AFRIČKI patuljasti ježevi/ Erinaceus albiventris/-neodoljivi kućni ljubimci-pazite nas.

AFRIČKI patuljasti ježevi/ Erinaceus albiventris/-neodoljivi kućni ljubimci-pazite nas.
Afrički pigmejski jež se najčešće drži kao kućni ljubimac. Ove ježeve karakteriše ovalan oblik, veoma kratak rep, a kada je u fazi kontrakcije (što mu omogućavaju mišići) ima veličinu većeg grejpfruta. Ima razvijen mehanizam odbrane tako da se može uviti u oblik lopte. Kada dođe u kontakt sa neuobičajenim objektima ili mirisima za njega, dolazi do hipersalivacije penaste pljuvačke što se takođe smatra odbranbenim mehanizmom.Veoma je aktivna noćna životinja, a u kućnim uslovima živi  i do 8 - 9 godina.
Hrani se paucima i insektima, puževima. Takođe je poznato da može jesti jaja, male sisare, ptice žabe, reptile, a u kućnim uslovima držanja odgajivači preporučuju ishranu komercijalnom gotovom hranom za mačke koja sadrži sastojke koji su neophodni ovim životinjama. Najčešće se koriste hrane superpremium kvaliteta koje su namjenjene ishrani odraslih maca. Preporuka je koristiti hrane sa manje masti „light“ varijante.Hranilica se svakog dana mora puniti, a sviježu vodu poslužite nekoliko puta dnevno.
Jedan od sve popularnijih egzoticnih sisara koji se drže kao ljubimci je africki patuljasti jež (Erinaceus albiventris). To su vrlo interesantne životinje koje ne zahtevaju puno brige i obično žive oko 8 -9 godina . Rastu do oko 16 -17cm i dostižu težinu oko 500 grama. Što se boje tiče postoje više razlicitih morfova, ali su najzastupleniji normal i albino. Tu i tamo može da se naleti na jedinku kojoj boja vuče na braon, ali ovakve jedinke obično potamne kada potpuno odrastu.
Ishrana - Oni su insektivore po prirodi ali zbog velike količine insekata koju mogu da pojedu vlasnici obično nalaze alternativu u hrani za mačke. Postoje i specijalne hrane ,ali je za mace redovno dostupna. Obično uzeti suvu pileću hranu jer je zgodnija i ne kvari se kao konzervirana. Uvijek treba da imaju sviježu vodu u terarijumu. Pojilice su mnogo bolje od posuda koje skoro uvijek prevrnu.
Smeštaj - Obično u staklenim terarijumima, a kao podlogu koristiti piljevinu. Mogu se držati i u kavezima ali samo onima sa dubokom donjom posudom jer razbacuju piljevinu na sve strane. Kao podloga može da se koristi u principu bilo šta što ne povrijedjuje ježa, piljevina, parćii dveta, stelja... Dimenzije terarijuma su što veci to bolji jer su ovo zasita aktivne životinje koje vole da se kreću. Dimenzije terarijuma 80cm duzina 45cm sirina i 35 cm visina. Praktikuje se i puštanje po stanu ili dvorištu (ljeti) ne puštati izvan stana zbog krpelja i drugih parazita. Sobna temperatura je sasvim pogodna samo treba obratiti pažnju da nisu na promaji. U terarijumu im treba obezbijediti mijesto ispod čega mogu da se zavuku (neka korpica okrenuta naopačke ili nešto tome slično).
Uzimanje u ruke - Mladi ježevi znaju da ugrizu se to rijetko događa. Uglavnom se samo sklupčaju i nakostriješe bodlje, i tada ispuštaju karakterističan zvuk sličan nekom dubokom kliktanju koji uz poskakivanje tijelom upozorava da mu se ne približavate. Što se više radi sa njima ovo ponašanje se sve manje ispoljava, ai najupornija jedinka se poslije 5 minuta pokušavanja "otvori" i dopusti vam da je uzmete u ruke. Po mirisu prepoznaju osobu koja ih najčešće posjećuje i znaju da budu odbojni prema strancima. Prilikom uzimanja ježa u ruke držite ga sto bliže zamlji jer mogu da iskoče i da se povrijede. 
Ježevi mogu imati: grinje, buve i krpelje kao najčešće ektoparazite. Ovo se rijetko dešava kod ježeva koji žive isključivo u kućnim uslovima, ali ukoliko im društvo prave pas ili mačka, invazije se mogu desiti.
Simptomi invazije su uglavnom svrab, nemir, mršavljenje, nervoza. S obzirom da ježevi imaju bodlje, lako je uočiti im kožu i samim tim i spoljašnje parazite.Kao tretman i preventiva (zaštita) od ektoparazita koristite preparate u vidu kapi. U ponudi postoji preparat Verminex kapi (Canina). On predstavlja optimalnu biološku (potpuno prirodan preparat) zaštitu protiv ektoparazita. Potpuno je neotrovan, bez toksičnih insekticida i drugih štetnih sastojaka. Njegove prednosti su: prirodni sastojci (biljna ulja, trigliceridi, glicerin, bez hemijskih dodataka).
Jednostavna i štedljiva upotreba (nanosi se u kapima), za mlade životinje potpuno bezopasno, ektoparaziti ne mogu da postanu otporni na ovo sredstvo koje je dermatološki testirano, a može se koristiti za sve kućne ljubimce. Po tijelu rasporediti par kapi ( duž kičme 2-3 kapi, na rastojanju od 3 cm ), a tretman ponavljati svake 3 - 4 nedelje.Unutrašnji paraziti izazivaju poremećaje varenja koji se manifestuju razmekšanom stolicom ili prolivom, mršavljenjem, pojačanim apetitom, a paraziti se ponekada mogu primijetiti i u stolici.Takođe, ježevi se ne moraju redovno vakcinisati, kao npr. psi i mačke. 






Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.