Zamorac (guinea pig, morsko prase) je maleno preslatko, radoznalo i veselo biće.

Zamorac (guinea pig, morsko prase) je maleno preslatko, radoznalo i veselo biće.
Iako su zamorci relativno česti kućni ljubimci, o njima se malo piše pa mnogi ne znaju kako ih pravilno njegovati. Zamorac ili morsko prase je zapravo izvrsni odabir za kućnog ljubimca jer, osim što su prekrasni, veoma se lako održavaju, prijateljski su raspoloženi, neće vas povrijediti (ponekad zna nježno ugristi kao znak upozorenja ako ga izazivate), radoznali su i veoma rado komuniciraju.
No, poput ljudi, podložni su promjeni raspoloženja. Vole udobnost, osjećaju bol, hladnoću, strah, pa čak i mole za hranu (no to je rezervirano samo za vlasnika!). Ako su gladni, od silne ljutnje početi će glasno skvičati. Ako se primiri u vašem naručju te nakon stanovitog vremena počne grickati, upozorava vas da želi piškiti. Nije točno da mužjaci imaju jači miris. Zamorci, poput svake životinje imaju svoj miris, no uz pravilnu higijenu on je jedva uočljiv.
Zamorce, iako to baš i ne vole, treba kupati s blagim šamponom, najviše tri put mjesečno, a po potrebi se smije samo stražnjicu oprati i češće. Prilikom kupanja valja paziti da im voda ne dospije u uši. Dugodlake zamorce treba redovito češljati. 
Savjeti:
Od hrane davati : mrkvu, salatu, celer, jabuke, kruške, pariku.
Svake druge sedmice sa grickalicom "rezati" noktiće.
Zamorac (guinea pig, morsko prase) je maleno preslatko radoznalo i veselo biće. Može biti različitih boja (crna, sivkasta, bijela, smeđa) i različite dužine dlake (kratka, duga). Pripada porodici glodara.
Karakteristike
Odrasli zamorci su dugački do 40-ak centimetara i teški do jednog kilograma. Imaju okruglaste uši, valjkasti trup i kratke nožice po četiri prstića na prednjim nožicama i po tri na zadnjim nožicama slabije obraslom dlakom.
Pol
Ženke zamoraca polno sazrijevaju u dobi od mjesec dana, a u toku jedne godine mogu imati tri legla.
muško
žensko
Životni vijek
Prosječni životni vijek zamoraca je od pet do sedam godina.
Ishrana
Zamorac je vegetarijanac i jede gotovo sve vrste voća i povrća (ciklu, celer, mrkvu, papriku, krastavce, jagode, kruške, trešnje, jabuke, breskve, grožđe). Uz to mu se i daje gotova hrana namijenjena samo njima, te razni dodaci hrani. Takođe mora stalno imati sjena i svježe vode.
A kao najdraža hrana mu je svježa trava i radič.
Ne vole
Zamorci ne vole buku, galamu i viku…to ih jako smeta i predstavlja im određeni strah i stres.
Vole
Zamorci se obožavaju maziti i igrati sa svojim „prijateljima“ (drugim zamorcima ili nekim drugim životinjicama koje ih ne ugrožavaju, al je važno da ih poznaju), te se takođe obožavaju igrati sa svojim igračkama (skrivati se u kučici, sjenu…gurati lopticu…).
Svoju ljubav prema vlasniku iskazuju „lickanjem“ i umiljavanjem. A znaju biti i jako ljubomorni i duriti se.
Inače su vrlo pametne životinjice i čiste. Kavez može stalno bio otvoren i slobodno se šeta kad hoće, ne ošteti od namještaj niti koga gricka, ako se dobro vaspita.
Zamorci su male ljenčine pa ih stog vrtnja u kolutu uopšte ne interesuje.
Vole se šetkati po stanu, a najviše se vole zavlačiti gdje god stignu.
Zamorac (guinea pig, morsko prase) je maleno preslatko radoznalo i veselo biće. 
Smatra se kako učenje zamorca na obavljanje nužde na jednom mjestu znatno varira bez obzira na pol. Neki zamorci se mogu naučiti, dok druge jednostavno nije moguće. No ipak, postoji jedan stepen uspješnosti kojeg nije veći problem postići. 
Najprije se naoružajte strpljenjem i postavite realne ciljeve u postizanju željenog. Nemojte očekivati rezultat preko noći, te imajte na umu činjenicu kako je mnogo lakše naučiti zamorca da obavlja mokrenje na jednom mjestu, a puno teže kakanje. Često je slučaj da se i pored obavljanja mokrenja na jednom mjestu, povremeno događaju nezgode.
