Afrički patuljasti jež/ hedgehog / kao kućni ljubimac-predivni su.

 SVE O KUĆNIM LJUBIMCIMA POGLEDAJTE NA: www.animalandnature.com
Afrički patuljasti jež/ hedgehog / kao kućni ljubimac-predivni su.
Ježevi su sitni sisavci, kukcojedi iz obitelji Erinaceinae, čija je osnovna karakteristika prisustvo bodlji. Postoji 16 vrsta ježeva podijeljenih u 5 rodova. Oni žive širom Europe, Afrike, Azije i na Novom Zelandu. Dvije su glavne grupe ježeva, a to je: europski jež koji je i zakonom zaštićen, i afrički jež, najčešće držan kao kućni ljubimac.
Afrički patuljasti jež hrani se prvenstveno kukcima - paucima i insektima, puževima...
Što se tiče bolesti kao i bilo koja druga životinja prenose svašta. Dobra strana je što se generacijama drže u kućnim uslovima tako da ćete prije vi njemu prenijeti neku boleštinu.
On tebi i tvojima mala šansa.
Kao i sve životinje nije preporučiv za malu dijecu. Razlog jer će njega povrijediti mala dijeca. Bodlje nisu otrovne. Ove bodlje su i zaštita od male dijece.
Sve što obavlja nuždu pravi smrad. Oni ne smrde.
Aktivni su predveče, a nekada i u toku dana. Kada se probude na silu jedno vrijeme su nervozni ali se poslije rasane i razigraju. Ubacite hranu oni odu da jedu u međuvremenu se razbude i možete ih čačkati.
Svaki ima svoj karakter koji nije vezan za pol ali se radom može popraviti.
Drže se na piljavini, teško se nalazi piljavina koja je stvarno bez prašine - najveći problem u držanju. Papir ijseckan manje praši ali se prije usmrdi.
Jež je najbolja egzotična životinja od sisara. Ne gricka sve i svašta kada je van svog prostora kao glodari.
Mana je što traži dosta veliku posudu za držanje ako hoćete da bude zdrav i proživi pun vijek.
Kupa se u mlakoj vodi, korišćenje šampona i sapuna skida zaštitni sloj na koži pa može doći do kožnih bolesti.
Morate ga redovno čistiti- ako zapustite počne da kašlje i glasno diše - pošto njuška stalno miris izmeta i mokraće kao i produkti njihovi mu smetaju - čista i fina životinja.
 
Afrički pigmejski jež i se najčešće drži kao kućni ljubimac. Ove ježeve karakteriše ovalan oblik, veoma kratak rep, a kada je u fazi kontrakcije (što mu omogućavaju mišići) ima veličinu većeg grejpfruta. 
Ima razvijen mehanizam odbrane tako da se može uviti u oblik lopte. Kada dođe u kontakt sa neuobičajenim objektima ili mirisima za njega, dolazi do hipersalivacije penaste pljuvačke što se takođe smatra odbranbenim mehanizmom. 
Veoma je aktivna noćna životinja, a u kućnim uslovima živi  i do 8 - 9 godina.
Hrani se paucima i insektima, puževima. Takođe je poznato da može jesti jaja, male sisare, ptice žabe, reptile, a u kućnim uslovima držanja odgajivači preporučuju ishranu komercijalnom gotovom hranom za mačke koja sadrži sastojke koji su neophodni ovim životinjama. Najčešće se koriste hrane superpremium kvaliteta koje su namjenjeni ishrani odraslih maca. Preporuka je koristiti hrane sa manje masti „light“ varijante.
Hranilica se svakog dana mora puni, a sviježu vodu poslužite nekoliko puta dnevno.

Ježevi mogu imati: grinje, buve i krpelje kao najčešće ektoparazite. Ovo se rijetko dešava kod ježeva koji žive isključivo u kućnim uslovima, ali ukoliko im društvo prave pas ili mačka, invazije se mogu desiti.
Simptomi invazije su uglavnom svrab, nemir, mršavljenje, nervoza. S obzirom da ježevi imaju bodlje, lako je uočiti im kožu i samim tim i spoljašnje parazite.

Kao tretman i preventiva (zaštita) od ektoparazita koristite se preparate u vidu kapi.

Jednostavna i štedljiva upotreba (nanosi se u kapima), za mlade životinje potpuno bezopasno.

Unutrašnji paraziti izazivaju poremećaje varenja koji se manifestuju razmekšanom stolicom ili prolivom, mršavljenjem, pojačanim apetitom, a paraziti se ponekada mogu primijetiti i u stolici.

Takođe, ježevi se ne moraju redovno vakcinisati, kao npr. psi i mačke. 
Za ježa kao kućnog ljubimca preporučuje se prehrana komercijalnom gotovom hranom za mačke koja sadrži sastojke koji su neophodni ovim životinjama. Iako velik dio njihove prehrane čine kukci, oni se smatraju pravim svejedima jer jedu gotovo sve, od mesne do biljne hrane. Ipak, osnova prehrane bi trebala biti dehidrirana hrana za mačiće ili posebna dehidrirana hrana pripremljena za ježeve koja se može obogatiti insektima kao što su crvi, skakavci i cvrčci, te glistama. Od voća i povrća se preporučuje: rajčica, špinat, mrkva, endivija, banana, naranča, dinja, jabuka. Preporučuje se, također, ponuditi ježu kuhano jaje ili svježi posni kravlji sir. Ježevi su isto tako jedni od kućnih ljubimaca sklonih debljanju pa tako ne treba pretjerivati s količinom hrane u obroku
Što se tiče držanja, s obzirom da je to vrlo aktivna životinja, poželjno je osigurati prostraniji kavez i osmisliti ga tako da simulira uvjete u prirodi. Poželjno je na dno kaveza staviti deblji sloj stelje (piljevina, slama, sijeno ili sl.) kako bi mu se omogućio dovoljno duboki pokrov za ukopavanje, skrivanje i spavanje tijekom dana. Osim navedenog, u kavezu je neophodna posuda za hranu i vodu, kolut za trčanje i druge igračke. U osiguravanju optimalnih uvjeta, odnosno u oponašanju uvjeta sličnih onima koje bi ljubimci imali u prirodi, za osiguravanje vode se najčešće koriste posude za vodu.
Naravno, kako se afrički patuljasti jež prvenstveno uzgaja u zatočeništvu, tako su mu osigurani i određeni kontroliranu uvjeti. Takvi uvjeti, između ostalog, kontroliraju njihova zdravstvena stanja te preveniraju njihove kontakte sa svim drugim eventualnim nositeljima kao i prenositeljima različitih bolesti.
Stoga, vjerojatnost da prenose bolesti kao ježevi u prirodi je svedena na minimum. 





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.