HRČAK- životinjica jako skromna i zahvalna kao kućni ljubimac ali joj treba posvetiti mnogo ljubavi i pažnje.

HRČAK- životinjica  jako skromna i zahvalna  kao kućni ljubimac ali joj treba posvetiti mnogo ljubavi i pažnje.
 Hrčci su čiste životinje i uopšte ne smrde.
Ovaj mali glodavac potiče iz različitih krajeva Azije. Tako sirijski ili zlatni hrčak potiče iz Sirije, ruski hrčak nam dolazi iz centralne Azije, Rusije i Mongolije, kineski hrčak takođe dolazi iz Mongolije i sjeverne Kine, a sibirski hrčak potiče iz istočnog Kazahstana i sjeverozapadne Rusije. Kao kućni ljubimac najčešći je zlatni hrčak.
Ova životinjica je jako skromna i zahvalna je kao kućni ljubimac ali joj treba posvetiti mnogo ljubavi i pažnje. Lako ga je pripitomiti ali mu ipak treba ostaviti dovoljno vremena da se privikne na sredinu u kojoj živi i na svoje vlasnike. Ono što je najbitnije jeste da hrčak bezopasan i najčešće je omiljeni ljubimac djece.
Hrčak je živahan i simpatičan glodavac kojeg je zabavno gledati kako se igra u svom kavezu, ali pripazite da zbog malih dimenzija hrčak ne pobjegne iz kaveza i zavuče se negdje u stanu. Može biti prilično problematično pronaći ga kad pobjegne, a i opasno budući da se u svakom kutku naših domova skriva neka opasnost.
Fizička aktivnost vrlo je važna za ove živahne i neumorne životinje. Hrčka možete pustiti i da se slobodno kreće po sobi, no morate biti vrlo oprezni. Vrata prostorije moraju biti zatvorena, a mačke i psi na sigurnoj udaljenosti. Sigurnosti radi, uklonite svaki potencijalni izvor opasnosti: cigarete, deterdžente, otkrivene električne žice i biljke koje bi mogle biti toksične za hrčka.
Ako hrčak ipak uspije pobjeći, što učiniti? Odmah izolirajte prostoriju (posebno ako imate drugih životinja u kući) i dobro pazite kamo hodate. Ako je prestrašen, neće se htjeti vratiti u kavez, već će se pokušati sakriti u neki mračni kutak: potražite ga iza namještaja, ali kad odmičete pojedine komade od zida, pazite da ga ne zgnječite. Ne uspijete li ga odmah pronaći, pričekajte da padne noć: hrčak je noćna životinja i, ako je u prostoriji potpuna tišina, moći ćete ga čuti kako se kreće. Možete pokušati napraviti “bezopasnu” klopku kojom ćete ga privući: uzmite lonac ili lavor (u svakom slučaju posudu glatkih stijenki) i na dno stavite nekoliko krpa. Prospite njegovu omiljenu hranu, zatim posudu stavite na lako dostupno mjesto (uz pomoć knjiga možete napraviti neku vrstu rampe, kako bi se hrčak lakše popeo do ruba posude) i iziđite iz prostorije. Vlada li apsolutna tišina, privučen hranom i znatiželjom, hrčak će vjerojatno ući. Krpe će ga zaštititi od udarca kad upadne, a glatke stijenke onemogućit će mu bijeg.
Način života
Hrčak voli da spava danju što znači da je po noći aktivan. Na žalost, njegov životni vijek je kratak, živi svega dvije do tri godine. Temperatura tjela mu je 37,5 °C a broj otkucaja srca 275 do 425 otkucaja u minuti.