Zamorci vole obavljati nuždu u privatnosti, na tamnom i najnedostupnijem mjestu (najčešće ispod kauča, kreveta, u uglovima i sl.). Takođe, nuždu ne obavljaju svaki put na istom mjestu.
Prije počinjanja učenja, zamorca stavite van kaveza u ograničeno područje i posmatrajte ga. Neka Vam pokaže gdje bi se htio sakriti i obaviti nuždu. Možete ga preduhitriti zagrađivanjem mogućih mjesta obavljanja nužde i ostavljanjem slobodnim najudaljenije i najmračnije mjesto od početnog. Na to mjesto možete smjestiti posudu za vršenje nužde (ili novinski papir) u koju ste stavili malo stelje iz kaveza kako bi bio privučen svojim prirodnim mirisima. 
Zamorac će ići za ovim kako bi vršenjem nužde na tom mjestu pojačao svoj prirodni miris (obilježavanje teritorija). Nakon obavljene nužde na jednom određenom mjestu nagradite ga poslasticom kako bi ohrabrili ovakvo ponašanje.
Nakon savladanog ovog koraka, pod možete prekriti novinskim papirom ili staviti nekoliko posuda za vršenje nužde kako bi s vremenom mogli smanjiti broj posuda odnosno maknuti novinski papir na samo jedno mjesto. Zamorac bi se trebao naučiti da se nužda normalno obavlja u posudu ili na novinski papir pa će vođen time obavljati nuždu na jednom određenom mjestu.
Posudu možete smjestiti i u kavez kada je zamorac unutra, a kada ga puštate vani posudu smjestite na prikladno mjesto vani. 
Mjesto za obavljanje nužde možete napraviti u uglu prostorije mnogo većih dimenzija, smjestiti stelju, sijeno, igračke i sl. kako bi na tom mjestu duže boravio čime se dobija manja površina prostora za moguće nezgode.
Proces učenja može potrajati i sedmicama, stoga budite uporni i strpljivi.
 
Zamorac treba imati više od 3 do 4 sedmice prilikom nabavljanja, i morate biti sigurni da ga je majka odbila, jer iako se rađaju sa zubićima sišu mlijeko. I čim je odbijen od majke, sposoban je na samostalni život. Kada dovodite doma zamorčića mora imati sređena pitanja smještaja i hrane, te sve što je potrebno za njegov što ugodniji i uspješniji život. Kada dođete doma sa zamorcem, stavite ga u njegov novi dom i pustite ga na miru, dok se ne privikne na novo okruženje. Par dana ga nemojte vaditi i držati po rukama, dok se životinjica ne privikne na novi dom i okruženje. U tih par dana prilazite kavezu i pričajte da se malo počne i privikavati na vašu prisutnost. Nemojte ga strašiti, i idite korak po korak kako bi se na vas naviknuo.
Hrana] Zamorcu sijeno mora biti uvijek dostupno, u neograničenim količinama! Povrće i voće može jesti, ali umjereno. Zamorci su navikli na rutinu zato im se hrana (kao povrće, voće i sjemenke) mora davati svaki dan u isto vrijeme; i to postepeno. Znači, nećete mu dati odmah cijelu mrkvu, već ćete mu dati sitni komadić mrkve, i tako postepeno povećavati obroke tokom narednih dana. Takođe, ne smiju im se naglo mijenjati vrste povrća i voća zbog mogućnosti dobitka proljeva koji može voditi dehidraciji životinje i konačno, smrti. Valja obratiti pažnju na tvrdoću i izgled stolice, kad mu se uvodi neka nova hrana. Stolica mora biti tvrđa i suha; ako mu je često "mokra" i mekana, nešto nije u redu. Meso i mesne proizvode, ni pod razno. 
Ako ćete kupovati gotovu hranu za zamorce - sjemenke i/ili mix sjemenaka, morate paziti da je to za zamorce, a ne za ostale glodare, jer se s nekom hranom drugih glodara mogu lako ugušiti. Hrana koja se ne bi smjela uopše davati zamorcima: rabaraba (izuzetno toksično), krumpir, celer, grah. Hrana mora biti oprana i osušena. To vrijedi za voće i povrće. Važno je prati zbog pesticida koji mogu naškoditi zamorcu.
Voda:Svaki dan mijenjati vodu koja obavezno mora odstajati bar 24 sata, zbog klora. Znači, ipak treba malo odstajati. U vodu možete ukapati vitamina C (nađe ih se u pet shopu, kao posebni preparati za zamorce), jer nemaju mogućnost sami sintetizirati C vitamin; no ako se dovoljno hrane sa voćem i povrćem, s tim ne bi trebali imati previše problema niti potrebe, ali neće mu biti ništa i da mu se ukapava; bolje spriječiti nego liječiti.
