put).
 Još neko vrijeme, kunić će se dizati zbog nagrade, a slijedeći put, bez poslastice, neće. No nakon nekog vremena kunić će se dizati samo kad čuje svoje ime i "sjedi".
Ovisno o tome kako trenirate Vašeg kunića, kunić može izvesti trik nakon samo nekoliko treninga ili nakon nekoliko sedmica vježbe.
"Idi u kavez"
Možete kunića osposobiti da ide u svoj kavez, ili kutiju za putovanje na verbalnu naredbu. Ako ga želite utrenirati da to radi, pobrinite se mu je ugodno unutar njega.
To može biti zgodan trik, jer Vas može poštediti nevolje kada želite da uđe u kavez preko noći ili u kutiju za putovanje. Ovaj trik bi se trebao vježbati u ono vrijeme kada kunića nikuda ne vodite ili preko dana kada ga ne zavarate na duže vrijeme. To će Vam omogućiti fleksibilnost u procesu obuke. 
Uzmite komadić omiljene poslastice Vašeg kunića.
Stavite kunića blizu otvorenog kaveza.
Recite "Idi u kavez!" dok ga mamite poslasticom unutar kaveza. Pobrinite se da kunić vidi poslasticu koja je u kavezu.
Nakon što je kunić ušao unutra dajte mu poslasticu. Kada kunić shvati što hoćete od njega, možete jednostavno staviti nagradu u kavez i tada mu dati naredbu. Ako kunić ne ulazi na naredbu, nemojte mu davati nagradu ili ga sami stavljati u kavez. On mora sam povezati dobivanje poslastice s ulaskom u kavez ili prijenosnik.
Vrtnja u krug
Ovo je vrlo zabavan trik za pokazivanje ostalima. Izaziva smijeh i nije pretežak za Vašeg ljubimca.
Prvo trebate kunića smjestiti u idealnu okolinu i biti sigurni da nema stvari koje bi mu ometale pažnju. Što je okolina mirnija, to će kuniću biti lakše. Kunići su vrlo osjetljivi na mirise, pa se nemojte prskati parfemima (prostor takođe).
Pokažite mu poslasticu.
Nakon toga, počnite je vrtiti oko kunića. U početku kunić će biti zbunjen. Nakon što Vam  otprati ruku, dajte mu nagradu. Ovo je početak izvođenja trika.
Ponovite vježbu nekoliko puta dnevno. Neka Vam kunić prati ruku s poslasticom. 
Kada kunić dobro izvodi ovaj prvi dio vježbe, kružite rukom oko njega bez poslastice. Ako zeko ne izvede trik, nemojte ga nagraditi.


Što se tiče obavljanja nužde – tu isto nema velikih problema. Kunićima je urođeno da te potrebe obavljaju na jednom mjestu. Bitno je samo stvoriti im naviku. Obično izabiru uglove gdje će vršiti nuždu i jednostavno ih je „dresirati“. Nemojte se zabrinuti ako kod mladog kunića niste toliko uspješni, jer stariji kunići brže uče od onih mladih, razigranih kunića. Ukoliko vam nuždu radi na nepredviđenom mjestu, razgovarajte s njim, pokažite da to nije u redu što je napravio i vidjeti ćete da slijedeći puta to više neće učiniti.
Kao stelja najbolje može poslužiti slama, no dobra je i piljevina, hoblovina i drugi otpaci od drveta (pazite: ne prašina i ne crnogorica). Nikako ne  pijesak za mačke, jer kunići vole kopati po tome pa udisanje prašine može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Preporuke  su, da za obavljanje nužde imate posebnu posudu koju stavite u ili izvan kaveza, a koja ne mora biti velike veličine. Stavite je na mjestu koje njemu najviše odgovara – a to je mjesto gdje se prvi puta popiša. Posudu za nuždu možete čistiti po potrebi, no poželjno je svaki dan, jer s obzirom da su to vrlo čiste životinje početi će piškiti na drugim mjestima za inat.
Mokraća im je tamno narančaste boje i obično je neugodnog mirisa. Ukoliko se i vani „uneredi“, isto se može očistiti krpicom i mlakom vodom.Kada vidite da je na piljevini crveno, nemojte paničiti – vaš ljubimac  nije bolestan, već je mokraća na zraku i u doticaju sa piljevinom oksidirala pa je poprimila izgled crvenkaste boje koja asocira na krv. Pokušajte pratiti svoga ljubimca i ukoliko ga uspijete „uloviti“ da piški, pogledajte dali mu je prozirne do svijetlo narančaste boje, to je uobičajeno za njega. Takođe je dobro znati da na boju i miris mokraće utječe hrana, pa tako ako ga hranite sa blitvom – pišalina će poprimiti smeđkasti izgled što je uobičajeno.
Izmet kunića su zapravo suhe kuglice koje su malo veće od zrna papra. Kada primijetite da se isti nalaze van kaveza i na određenim mjestima znajte – to nije zato da vas razljuti, već time obilježava svoj teritorij. Ta zrna nemaju miris i ne ostavljaju nikakvog traga, a jednostavno ih možete ukloniti metlicom i lopaticom.
Neka vas ne iznenadi kada vidite svog ljubimca kako jede svoje „kuglice“ – to je normalna pojava, jer prilikom primarne probave ostaje i do 60% neiskorištenih vitamina, B – kompleks i neke bakterije koje su važne za njegovu pravilnu probavu. Naime, s obzirom da je njihov probavni proces vrlo kratak, često kunići jedu svoj izmet jer konzumiranjem nadoknađuju prvi puta „propušteno“. Najčešće se radi o mekšim „kuglicama“ koje su neugodnijeg mirisa od normalnih.Ako ih nema 12 sati to je vrlo opasno...
Postoje raznorazni trikovi kako svog miljenika možete naviknuti na obavljanje nužde za na to predviđenom mjesu. Jedan od jednostavnijih je da mu stavite malo sijena na piljevinu, jer u pravilu, kunići prilikom hranjenja obavljaju i nuždu. Također, ako primijetite da se „sprema“, a to ćete prepoznati po tome da diže repić – zapljesnite mu i pokažite mu pokretom da „to“ mora obaviti za na to predviđenom mjestu ili ga lagano potjerajte do mjesta, samo lagano kako to ne bi shvatio kao kaznu.Kad obavi nuždu – pohvalite ga i dajte mu neku poslasticu, odmah će shvatiti što ste mu htjeli reći i zapamtiti će to.
Nemojte se ljutiti ako se tu i tamo i popiški na mjestu koje nije predviđeno za tu radnju. Uzmite krpu i vodu te laganim pokretom očistite mrlju. Vaš ljubimac će se približiti da vidi što radite – iskoristite situaciju da mu tepanjem objasnite da nije dobro napravio. Primijetiti ćete da vas sluša, te ukoliko sa zadnjim nogama lagano lupne ili vam se umiljato prišulja i legne kraj vas, znajte da vam želi reći da mu je žao i da se to vjerojatno više neće ponoviti. Ako se i ponovi, to je tako mala cijena za svu ljubav koju pruža vaš „LJUBIMAC“.






Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.