U prirodi, hrčci žive u podzemnim rupama koje sami kopaju. U vašem domu, hrčka smjestite u kavez, drvenu kutiju ili akvarijum čije dimenzije minimalno moraju iznositi 35x25x20 cm. Treba voditi računa da kavez sa hrčkm smjestite na mjesto gdje nema previše sunca, promaje i gdje neće smetati kako ga ne bi stalno pomjerali. Najviše mu odgovara sobna temperatura bez prevelikih oscilacija.
Njegov kavez je tada njegov svijet. Uredite ga tako da mu izgleda što udobnije i da se osjeća sigurno u njemu. Na dno obavezno stavite piljevinu ili slamu kako bi mogao od nje da pravi gnjezdo, a u ugao stavite nešto što bi moglo biti kao njegova kućica gdje bi vaš hrčak mogao da po danu drijema. Možete kupiti plastične kućice u pet šopu ili potražiti u prirodi adekvatan kamen. Kućica može biti i od drveta, ali uvijek postoji mogućnost da vaš ljubimac počne da je gricka.
Tu je neizostavna posuda za vodu i hranu, drvo ili igračka za igru i oštrenje zuba. Posuda za hranu bi trebala da bude keramicka dok adekvatnu posudu za vodu potraŽite u pet šopu. Za glodanje, preporučuju se grančice jabuke, lješnika, lipe, jasena. Možete mu staviti i sipinu kost. Nemojte pretjerivati sa igračkama i dekoracijama, hrčak je skromna životinjica i tako treba i da ostane. Kao igračka najčešče se uzima kolo u kome hrčak može da trči. Na taj način stiče kondiciju, a ukućanima, posebno djeci, njegovo trčanje uvijek će izmamiti osmijeh.
Prostor (kavez) u kojem će stanovati novi ljubimac trebao bi imati najmanje dimenzije 60 x 50 x 40. Poželjno je da je kavez opremljen bočicom za vodu, posudom za hranu, te kućicom, ali i ostalim igračkama za glodavce. Mjesto koje će biti predviđeno za nuždu hrčka, potrebno je čistiti svakodnevno, dok kompletan kavez sa svim pripadajućim koponentama treba čistiti jedanput sedmično. Posebno je važno da se prilikom čišćenja deterdžent djetaljno ispere. Naravno, kavez treba biti na stabilnom mjestu kako bi se spriječio pad. Okolnosti kao što su propuh, dim cigarere, direktna sunčeva svjetlost, visoka vlažnost i neposredna blizina radijatora mogu bitno narušiti zdravlje hrčka i dodatno povećati njegovu osjetljivost.
Bitno je prilikom kupovine hrčka omogućiti mu nekoliko dana mira da se prilagodi na okolinu u kojoj se nalazi, točnije na mirise i prostor. Kada prođe izvjesni period vremena potrebno je početi ga navikavati na ljudski dodir. Važno je nježno postupati s njim i uzimati ga u ruku samo kada je budan. Uveliko će pomoći u navikavanju i hrana koja će ga privući ako je stavite u ruku. Hrčak se obuhvaća objema šakama i potrebno je s njim nježno postupati. Vrlo su brzi i okretni i bit će potrebno nekoliko dana dok se vlasnik ne navikne kako ga držati i zadržati. Nije poželjno da ga drže mala djeca, jer im često zna ispasti iz ruku, stoga ih je potrebno upozoriti kako postupati sa novim ljubimcem. 
U pet šopovima takođe možete pronaći razne konstrukcije, merdevine i tunele, po kojima hrčak može da se penje, zavlači i tako zadovolji svoju znatiželjnu i vragolastu prirodu. Na taj način osjećaće se kao u prirodi. Sve ove igračke uz malo mašte možete izraditi i sami.