Kavez i lokacija kaveza:Kavez treba biti što veći i prostoran. Preko noći mogu izdržati i u manjim kavezima, ali je preporuka da ipak imaju veliki kavez, kako bi se mogli kretati. Ako niste u mogućnosti imati veliki kavez, a želite da se vaš zamorčić kreće i bude aktivan i nemate srca gledati ga kako se gužva u kavezu, možete ga pustiti i po podu (kući, stanu), samo pripazite da se negdje ne zavuče, i ne počne nešto glodati (naročito plastiku, najlon, žice, jer se sa tim materijalima može ugušiti).
Zamorca je potrebno držati pod budnim okom ako ga pustite da bezbrižno tumara stanom. Ograditi jedan veći prostor i tamo se igra i šetucka. Kavez bi se prema nekim preporukama trebao držati na povišenom mjestu, nikako na podu, jer su to izuzetno strašljive životinje i reagiraju na najmanje vibracije. Mora biti na suhom mjestu, daleko od propuha i daleko od izravnog sunčevog svijetla (zato što od propuha i sunca mogu uginuti - infarkt). Naravno, treba imati bocu za vodu, i hranilicu iako ne smeta da bude razbacano po cijelom kavezu, to im je onda i veće zadovoljstvo, kopati po sijenu i tražiti hranu.
Podloga: Možete izabrati više podloga, počevši od sijena, piljevine do pijeska. Preporuka je ne sijenu. Sijeno jako smrdi pogotovo kad se zamorčić popiški po njemu i nije nimalo ugodno to mirisati. Novinski papir kao podlogu, takođe izbjegavati, jer sadrži olovo što je toksično za zamorca. Izbjegavati i sve materijale s kojima se mogu ugušiti - plastika, najlon i karton (papir) takođe. Najbolji izbor jest pijesak ili piljevina. Zamorac može biti alergičan na nešto od tog dvoje, nije čest slučaj ali se može desiti. Pa ako primjetite da vam se zamorac na jednoj podlozi (piljevina ili pijesak) puno češka i kiše, podlogu zamijenite. Podloga se mijenja po procjeni, ne postoji neko pravilo. Kad postane nered, počne jako smrditi, to je već alarm za promjenu. 
Igračke:U svakom bolje opskrbljenom pet shopu postoje razne igračke za glodare. Postoje i kamenja, minerali koji služe trošenju zuba i noktiju. Iako neki misle da su zamorci strašljive životinje, to zavisi od zamorca do zamorca i kako ga sam vlasnik navikne. Tako da i tu imate izbora, tako što zamorcu možete napraviti sklonište, gdje će se sakriti. Oni su ipak životinje koje imaju puno predatora i zato vrlo često znaju reagovati burno i bježeći kad krećete rukom prema njemu. Ali, prije će se naviknut na vas bez skrovišta, zato je možda bolje njega ni ne stavljati. Možete staviti i neki komad odjeće koji ima vaš miris, kako bi se tako zamorčić na vas naviknuo. Igračke nisu potrebne, i to zavisi o samom vlasniku ako je željan da mu zamorac ima neku zabavu. 
Aktivnost:Zamorac ne bi smio samo sjediti u kavezu, jer će onda samo jesti i debljat se i imat ćete bolesnog zamorčića. Treba ga puštati iz kaveza i posvetiti mu puno pažnje. Morate s njim oprezno rukovati, tako da ga čuvate od visina i da vam slučajno ne ispadne iz ruke.
Higijena:Za kavez je sve rečeno, treba se redovito čistiti. Ne preporučuje se kupanje, ali neki smatraju da ih treba često kupati, ali to nije najpametnija ideja, i ako ih već kupate neka to bude što rijeđe, te nakon kupanja zamorca u mlakoj vodi treba umotati u ručnik, dok se potpuno ne osuši. Češljanje se preporučuje kod dugodlakih zamoraca, a i kratkodlake je kao i dugodlake i sve ostale vrste zamoraca potrebno pregledavati povremeno, kako bi provjerili ima li neka neobična oštećenja kože ili nametnike, koji se tada uklanjaju posjetom kod veterinara. Nokti se mogu ali i ne moraju rezati, zavisno o tome koliko ih troši. Ako ćete rezati nokte, morate biti vrlo oprezni da ne bi ozlijedili svog zamorčića. U noktima imaju žilice koje se teško vide gdje završavaju ako zamorac ima tamne nokte; i možete režući nokte samo nanjeti nepotrebnu bol i krvarenje zamorčića. 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.