Sibirska vjeverica – Eutamias sibiricus – Burunduk-Sitni ljepotani.


Sibirska veverica – Eutamias sibiricus – Burunduk-Sitni ljepotani.
Glodar.

Karakteristike sibirske vjeverice su- duguljasta glava, velike oči, kratke i male uši, noge su zadebljane. Krzno im je žuto-braon boje. Na leđima imaju 5 crnih štrafti za razliku od kanadske prugaste koje imaju tri štrafte. Stomak može biti bijel ili sivobijel, rep je gore crn a donji dio im je žućkast. U prosjeku životni vijek im je od 8 do 10 godina. Težina 70-140 gr.

Vjeverice žive u sjerevnoj-Aziji i u istočnoj-Evropi. Žive u šumi četinara. Ispod zemlje između korjenja grade tunel, što se odvaja s  jedne strane od gnjezda, a druga strana do špajza, a jedan dugačak tunel vodi gore. Na hladnijim područjima vjeverice spavaju još dublje, gdje zemlja ne mrzne. U prirodi spavaju preko zime, ali nastavljaju da piju i jedu. U južnom-Sibiru počinju u novembru zimski san, u srednjem-Sibiru već u oktobru. Nijedna vjeverica ne izlazi iz tunela dok zima traje, jedan tunel ipak ostavljaju otvoren za slučaj otopljenja, kada se snijeg topi.

Vjeverice se smatraju za otpornije životinjice ako im obezbijedite kvalitetne uslove i pažnju.


Sibirska vjeverica je šumska životinja koja prvenstveno živi na zemlji, odnosno, svoja skloništa radi u deblima na zemlji. U Sjevernoj Aziji mogu se naći u šumama bogatim arišom, a u Europi na području borovih šuma.
Ove životinje postižu dužinu tijela 12-17 cm. Kao i druge vjeverice, karakterizira ih krzno svjetlijih boja, tamne linije i velike obrazne vrećice. Uši su malene i lagano na vrhu zaobljene. Krzno na leđima je smeđe-sivo do bež, ovisno o podrijetlu životinje. Po leđima se proteže četiri svjetlije i pet tamnijih longitudinalnih pruga te obojen rep (svjetlo smeđe boje s tamnijim linijama na obije strane).

Vrijeme parenja se pojavljuje u drugoj polovini aprila, ubrzo nakon što se probude iz hibernacije. U prosjeku, leglo čini 4-6 mladunaca koji se rađaju između kraja svibnja i kraja lipnja. Težina mladunaca, koji dolaze na ovaj svijet, iznosi 3,8 - 4 gr.
Sibirske vjeverice zakopavaju svoju hranu 5 cm ispod zemlje. One su poprilično čiste životinje koje provode dosta vremena u vlastitom i međusobnom čišćenju. Proizvode različiti spektar zvukova, a aktivnost pokazuju za vrijeme dana.

Ove životinjice su omnivori, i hrane se povrćem, sjemenkama crnogoričnog drveća, lješnjacima, manjim insektima, ... U zatočeništvu, prehrana im se bazira na gotovim i specifično, za ovu vrstu, pripremljenim hranama te lišćem zelenog povrća. Takođe, s vremena na vrijeme, možete im ponuditi i malo voća.


Prugasta vjeverica (Tamius striatus) je omnivor, što znači da joj je hrana animalnog i biljnog porijekla.
Ove vjeverice u prirodi jedu žitarice, sjemenje, bobičasto voće, orašaste plodove, gljive, insekte, ali i mlade ptice i njihova jaja.

Vjeverice, vođene instinktima, neprestano traže hranu, te je spremaju u nastambu. Dio obroka pojedu odmah, a dio npr. oguljenih sjemenki i koštice spremat će na više mjesta. Vlasnici ustvari nude životinjama i više hrane nego što im je potrebno.

Svakako im ne bi trebali davati mlijeko i mliječne proizvode jer veća količina laktoza koju sadrži kravlje mlijeko može izazvati u vjeverica teže probavne smetnje. Nagle promjene u prehrani također se ne preporučaju jer dovode do disbioze crijeva, te posljedičnih proljeva i opstipacija.

Što se tiče otrovnih plodova, u nama dostupnoj literaturi nema podataka da bi na našem području postojale koštice otrovne za vjeverice.

Vjevericu hranite premium mješavinama hrane upravo za ovu vrstu ljubimaca (Padovan, Prestige). Ponudite joj i grožđe, jabuku, bananu, ananas, sezonsko bobičasto voće, te orahe, lješnjake, kikiriki, sjemenke suncokreta i žitarice. Povremeno joj treba dati crvića ili mali komadić govedine kao izvor animalnih bjelančevina. Uz to joj u nastambu postavite mineralni kamen za glodavce. Nema potrebe proširivati ovako raznovrstan jelovnik jer on će zadovoljiti sve njene potrebe. 

Prvenstveno prostor u kom borave treba da je što veći (kavez koji joj obezbeđuje dosta mijesta za skakanje ili svakodnevno trčkanje). U kavez im se dodaju drvene kućice po mogućnosti dvije- u jednoj vole da spavaju, a drugu da koriste kao špajz. Od stare majice ili od neke krpe možete da napravite mali viseći krevet. Kao podlogu postavite piljevinu ili sijeno( mjenjati 1-2 puta mijesečno). Veverice ne prljaju svoj stan, jedan ćošak  izaberu za WC.
U kavez je važno da nestavljate plastične stvari kad ih izgrickaju  mogu da progutaju i to može da dovede do unutrašnjeg krvarenja.

