Hrčak-Hamster- oni koji hrčke vrte po rukama, a većina nas je, vjerujem, takvih jer ih volimo maziti -zapamtite, to nisu igračke nego živa bića, pa ih čuvajte i pazite i mazite.


Hrčak-Hamster- oni koji hrčke vrte po rukama, a većina nas je, vjerujem, takvih jer ih volimo maziti -zapamtite, to nisu igračke nego živa bića, pa ih čuvajte i pazite i mazite. 
Čuvajte ga od padova sa visine, po tom pitanju je poglup. Skočit ce sa vrha zgrade ako mu se ukaže prilika.

Slatke životinjice definitivno.
Danju većinom maleni spavaju, noću su aktivni.
Slatki su kad jedu pa napune one kesice u obrazima hranom.
Što se tiče smrada-higijene, u plastičnim kućicama koje možete kupiti nema smrada jer to možete i čistiti.
A što se tiče "ali sam čuo da puno kaki" - ništa više od jedne ptice, koju možete imati kao ljubimca, a to su maaaala govanca to skoro pa jedva da se vide.
Žive zmedju 1,5 i 3,5 godina, zavisi od vrste.
To je jako čista životinja - ima jedan ćosak u kojem piški i to je uvijek onaj dijagonalno suprotan od loge u kojoj spava. Svaki Bozji dan se umiva, onako šapicama, baš ko čovjek. A skoro svaki dan čisti kuću, odnosno fino izrovi čitavu logu i svu hranu potrpa u vreće u obrazima i onda nešto pogura u ćosak, pa sve ostalo vrati na mjesto. I onda odspava ostatak dana.
Za podlogu tzv. Pilotu- ljušteći drvo na određeni način,  ostanu uvijeni komadići, koje on onda gricka i preuredjuje kako mu se sviđaju. Nabavit kod bilo kojeg stolara.
Ne treba mu davati ništa slatko, jer oni u prirodi ne jedu slatkiše.
Povremeno mu treba dati hranu životinjskog porijekla, radi proteina ili  komadić tvrdo kuhanog jajeta jednom u 2-3 sedmice. Paziti da mu se odmah sutradan uzmu ostaci jajeta, da se ne bi pokvarilo i da ga ne bi on takvog pojeo. Najpametnije je dati mu jaje dan prije čišćenja kuće
Oni koji hrčke vrte po rukama, a većina nas je, vjerujem, takvih jer ih volimo maziti - vjerovatno su primjetili da su im uši jako osjetljive i da ih sklope svaki put kad prođete rukom blizu njih. Tako da im nije preporučljivo dirati uši.
I zapamtite, to nisu igračke nego živa bića, pa ih čuvajte i pazite i mazite.
 Hrčci mogu da padaju u hibernaciju, poput zimskog sna, tako da izgleda kao da su uginuli.  To se dešava pri nižim temperaturama, tako da neki to ne znaju i smatraju da su uginuli.Uglavnom se to dešava onima koji namaju previše afiniteta prema tim životinjicama niti obraćaju previše pažnje na njih, a uzimaju ih zbog djece jednokratno za zabavu, te su i skloni da ih zbog njihovog noćnog šuškanja nekada sklone u hladniji dio stana poput ostave, špajza i slično, a onda ih hladno bace u kontejner za smeće uglavnom samo zabrinuti samo za reakciju djece zbog uginulog hrčka. Onda se ide u kupovinu drugog, "sličnog da ne primijete". Nažalost i to se dešava.
Osnovno je imati kučicu, zatim točak, magazin-bocu za vodu  i posudu za hranu . Takođe dobro je od kutije za sapun u koju stavite malo pijeska napraviti wc.
Hrčak se voli penjati... Zato smo mu osim prizemlja napravite od šperploče dva sprata sa drvenim stepenicama... Ponekad mu dođe da samo švrlja sa dna gore do kraja i nazad... napravite malu klackalicu preko koje može prelaziti...
Hrčak mora imati uvijek nešto tvrdo da brusi zube... Možete mu staviti komadiće grane u kavez ili kupiti stikove sa sjemenkama.Dobro je imati što veći kavez ( barem 60 x 40 cm)... Pilotu voli najviše od svih podloga... skuplja je i nosi u kućicu zajedno sa hranom... Zubi su mu dovoljno jaki da za 7 dana progrize šperploč . Svježa voda je takođe vrlo bitna... vrlo rado jede iz ruke... ako ga uzimate iz kaveza trebate to činiti sa obje ruke sklopljene bez pritiska na hrčka... Po danu ga pustite neka spava... naveče ako ugasite svjetlo već oko 20,00 sati izlazi i zabavlja se...







Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.