Jesu li sugar glideri-šećerne jedrilice- dobri kućni ljubimci.Oni su male, slatke i jedinstvene životinje.

Jesu li sugar glideri-šećerne jedrilice- dobri kućni ljubimci.Oni su male, slatke i jedinstvene životinje.

Mali zlatni penjaši-sugar glideri-šećerne jedrilice- su porijeklom iz Australije, a svoj engleski naziv "sugar glider" su dobili po tome što imaju sposobnost "kliziti" kroz zrak, te po njihovoj ljubavi prema slatkome. Postali su popularni egzotični ljubimci.
U prosjeku su teški oko 115 grama (što je malo više od jedne čokolade), a žive od 12 do 15 godina.
Krzno im je sivo-plave boje pa sve do smeđe boje, s tamnom crtom koja se proteže od sredine glave po sredini leđa, pa sve do korijena repa. Vrh repa im je često bijele boje. Dužina glave i tijela ima je otprilike od 160-210 – prosječno 170 mm, duljina repa 165 – 210, prosječno 190 mm, težina mužjaka od 115-160, u prosjeku 140 grama, dok ženke teže od 95-135, u prosjeku 115 grama.
Negdje ih nazivaju letećim vjevericama, šećernim kliscima, a u našim krajevima malim zlatnim penjašima. Najveći primjerak ovih tobolčara je ‘čak’ 21 cm. ‘Luduju’ po noći, a preko dana spavaju snom pravednika. Za takav odmor treba im toplo i sigurno mjesto na kojem se može što više njih stisnuti.
Mali zlatni penjaš u našim je krajevima egzotična životinjica. Vrlo  lako se uzgaja i jedna je od rijetkih vrsta koja se prilagođava životu u zatočeništvu. U velikom broju zemalja dozvoljeno ih je držati i kao kućne ljubimce. 
Jako su nježni, osjetljivi i druželjubivi, a više od svega, obožavaju prisnost. Guranje, maženje i stiskanje nezaobilazno je u njihovim malim zajednicama.
Ono što je specifično kod ovih životinjica jeste da morate zadobiti njihovo povjerenje, za što će biti potrebno puno strpljenja. No, jednom kad ga zadobijete, on će obožavati biti u vašem društvu. I to na način da će se svojim ljepljivim prstima obožavati "objesiti" na vas ili ušuškati ispod vaše majice ili u džep.  S njim zaboravite na vikanje, kazne i slično, jer ne reaguje na njih i tako ćete sigurno izgubiti njegovo povjerenje. Takođe, zaboravite i na brze pokrete, koji će ih uplašiti, upravo radi njihovog nagona da se u prirodi obrane od predatora. 
Šećer jedrilice su popularni egzotični kućni ljubimci. Oni su male, slatke i jedinstvene male životinje. Ali, baš kao i kod bilo kojeg drugog egzotičnog ljubimca , potencijalni vlasnik šećerne jedrilice trebao bi biti svjestan zahtjeva držanja i osobina ličnosti šećerne jedrilice prije nego što dođe do njega. Šećerne jedrilice su dugoročna obveza, žive do 14 godina u zatočeništvu i zahtijevaju posebnu ishranu, veliku pažnju i prostor.
Za bebe život započinje u majčinoj vrećici i nazivaju se joeys. Svi divlji sugar glideri su iz Australije, Indonezije i Nove Gvineje, gdje žive na vrhu stabala. Oni dobivaju svoje slatko i zrakoplovno ime (šećerni jedrenjači ) iz hrane koju jedu i njihovog karakterističnog načina klizanja kroz zrak. Njihova ishrana uključuje nektar i sap od stabala.
Šećer jedrilice su svejedi, tako da će osim nektara i soje,  jesti i biljni materijal i meso, uključujući voće, insekte, pa čak i male ptice ili glodare.

Šećer jedrilice u divljini žive u društvenim familijarnim jedinicama zvanim kolonije. Ovaj društveni život je vrlo važan za sve šećerne jedrilice.
 Šećer jedrilice mogu biti dragi, razigrani i zabavni kućni ljubimci, ali redovna ljudska interakcija je vrlo važna ako želite da vaš ljubimac bude ljubazan, pogotovo ako imate koloniju. Šećer jedrilice će se povezati s drugim jedrilicama s kojima žive.
Buka koje šećer jedrilica čini obično vam kažu da su uzrujani, uplašeni, gladni ili da izražavaju druge emocije.
Imaju prilično stroge zahtjeve po pitanju ishrane. Idealna ishrana za sugar glidere  još uvijek je široko raspravljana tema, ali tokom godina je sve više istraživanja provedeno kako bi se utvrdile neke od najboljih mogućnosti vlasnika kućnih ljubimaca. Neravnoteža iz neadekvatnog odnosa kalcija i fosfora je česta, ali se lako može spriječiti korištenjem odgovarajuće, uravnotežene ishrane.
Med, kalcij prah i dječje žitarice često se koriste u ovim receptima kako bi pružili pravilnu ishranu vašem sugar glideru, ali svako svježe voće i povrće bi takođe trebalo ponuditi svake večeri.
Unutrašnjost kaveza treba sadržavati puno igračaka, zatvoreni kotač za vježbanje, tako da rep od vašeg ljubimca ne bude uhvaćen, i gnijezdo ili vrećicu. Konopci i ljestve omogućuju i puno penjanja i vježbanja.
Ne zaboravite da imaju oštre zube i nokte i, iako nisu agresivni kućni ljubimci, ugrist če ako se osjećaju ugroženim ili uplašenim.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.