Vjevericama je potrebno uvijek da grizu nešto tvrdo, da im ne narastu veliki zubi. U kavezu mora biti neko tvrdo drvo ( ne smije se koristiti tvrdosjemensko voćno drvo- u sebi sadrzi plavu kiselinu), i redovno mora dobiti tvrdo sijeme (neočišćeni lješnik).

Pored drveta za penjanje  i kućice vjeverici obezbijedite i razne igračkice,a takođe može i mineralni kamen.

Kod odabira mijesta kaveza mogu se držati u stanu ili napolju. Kod kaveza izvan kuće moramo obratiti pažnju da mijesto za spavanje bude toplo (da ne mrzne). Vjeverice ne trpe promaju. Drže se na svjetlosti, ali bez direktnog sunca.
Kod ishrane –ne davati  koštice od kajsije otrovne su , u većoj količini koštica od jabuke, ne smije im se dati čokolada (lijepi se za usta) i više biljaka, koje se mogu naći kod nas (zlatna kiša, đurđevak, mak, zimzelen…)



Kavez nikad ne otvoramo dok sva vrata i prozori nisu zatvoreni. 
Sibirske vjeverice ne žive u čoporu. Kad ih držimo zajedno, mogu se posvađati zbog hrane ili teritorije, i može doći do smrti vjeverice.Uvijek kupujte jednu vjevericu na jedan kavez.

Ishrana – nije ih teško nahraniti ,nisu probirljive samo im priuštite raznovrsnu ishranu.U pet shopu mozete kupiti hranu prilagođenu njima koja sadrzi veliki izbor sjemenki ,sušenog voća i povrća. Možete im ponuditi razna sjemena, šišarke, žir, lješnik,suncokret, pšenicu, zob, orah, parče dvopeka, bundevu, pistacija (ne pržena i bez soli), mlade izdanke, kukuruz zatim voće: jagode, kupine, borovnice,jabuke, kruške, šljive, suhe šljive, smokve, suho grožđe, šipak  i druge stvari kao što su insekti, puževi, ptičija jaja, jestive pečurke svježe ili osušene i naravno obavezno vodu.

U prvoj godini života i za vrijeme bolesti može se dati pire od mlijeka u prahu, pire za bebe, mljeveni orasi, i med.

Kanadska vjeverica potječe iz travnatih prerija SAD-a, Azije i Kanade i do danas je opisano više od jedanaest podvrsta.
U prirodi žive u podzemnim rovovima blizu stijena, srušenih debala i ograda, a sve kako bi se u prirodi zaštitile od svojih predatora (lisica, sova, zmija, lasica, kojota,...).
Ovoj vrsti je potrebno pružiti jako puno ljubavi, vremena i strpljenja da bi se lakše i brže priviknuli na vlasnika i okolinu. Najprikladnije je nabaviti mladu vjevericu koja je uzgojena u zatočeništvu. Potreban im je veliki kavez te osigurati dovoljno vremena, na dnevnoj osnovi, za boravak izvan kaveza.

Sibirska vjeverica je šumska životinja koja prvenstveno živi na zemlji, odnosno, svoja skloništa radi u deblima na zemlji. U Sjevernoj Aziji mogu se naći u šumama bogatim arišom, a u Europi na području borovih šuma
Ove životinje postižu dužinu tijela 12-17 cm. Kao i druge vjeverice, karakterizira ih krzno svjetlijih boja, tamne linije i velike obrazne vrećice. Uši su malene i lagano na vrhu zaobljene. Krzno na leđima je smeđe-sivo do bež, ovisno o podrijetlu životinje. Po leđima se protežu četiri svjetlije i pet tamnijih longitudinalnih pruga te obojen rep (svjetlo smeđe boje s tamnijim linijama na obije strane).

I jedna i druga vrsta vjeverica su slične po pitanju pripitomljavanja i odnosa s ljudima. Naime, potrebno im je posvetiti dosta vremena, strpljenja i puno pažnje. Naravno, ponekad ni prije navedeno neće biti dovoljno jer su vjeverice po prirodi poprilično teritorijalne. Također, postoje i razlike između polova. Iako su ženke uglavnom dominantnije od mužjaka i znaju biti agresivne (naročito u periodu estrusa), nije isključeno da i mužjak pokuša iskazati svoju dominaciju, naročito ako se drže u istom kavezu. Ponekad, pogotovo pred zimu, vjeverice se počinju ponašati poprilično zaštitnički prema svojim zalihama hrane.

Problemi u ponašanju mogu biti izazvani i stresom različite etiologije. Tako, smetaju ih premali kavezi, agresivno ponašanje dominantne jedinke u kavezu, prisutnost drugih ljubimaca, izloženost televiziji, transport, nedostatak raznolikih aktivnosti,...
Neke vjeverice vole društvo, a neke u određeno doba godine počnu izbjegavati društvo (tjeranje) i to Vam poručuju na način da Vas grizu. Vjeverice su jako znatiželjna bića, pa na neki način "grickanje" Vaše ruke može predstavljati znak istraživanja. Najčešće su takve radnje instinktivne, a mogu biti i jedna od refleksnih reakcija. Svaki Vaš pokret može iznenaditi Vašu vjevericu i predstavljati neku vrstu stresa, pa ista grize vlasnika da bi se stresa oslobodila.

I naravno, pripitomljavanje i odnos prema ljudima i unutar pojedine vrste može varirati i između svake pojedine jedinke.







Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.