Kunići /Rabbit/-sa mamicom moram biti dva mjeseca,a onda ću kod Vas da me pazite.

Kunići /Rabbit/-sa mamicom moram biti dva mjeseca,a onda ću kod Vas da me pazite.
Urednost kunića
Kunići su čista bića ako nauče cjeniti svoj prostor. Npr. prvih mjesec dana držite ih u kavezu niti jednom ih ne puštajući van-npr.Kunić srednje veličine će izbaciti dosta kuglica i tekućine, što im počne smetati te nakon par sedmica vrše nuždu u jedan dio kaveza da bi se u drugom mogli barem leći. Nakon uspješnosti slučajne metode, otvorite kavez i kunić se kasnije svaki put vraća obavljati nuždu u plastični dio kaveza, dok vani nema ni jedne kuglice. Metoda svaki put djeluje i na starije kuniće. Jedan fantastičan dokaz da se svaki kunić, i stariji i neuredniji, može naučiti na wc za kuniće.
Važno: Naučite kunića poštivanju životnog prostora te mu postepeno širite teritorij.
Za bebe, nakon što novom vlasniku dođu sa cca 2 mjeseca što je najbolja starost za odvajanje od majke,preporuka je da prvih mjesec dana kod novog vlasnika kunić bude u kavezu i 100% vremena, koji ako je solidno velik, bude takvim majušnim bebama kunićima pravi raj, itekako dovoljno velik uspoređujemo li njegove proporcije sa onim kavezima, u ranim danima života.
Preporuka zato, jer ga je u tom periodu važno naučiti da bude uredan i ide na wc: tako će kada odraste moći biti stalno slobodan u stanu jer je naučio onaj najvažniji korak koji mu to omogućava. Zato je "zatvor" koji to u suštini za bebe neće niti biti, dovoljno isplativ. 
Zato zamislite sreću ako će ostatak života radi urednosti moći šetati po sobi ili cijelom stanu.
Kako naučiti već bebu da bude uredna:
Oni piške i kakaju svugdje, pa treba stavljati odmalena-od prvog dana, čak izlaska iz gnijezda ako je to slučaj, na njihove lokvice sanipet/piljevinu (za što se već odlučite), a majušne kuglice pospremate na istu hrpicu koju ostavite da stoji neko vrijeme, bar 12 sati. U međuvremenu se možda čak skupi nekoliko takvih hrpica u kavezu.
Nakon primjera 5-7 dana takvog reagovanja, ponovljanjem postupka posipanja te nakon što se hrpice malo osuše i odstoje, polako te iste hrpice sa sredine kaveza tj. otkud su prvo stvorene, gurkajte , uz najbliži rub kaveza. Nakon ponovo par dana, recimo opet 5-7 (netreba žuriti), ponavljate sve isto ali više ne gurate hrpice samo uz najbliži rub nego lagano, onako lukavo i uz najbliži ugao kaveza. Tako možete u tom periodu imati i po par (2-3 ) ugla ispunjena, no i dalje posipajte novonastale lokvice po gajbici. Pazite da kunić cijelo to vrijeme ne obavlja isto to u svojoj kućici gdje ne vidite, što je lako moguće.
Sad ste već u 3.sedmici da je kunić kod vas. Sad, te 2-3 hrpice iz različitih uglova koncentrišite u 2 pa na kraju i u samo jedan ugao koji kunić izabere, i dalje pokrivajući eventualne lokvice neštašnog kunića, te nakon sušenja gurnite u jedini preostali ugao. No ,on bi već trebao osjećati potrebu da se služi formiranim hrpicama u uglovima/1 uglu, i kada to shvati, a trebao bi čak nakon mjesec dana, spreman je polako napuštati svoj kavezić i vraćati se u njega kako bi lokvice bile na za to i predviđenom mjestu. 
 
Ispod hrpica koje se nalaze po cijelom kavezu, svaki put nakon njihovog pomicanja, obrisati mokrom krpom kako bi u potpunosti uklonili miris. Kunić bi na ovu metodu trebao reagovati jer od prvog posipanja lokvica i pomicanja kuglica na isto mjesto, jer počinje detektirati miris urina zajedno s mirisom piljevine/sanipeta te će ga wc formiran na 1 mjestu mirisom te kombinacije, kasnije privlačiti.
Posebno je važno da kunića ne puštate po krevetima i trosjedima, ali oprez neka bude prisutan i kada je kunić na tepisima. Popiški li se jednom, miris se uvuče u namještaj i on se vraća na njega.Radije neka ga miris piljevine ili sanipeta ili neke dr.vrste stelje podsjeća na wc, a ne mjesto gdje spavate. Još jedan razlog zbog čega se savjetuje "zabrana izlaska" iz kaveza za kuniće tokom učenja na WC.
Kunići moraju naučiti cijeniti svoj životni prostor. Ako shvati, a shvatiti će sigurno, da ukoliko piški i kaki gdje stigne, pritom sam sebi zagađuje životni okoliš, to jest ne može leći gdje želi jer mu je mokro i stoji na sve 4 dok netko ne počisti kavez, velike su mogućnosti da prihvati metodu obavljanja nužde na jednom mjestu.
Malo sebično od kunića, ali i lukavo od vlasnika.
Karakterestični oblici ponašanja:

Njuškanje - Nešto mu možda smeta ili jednostavno pokušava razgovarati sa vama.

