Sugar-glider-ovo nije životinjica za svakoga i za svačiji džep.



Sugar-glider-ovo nije životinjica za svakoga i za svačiji džep.
Sugar-glider od nedavno je postao čest kućni ljubimac. Stigao je i u našu zemlju, a svojim neobičnim izgledom plijeni pažnju ljudi. Ovaj preslatki stvor specifičan je po mnogim stvarima.
- Oni „lete” koristeći membrane od kože.
Ove čudne izrasline šire se u oblik zmaja za letenje kada Sugar-glider raširi ruke i noge. Bukvalni prevod njihovog imena bio bi šećerni letač.
-Sposobni su da prelete razdaljine od 70 m u svom prirodnom staništu.
Ove male životinjice naseljavaju područja Australije i Nove Gvineje, gdje ih možete vidjeti kako lete sa drveta na drvo.
-Njihova dužina je svega 16 do 21cm.
Njihovo maleno tijelo omogućava im idealnu kamuflažu u gustim šumama koje naseljavaju. Rep im je dugačak skoro kao tijelo, i širok je kao ljudski palac.
-Njihova ishrana sačinjena je od 75% voća i povrća.
Ono što moraju da unose u organizam, osim voća i povrća, je proteinski miks koji se pravi od meda, skuvanih jaja sa ljuskom, dodatih vitamina, proteinskih štanglica i visoko hranjivih pahuljica od žitarica.
-Sugar-glider je torbar.
Ženke nose mladunce u torbama oko 10 nedjelja i ne bi trebalo da ih od njih razdvajate prvih tri mjeseca. Čak i kada mladunče dođe u novi ljudski dom, preporučuje se korišćenje plišanih igračaka koje im mijenjaju blizinu majke.
Sugar Glider, mali je šumski tobolčar porijeklom iz sjevernih i istočnih dijelova Australije. Može se pronaći i u šumama širom Nove Gvineje i na brojnim ostrvima i  arhipelazima.
Iako po mnogočemu nalikuje letećoj vjeverici, ovo slatko biće manje je i spada u vrstu tobolčara. Imaju izuzetno meko i gusto sijedo krzno s prugom diljem leđa, a njihove velike crne oči prilagođene su za noćni vid. Oni ujedno mogu i letjeti, a to im omogućuje letna kožica koja se proteže između njihovih udova. Kada skoče i rašire udove, koža im dopušta da klize kroz zrak.
Kao kućni ljubimci su super, veoma su umiljati. Glasaju se ''režanjem'', ali to je uglavnom samo kad ih smarate dok spavaju, kad izađu iz kaveza super su, istražuju, trčkaraju svuda, problem je samo što su im nokti oštri pa se na sve čipkaste materijale zakače, ukoliko im ne sređujete nokte redovno.

Strogo obratite pažnju na ishranu, gledajte da kalcijum uvijek bude 2:1. 
Uglavnom to su životinje koje se vrlo teško održavaju u zatočenistvu. Svaštojedi su, ali ljudi prave grešku što im daju mnogo voća i povrća, a njima ustvari treba nektar. Čak u nekim stručnim knjigama imaju posebni recepti za smješu koja se pravi kako bi ove životinje upravo dobile sve hranljive materije koje su im potrebne.Ovo je opisato i u mojim blogovima, pa pogledajte (www.animalandnature.com).
Takođe previše insekata može dovesti do nutritivna osteodistrofija koja se karakteriše paralizom zadnjih nogu. Inače, ovo nije životinja za svakoga i za svačiji džep. Većini ljudi,ove životinjice ne žive  više od 5 godina, a to je „smiješno“, tj žalosno naspram njihovog životnog vijeka od 12 do 15 godina. Pa onda bolje ne eksperimentišite.....Jesu oni slatki i sve, ali.....ako niste spremni ne nabavljajte ih, bolje neka ostanu u prirodi.




















Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.