Zamorci, male slatke šeprtljave maze-kako ih ispravno odgajati.


Zamorci, male slatke šeprtljave maze-kako ih ispravno odgajati.
Zamorac prepoznaje svog vlasnika koji ga hrani iz ruke, te se njegovom prisustvu veseli trčeći po kavezu i cvileći za hranom. Voli se šetati i van kaveza. 
Ime: zamorac (cavia aperea)
Zemlja porijekla: Južna Amerika (Čile, Peru)
Boja: bijela, žuta, smeđa, crvena, crna i kombinacije boja
Dlake: kratkodlaki, dugodlaki i angora
Ishrana: razne sjemenke (kukuruz, zob, pšenica, orašac i sjeme suncokreta), jabuka, list maslačka, kruška, cikla, bijela repa, mrkva, rajčica, te sijeno ili slama  za grickanje
Voda: uvijek sviježa iz pojilice
Životni vijek: 7 - 8 godina
Napomena. čuvati ih od propuha.

Zamorci su sisavci koji pripadaju porodici glodara. Vrlo su umiljate životinje lagane za održavanje, a smatraju se odličnim kućnim ljubimcima za mlađu djecu. Za razliku od ostalih glodara, zamorci nisu noćne životinje, što znači da vam neće ometati noćni san. Zamorci po noći spavaju, a preko dana su često raspoloženi za maženje i igru.
Zamorac je glodar koji ima u gornjoj i donjoj vilici po dva zuba glodnjaka. Ti zubi stalno rastu, a na brusnim pločama se stalno i troše. Tijelo mu je valjkasto izduženo, s kratkim nogama, dugo svega 25 cm. Na prednjim nogama ima četiri prsta, a na stražnjim samo tri. Nokti sliče kopitu, a tabanski jastučići dobro su izraženi. Oba pola imaju razvijen jedan par mliječnih žlijezda blizu stražnjih nogu.
Većinom su kratkodlaki, ali u Peruu žive vrste i s dlakom dugom do 15 cm. Dlaka je polegla, kovrčava, a postoji i angora zamorac. Uzgojem se dobio niz kombinacija boja: bijela, žuta, smeđa, crvena i crna.
Mlada životinja jako brzo raste. Vole se maziti i držati u rukama. Čak i ako pretjerate u maženju, nikada neće ugristi, čime je idealan kućni ljubima za djecu.

Zamorci potiču s područja planine Anda u Južnoj Americi. Danas  se ne mogu naći u prirodi, nego kod uzgajivača ili u pet trgovinama. Kao kućni ljubimci, nauče prepoznavati vlasnika i njemu su jako privrženi. Tokom života, odabiru jednu osobu kojoj će se uvijek veseliti i koje se neće bojati. Životni vijek im je oko 6 godina, a mogu doživjeti i do 8. Vole se maziti i zavlačiti u uske prolaze, a mogu  se naučiti i malim trikovima.
Hrana je vrlo bitna u životu zamorca, zato u trgovini pažljivo odaberite hranu koja je namijenjena isključivo zamorcima. U ishranu zamorca mora biti uključeno i sijeno koje je važno za trošenje zuba i njegovu probavu. Pošto mu je trava prirodna hrana, u ishranu mu možete dodati i list maslačka koji im je omiljen. Hranu je najbolje davati dva puta dnevno prema uputama na kutiji, a uz hranu, potrebno je osigurati i dovoljno vode. Zamorci takođe jedu voće i povrće, a posebno namirnice bogate vitaminom C. U trgovinama možete naći razne dodatke običnoj ishrani.


Od zelene hrane jedu jabuke, razne trave, list maslačka, salatu, kruške, ciklu, bijelu repu, kuhani krumpir, a mrkva i rajčica su posebna poslastica.
Hrana se daje u manjim količinama, da bude dovoljno za jedan obrok, jer se stajanjem kvari što može naštetiti zdravlju sirotog glodavca.
Glavna suha hrana su sjemenke kao gotova smjesa za zamorce, koja se kupuje u trgovinama za kućne ljubimce. Možete je i sami pripremiti tako da u istom omjeru budu kukuruz, zob, pšenica i orašac, te sjeme suncokreta 50 posto od ukupne količine.
Zamorčić se može naviknuti da jede iz ruke, te se na taj način uspostavlja trajno prijateljstvo i povjerenje.
Jako vole grickati suhi kruh. U kavezu uvijek treba biti i komad drveta na kojem si zamorac “brusi” zube. 