Gugutanje - Obično dok trči. Jako sam veseo.

Kruženje oko vaših nogu - Najčešće označava seksualno ponašanje. Vaš kunić je zaljubljen(a). Takođe, može biti znak da želi malo vaše pažnje ili je gladan.

Trljanje donjim dijelom njuškice - Tu se nalaze žljezde pomoću kojih obilježavaju stvari, hranu, druge životinje ili ljude koje im pripadaju (miris koji ljudi ne mogu osjetiti). Moglo bi i značiti, sad sam te obilježio, pojesti ću te poslije.

Guranje njuškicom - Ako vas lagano gura (obično dva, tri puta za redom), to jednostavno znači "halo, tu sam" ili bi htio da ga milujete. Snažno guranje znači da želi da ga ostavite na miru, da mu se maknute sa puta i sl.

Stajanje na zadnjim nogama - Želja za boljim pogledom, privlačenje pažnje ili moljenje za hranu.
 
Micanje ušima - Ponekad ćete zateći vašeg kunića kako lagano nakrivi glavu i nepomično stoji ušiju usmjerenih prema naprijed. Nije potrebno biti stručnjak i zaključiti da je svu svoju pažnju usmjerio prema jednom mjestu. Uši položene unazad, mogu biti znak da su uplašeni ili napadački raspoloženi. Postoji i mnogo drugih varijacija, a na vama je da im otkrijete značenje.
"Škrgutanje" zubima - Označava zadovoljstvo, slično kao kad mačke predu. Možete vidjeti obraze kako se ritmično pokreću dok škrguću zubima.

Lizanje - Vaš kunić vas voli. Jednostavno vam pokušava reći: "Hvala, volim te." Najčešće ližu ruku dok ih mazite. Mogu vam i "oprati" lice ili ruke kad je došao, barem po njihovom mišljenju, vaš red na malo nježnosti. Uzvratite im nježnost tako da ih lagano prstom milujete po obrazima ili njuški, ili ih jednostavno mazite po leđima, vratu ili oko ušiju.

Privijanje - Umjesto lizanja, neki kunići jednostavno se šćućure uz vas na kauču ili uz neku drugu životinju. Neki čak mogu tako i zaspati, takođe i na vašim šlapama ili komadu odjeće. Smatrajte to velikim komplimentom.

Lažna trudnoća - Nesterilizirane ženke mogu napraviti gnijezdo od vlastitog krzna. Mogu čak i prestati jesti, jer to obično i čine prije stvarnog poroda. 
Veselo skakutanje u svim smjerovima, uz zabacivanje šapica u stranu i okretanje u zraku, tzv. "zečji ples"- znak čiste sreće i veselja i jedan od najljepših prizora kojeg možete doživjeti u životu sa kunićima. Najčešće će se zatrčati prije nego izvede akrobacije, no ponekad to napravi i iz "sjedećeg" položaja.
Prevrtanje na bok - Još jedan način izražavanja sreće, zadovoljstva i opuštenosti. Kunić se jednostavno baci na bok, bilo iz sjedećeg, bilo iz stojećeg položaja, zavrne očima unatrag i djeluje kao da se preselio na "onaj svijet". Kretnja je brza i drugačija od postupnog uranjanja u san. Ispočetka se vlasnici mogu uplašiti da je kunić mrtav ili bolestan, ali ne brinite se... barem dok diše.
Igranje - Uz već spomenuto skakutanje i bacanje na bok, kunići vole kotrljati i gurati stvari, šapicama bjesomučno gužvati i gurati ručnike, majce ili druge tkanine, gristi i grebati papir i karton, igrati se lovice ili skrivača. Takođe mogu kao muhe bez glave trčati po sobi, skakati na kaučeve i fotelje. Sve su to znakovi sreće. Igra ima važnu ulogu u kunićevu životu. Jednostavno se spustite na pod i pridružite im se.

Moljenje za hranu, što uključuje manje-više sve oblike ponašanja. Znaju ponekad biti gori od pasa po tom pitanju. Ne popuštajte. Gojazni kunići nisu sretna stvorenja. 
Trzanje obrazima, očima ili šapama u snu - Ne brinite se, kunić nešto sanja, a vi se samo možete nadati da sanja nešto lijepo. Ostavite ga na miru.
"Sretne šapice" - Sretan, opušten kunić često će leći potrbuške sa prednjim i stražnjim šapama ispruženim naprijed odn. unazad. Gledano odozgo, izgleda kao da leti. Ponekad šape mogu biti položene u stranu. Za životinju koja je omiljeni plijen mnogih grabežljivaca i koja stalno mora biti na oprezu, to je znak da se osjeća potpuno sigurno u svom okruženju.