Nije preporučljivo držanje više hrčaka u jednom kavezu, osim ako imate dovoljno velik kavez. Ipak, treba voditi računa jer prisustvo više hrčaka stvara među njima netrpeljivost i sukobe.

Možete ga slobodno pustiti i da šeta po stanu. Ipak, pripazite da vam ne gricka namještaj.

Njegov skromni dom važno je redovno održavati i čistiti. Dovoljno je da to uradite svaki treći dan ali i dan, dva kasnije, po potrebi. Čišćenje podrazumijeva pranje posude za vodu i hranu te promjenu piljevine. Povremeno, u kavez stavite posudu sa pjeskom kako bi se vaš hrčak mogao “okupati“. To je njegov prirodan način pranja i svakako ga treba poštovati. Ne preporučuje se pranje vodom jer bi se na taj način iz njegovog krzna uklonila masnoća koja štiti kožu od infekcija.
Hrčci su vrlo osjetljive životinjice, stoga je potrebno paziti na svaku promjenu. Primjer, ako kašlju, imaju vanjske povrede, proljev ili im curi nos, potrebno je odmah potražiti veterinarsku pomoć. Bitno je svakodnevo micati staru hranu iz kaveza, jer ona je često uzrok proljeva, ali i stresa. Zdravi hrčak živahan je, brz i okretan, a oko očiju, njuškice i analnog otvora ima uredno krzno koje je gusto i sjajno. Zdravom hrčku disanje je tiho.

Ženka hrčka može se razmnožavati već od šeste sedmice, a gravitet traje oko 16 dana. U prosjeku ženka okoti oko 6 mladunaca, dok su moguće i varijacije od 2 do 15 mladunčadi. Hrčak se razmnožava puno brže od ostalih sisavaca. Mladunci se mogu odvojiti od majke već nakon 4 sedmice, a nakon 3 mjeseca u potpunosti su odrasli. Što se tiče parenja, kod većine vrsta moguće su zajednice mužjaka i ženki, uz izuzetak sirijskog hrčka kod čijeg se parenja ženka privremeno stavlja u kavez mužjaku uz preporuku stalnog nadzora. Sirijski hrčak smatra se samotnjakom, jer ne voli društvo, dok su ostale vrste hrčaka (kineski, sibirski, ruski) vrlo društvene i vole živjeti u paru. 

Ishrana hrčka vrlo je jednostavna. Raznoliko se hrane, stoga im je moguće davati gotovu hranu za hrčke, banane, jabuke, maslačak, radić, lješnjake. Bitno je da svaki dan imaju svježe vode na raspolaganju. Balans hrane ovisi o vrsti hrčka. Primjer- količina potrebna za sirijskog hrčka iznosi 20 g (jedna velika kašika), a za kineskog oko  5 g (jedna mala kašika). Hrčci redovno troše zube, stoga je poželjno u kavez im staviti komadiće drveta (jasen, jabuka, lipa i sl.), a moguće je kupiti i gotove grickalice u specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce. Isto tako, kamen za glodavce poslužiti će kao izvor minerala i dobar instrument za trošenje zubića. Ostaci ljudske hrane štetni su za hrčke. 
Ishrana

Njegova omiljena poslastica su žitarice. U pet šopovima možete kupiti mješavinu zrnjevlja suncokreta, pšenice i kukuruza. Osim toga voli da gricka i orahe, lješnike, suvo groždje. Ove poslastice mogu vam poslužiti da ga razmazite i lakše pripitomite. Uz pomenute žitarice, kao redovnu prehranu, treba mu davati svježe voće i povrće poput mrkve, jabuke, zelene salate i sl. Ponekad, možete skuvati i jaje i ponuditi mu da pojede.

Zanimljivo je pomenuti da je u prirodi redovan gost povrtnjaka i žitnih polja gdje sebi skuplja zimnicu. Hrčak napuni obrazne kese zrnevljem koje nosi u svoju podzemnu ostavu. Na ovaj način može da sakupi i do 50 kilograma hrane.

Hranu treba ostavljati uveče jer, kao što smo rekli, hrčci su aktivni noću. Višak hrane treba uklanjati iz kaveza svaki dan, i to treba činiti kada je hrčak van kaveza. Nemojte mu davati ostatke ljudske hrane i slatkiše jer štete njegovom zdravlju.

Svaka promjena na hrčku u vidu odbijanja hrane, suznih očiju, slinavog nosa i kašljucanja ukazuje da nešto nije u redu. U tom slučaju obavezno potražite pomoć veterinara. 

Ukoliko vas je ova priča potstakla da nabavite hrčka, trebate znati da ih možete pronaći u pet šopovima ili kod odgajivača. Odaberite mladunče staro od četiri do osam nedelja jer je u tom periodu već sposoban za samostalan život. Prilikom odabira vodite računa da ja vaš hrčak živahan, sjajne, prilegle dlake i bistrih, sjajnih, širom otvorenih očiju.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.