Patuljasti ovnoliki kunići-njihova ljepota i inteligencija je za samo one koji ih iskreno vole.

Patuljasti ovnoliki kunići-njihova ljepota i inteligencija je za samo one koji ih iskreno vole.


Kunići ne smrde, nemaju apsolutno nikakav miris, čiste se isto kao i mace.

Smrdi njihov urin, ako se wc tj. kavez redovno ne čiste. Istina, mužjaci češće obilježavaju okolni teren, što se jako smanji nakon kastracije.
 Beskrajno su dragi i umiljati, neki se vole maziti više, neki manje.

Treba  malo više  strpljenja oko odgoja-uostalom, kao i sa svakom životinjicom.

Kunići mogu živjeti 10-12 godina, možda će im trebati veterinarska njega, bilo bi ih poželjno kastrirati tj sterilizirati...

Preko zime su u kući npr. hodnik, što veći  kavez,  puštati ih ih svaki dan van da trčkaraju naokolo po kući.

Mogu da grizu  sve i svašta dok su u pubertetu - kao i sve ostale životinje...

Kad ih ispravno odgojite  više ništa ne grizu, možete  ih slobodno ostaviti bilo gdje i ništa neće pregristi.

Preko ljeta OVISNO O USLOVIMA kuća-stan mogu  imati  veliku gajbu vani na dvorišu i  tamo pasti  travu po cijele dane i uživati na suncu.

Kakaju i piške isključivo u kavez ili gajbu, nikad vani, tako da kad su pušteni nikad nema nezgoda naokolo-AKO IH DOBRO ODGOJITE.

Jako su pametni, rang s mačkama i psima,veoma su snalažljivi, inteligentni i veoma brzo uče i pamte.

Ovnoliki kunić može biti pušten  po stanu da nemate nikakvih problema jer je to sve stvar odgoja kao kod svake životinje. Treba raditi s njima. Kao beba naravno ne obavlja nuždu na jednom mjestu ali se nauči  da sve to radi u kavezu, a kavez se kupi iz razloga npr. kada idete spavati on bi kod vas u sobu pa vam grebe po vratima da mu ih otvorite kao  npr. mačka što radi, a kada ga pustite skače vam u krevet tako da je on po noći u kavezu, a tokom cijelog dana na slobodi.
Jako su umiljati i žele biti s vama cijelo vrijeme, traži pažnju kao i svaka životinja, on je  prava mala maza. Urin može smrditi kada postanu polno zreli ali zato se oni kastriraju ili steriliziraju ako ne mislite imati potomke, to su sve hormoni -kao da od mačaka ili pasa urin ne smrdi, poslije sterilizacije mokraća nema nikakvog mirisa, isto kao i kakica. Ništa ne uništi ako  ga od početka učite šta se smije a šta ne.

To su toliko pametna  i umiljata stvorenjca, privržena-npr. spavanju pod nogama, maženje na prsima..  Ali to ovisi od jedinke do jedinke. Mogu biti po cijeli dan pušteni, imaju  svoj kavez u kojem jedu, piju  i obavljaju  nuždu ( SAMO pelete u plastični wc-pelete mijenjati svaki dan, a novi wc svakih 2-3 mjeseca i tako nema nikakvih mirisa). Tu i tamo zakugličari po kući, ali stvarno  to vam napravi iz inata kad mu se nešto zamjerite. Od malena ga naučite  da ne grize namještaj i tad imate problem jer slabo troši zube (koji njima konstantno rastu 1-2 cm mjesečno) pa se svaki mjesec moraju skraćivati –obezbijedite razne igračke grančice i sl.  Sve je stvar "sreće", kakvo je osobno  zdravlje pojedinog kunića.Ima ih mirnih i veoma nestašnih.Može se desiti i  pravi divljak i samotnjak- po cijele dane je zavučen u nekim skrovištima, i nitko ga nikad ne uspije pomaziti.

Povodac - nije dobro izvoditi vani-što zbog straha, što zbog raznih boleština koje mogu pokupiti (posebno po travi i od gradskih štakora jer ipak su glodari i jedni i drugi).

Divni su ljubimci za stan, ali treba dobro odvagnuti o obvezi sljedećih 10-tak godina, jer u prosjeku toliko žive i svakako bi  bilo bolje udomiti ih-preko udruga jer  je to moguće. Tako  nekog  jadnička spasite, a najčešće su već naučeni na wc, poznate su im navike, zdravstveno stanje i ostalo.

Oni skaču po cijelom stanu, kad moraju obaviti nuždu odu  u kavez u wc i izađu nakon toga. Dok su mali, zapišaju   par puta, što je normalno jer tako obilježavaju  svoj teritorij  ali poslije  više NIKAD ne zapišaju po kući, osim kad uđu u wc, ali tamo nisu često i vjerovatno ne osjetie svoj miris tako da žele da samo prisvoje  taj dio stana. Zaštitite taj dio i ne brinite…..

Za grickanje namještaja  je  teže, ali s tim počnete čim ga nabavite. Idite  za njim po kući i čim  krene nešto što ne smije, glasno  pljesnite  i  recite NE i dajte  mu  njegovu  grančicu za grickanje. Borićete se dosta i  budite  uporniji od njega…

Oh, a grebanje po kauču.. Skoči gore i grebe ko blesav.Ne stalno, tu i tamo ga uhvatite i spustite dolje par puta i on odustane.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.