Ostavljanje "kuglica"- Ako kuglice nisu na hrpi nego porazbacane, to je znak da taj teritorij pripada samo njemu.
Zašpricavanje mokraćom - Još jedna stvar koju sigurno nećete cijeniti kod svog ljubimca. No, ne zašpricavaju svi kunići, najčešće to čine neki nekastrirani mužjaci, iako kastracija nikako nije sigurna odbrana od te, za nas, neugodne pojave. Razlog je ponovno teritorijalne naravi, a ponekad mogu zašpricati ako su uplašeni ili ako ga ometate kad to on nikako ne želi. Iako će kunići redovno koristiti svoju posudu za nuždu, budite spremni na povremene ispade. Naravno, velik je broj kunića kojima takvo nešto i ne pada na pamet.
Ne diraj moje stvari - Kunići su stvorenja sa izraženim stalnim navikama. Zbog toga ne vole kad im se premještaju stvari, pa to mogu pokazati na način da vam smetaju, guraju vas njuškicom i sl.

Udaranje stražnjim šapama o pod - Možda je uplašen, pokušava vam reći da se tu nalazi nekakva opasnost (barem po njegovom mišljenju) ili jednostavno pokušava privući vašu pažnju. Često će odskakukati od vas uz udaranje šapica o pod nakon što ste im radili nešto što nikako ne vole npr. rezali nokte.
Gunđanje - Oprez, mogao bi zagrepsti, jako je ljut. Kada su izuzetno ljuti mogu vas čak i napasti: borbeni položaj slično kao kod pasa i brzi kratki zalet, plus nekoliko boksačkih zahvata šapicama - pazite na prste, mogao bi vas i ugristi. U takvim slučajevima najbolje je ostaviti ga na miru. No ne brinite se, kunići su ipak izuzetno miroljubiva i pitoma stvorenja i agresivno ponašanje im nije urođeno. Ako vas ugrize, dobro je glasno jauknuti: kunići mogu to povezati sa osjećajem boli, te ih na taj način učite da vam ugriz nanosi bol.
 
Piskavo cviljenje - Zvuk koji zaista nikada ne želite čuti: u smrtnoj je boli ili velikom strahu.

Druženje - Oni su vrlo društvena bića. Često će vas pratiti po cijelom stanu, strpljivo čekati da izađete iz kupaonice (ili kade) ili će zaspati ispod vašeg radnog stola dok radite dugo u noć.

Pozdravljanje - Neki kunići će vas dočekati pred vratima kada se vratite kući, drugi će vas pozdraviti veselim skakutanjem oko vaših nogu čim se ujutro probudite.

Odazivanje na poziv - Također jedan od znakova privrženosti, no ne očekujte previše. Često će vas namjerno ignorirati, ako u tom trenuku imaju pametnija posla. 
Odazivanja i zvukovi
Među sobom komuniciraju tipičnim gugutanjem ako su dobre, te režanjem i frktanjem ako su lošije volje.

Najbitniji način komuniciranja je onaj na koji jedan drugome javljaju potencijalnu opasnost -blizinu predatora. Jedan tup zadnjim šapama znači da je potreban oprez i kunići se dižu na zadnje šape, naćuljenih ušiju i promatrajući oko sebe, osluškujući hoće li još neko dati znak. Ponovi li se još jedan "tup", oprez se povećava i kunići se spremaju za bijeg. Ako dođe do dvostrukog udarca zadnjim šapama, kunići se razbježe u svoja skloništa.
Taj znak kunići među sobom znaju zloupotrebiti. Kada je vrijeme hranjenja, jedan poplaši druge kuniće te dok su oni na oprezu , pojedinac se prehrabro prbliži hrani.
Kunićima nije ugodan zvuk fućkanja jer ih podsjeća na glasanje ptice grabljivice. Ako kunić nema iskustva sa pticom grabljivicom, fućkanje ga neće asocirati na takvu opasnost.
Po količini plahosti koje pokazuju, u svakom trenutku mogu znati dali su i u kojoj mjeri kunići nedavno imali problema sa predatorima.
Ponašanje grupa i pojedinaca
Kunići fomiraju grupe koje se manje ili više međusobno podnose ili ne podnose, što zapravo zavisi o opštem sagledavanju odnosa pojedinaca iz tih grupa.
Grupe kunića lociraju se na različitim mjestima određenih udaljenosti i kao da ih nevidljiva crta razdvaja, tačno osjećaju do kuda smiju nesmetano prolaziti. Što ne znači da se ne nađe pokoji hrabri pojedinac i pokuša preći granicu.
Bitno obilježje jest da su ženke glavni šefovi. Alfa ženka odlučuje da li će primiti drugu ženku u svoju grupu ili će je istjerati iz nje. Mužjaci nerijetko cirkulišu od grupe do grupe, od jedne alfa ženke do druge, no takva mijenjanja grupa nisu česta.

Među sobom se prepoznaju tako da napnutih tijela spremnih za bijeg naslone njuške i u istom trenu prepaznajući miris, jedan kunić počne bježati a drugi za njim. Takvih netrpeljivosti ima, no češći je slučaj da se međusobno dobro podnose i traže kontakt s drugim kunićima. Kunići i usred najtoplijih ljeta vole ležati jedan pokraj drugog.



 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.