Ovi glodari vrlo su osjetljivi na propuh, pa ih je potrebno dobro zaštititi. Kod odabira kaveza potrebno je odabrati onaj koji odgovara veličini ljubimca. Kavez nikako ne smije biti manji od 60×60 cm, a uz kavez, potrebno je kupiti i posudicu za hranu i za vodu. U pet trgovinama mogu se naći kavezi raznih veličina i oblika. Svog ljubimca opskrbite i slamom od koje će sebi napraviti sigurno područje i mjesto za spavanje. Zamorcu možete kupiti i dodatke za kavez u obliku valjka načinjenog od dodatne hrane.
Zamorci žive u kavezima ispunjenim piljevinom. Svaki dan se pobrinite da vaš ljubimac ima svježe vode i dovoljno hrane. Kako zamorci uvijek nešto grickaju, potrebno je pripaziti i na podlogu ispod piljevine. To su najčešće novine, no one sadrže olovo koje je otrovno. Stoga pripazite pri odabiru novina za podlogu. Piljevinu je potrebno mijenjati najmanje jedanput sedmično, a nekada je potrebno i češće – zavisi o čistoći i mirisu kaveza.

Zamorac ne skače i ne penje se po kavezu u kojem  se drži pa ne mora biti zatvoren s gornje strane, ali mora imati određenu visinu. Površina kaveza trebala bi biti najmanje 60 x 60 cm, a može mu se napraviti i prava kućica. Kako su osjetljivi na propuh, kavez treba držati na zaštićenom mjestu. Na dno kaveza stavlja se slama, piljevina, suho lišće ili raskidani papir, ali nikako novinski.
Hrana se stavlja u zdjelice, a vodu, koja uvijek mora biti svježa, u pojilicu. Zelenu hranu treba pričvrstiti na stranicu kaveza da se ne zaprlja. Sijeno ili slamu za grickanje mora uvijek imati na raspolaganju, i to u malim jaslama pričvršćenim na stranici kaveza.
Kavez se čisti svaka 2 do 3 dana, na što upozorava jak miris što se širi iz njega.

Pri kupovini zamorca potrebno je pripaziti na zdravlje životinje. Zdravog zamorca prepoznat ćete po suhoj njuškici i bistrim očima. Ukoliko želite kupiti par, tada treba obratiti pažnju i na pol. Najbolje je da žive u istospolnoj zajednici jer se u suprotnom znaju potući i biti agresivni. Kupnjom istospolnih zamoraca spriječit ćete i neželjeno razmnožavanje kućnih ljubimaca. Zamorcu je potrebno minimalno pet dana da se privikne na vaš dom, no realno je očekivati i do mjesec dana kako bi se osjećao potpuno sigurno u novom domu. 


Zamorci su se dobro prilagodili životu u “zarobljeništvu”. Treba im malo prostora, dobro podnose društvo drugih zamoraca, osim ako su mužjaci. Njih treba razdvojiti. To su životinje koje su aktivne preko dana. Vole sunce, ali trebaju i hlad. Ljeti ih se može držati u vrtu koristeći prijenosnu ogradu, Naime, kada popasu travu na jednom, premještju  se na drugo mjesto.


Polni život
Ženke su polno zrele sa pet sedmica, a mužjaci s dva do dva i po mjeseca. Prvo parenje se preporučuje u dobi od 9 mjeseci kada je završen rast i razvoj zamoraca. Skotna ženka nosi mlade 60 do 72 dana (zavisno o broju), a okoćeni mladi sasvim su razvijeni i odmah trče. Obrasli su dlakom, gledaju i maju zube. Iako sisaju prve dvije do tri sedmice odmah jedu i uobičajenu hranu. Ženka može okotiti do 6 mladunaca, a nakon okota treba  piti rashlađeno mlijeko u omjeru 1/3 mlijeka i 2/3 vode.


Zdravlje
Zamorci, ako ih  pravilno hranite, nemaju puno problema sa zdravljem. Poželjno im je svakih dva do tri dana dati multivitamine namijenjene glodarima nakapane na suhi hljeb. Na propuhu mogu dobiti upalu pluća.
Zbog nedovoljnog unosa zelene hrane mogu se razboliti zbog nestašice C vitamina.
Jedna od češćih bolesti su upala i gnojenje limfnih čvorova na vratu i tada treba otići veterinaru.
Mora se voditi briga i o rastu i trošenju zuba. Po potrebi ih treba skraćivati.
Zamorci žive do osam godina, što je znatno duže od drugih glodara.
Zamorac prepoznaje svog vlasnika koji ga hrani iz ruke, te se njegovom prisustvu veseli trčeći po kavezu i cvileći za hranom. Voli se šetati i van kaveza. 






Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.