Zamorac prepoznaje svog vlasnika koji ga hrani iz ruke, te se njegovom prisustvu veseli trčeći po kavezu i cvileći za hranom.



Zamorac prepoznaje svog vlasnika koji ga hrani iz ruke, te se njegovom prisustvu veseli trčeći po kavezu i cvileći za hranom.

Životinjica koja ne zahtjeva puno mjesta, šetnje i  izdataka na hranu i održavanje, a nije skupa ni pri kupovini, a sve se češće drži kao kućni ljubimac je zamorac (cavia aperea). Taj tihi, bucmasti, bezrepi glodavac ne iziskuje ni mnogo vremena, ni truda. Razmislite o njegovoj nabavci budući da zauzvrat pruža puno razonode pogotovo djeci.
Zamorca su pripitomili Indijanci mnogo prije negoli su europski osvajači stupili na tlo Južne Amerike, no nažalost koristili su ih u kuhinji kao slastan zalogaj. Polovnom XVI vijeka donesen je u Europu takođe kao specijalitet u kuhinji.
U Čileu i Peruu - pradomovini zamoraca, ima ih više vrsta. Pripitomljavanjem se njegov osnovni izgled jako promjenio. Danas se najčešće uzgajaju za laboratorije gdje služe u medicinske svrhe (opite) i kao kućni ljubimci.
Težina zamorca zavisi od nekoliko činjenica: o rasi, ishrani, konstituciji, veličini legla, genetskom potencijalu jedinke. Zamorci najintenzivnije rastu u prva dva mjeseca života. U pubertet ulaze s 60-70 danom života, a rast i razvoj te povećanje tjelesne težine se nastavlja i kasnije.Prosječna težina odraslog mužjaka je oko 1100 gr, a odraslih ženki oko 800 gr.
Kako su zamorci velike izjelice, treba paziti na količine hrane koju im dajete kako ne bi došlo do pretjerane težine.
Odrasli zamorci dugački su do 40-ak centimetara i rijetko kada teži od jednog kilograma.

Mazne životinjice
 Zamorci su najsretniji ako imaju kontakt s drugim zamorčićima. Na taj način oni se međusobno pomažu; skupa jedu raznovrsnu hranu (izbirljivi zamorčić obično ne može izdržati ako vidi da njegov prijatelj jede nešto što on ne jede), igraju se zajedno, natjeravaju jedan drugoga, stisnu se jedan uz drugoga dok spavaju i uopšte, drže jedan drugoga zdravim i sretnim.
Ako ćete nabaviti mužjaka i ženku, pripremite se na potomstvo.
Mužjak može bez problema boraviti s drugim mužjakom ili ženkom, dvije ženke mogu biti zajedno, ali privikavanje je lakše ako odrastaju od malena zajedno. Puno toga zavisi o samom karakteru vaših zamorčića. Neki su mirniji, tolerantniji i druželjubivi, a neki dominantniji i svađalice. 
U suživotu s drugim kućnim ljubimcima, zamorčiće treba dobro paziti zbog razlika u ponašanju različitih vrsta životinja. Veći im ljubimci mogu nauditi, ukoliko se ne radi o suživotu od malena i o izrazito pitomim životinjama, mirnog karaktera.
Ako se odlučite držati samo jednog zamorca, puno se bavite njime, neka slobodno šeće i igra se u osiguranom prostoru. Puno mu pričajte i njegujte ga. Zamorčići su druželjubive, inteligentne, zaigrane i umiljate životinjice, koje će unijeti puno radosti u vašu porodicu.
Zamorac je glodar koji ima u gornjoj i donjoj vilici po dva zuba glodnjaka. Ti zubi stalno rastu, a na brusnim pločama se stalno i troše. Tijelo mu je valjkasto izduženo, s kratkim nogama, dugo svega 25 cm-do 40 cm. Na prednjim nogama ima četiri prsta, a na stražnjim samo tri. Nokti sliče kopitu, a tabanski jastučići dobro su izraženi. Oba pola imaju razvijen jedan par mliječnih žlijezda blizu zadnjih nogu.
Većinom su kratkodlaki, ali u Peruu žive vrste i s dlakom dugom do 15 cm. Dlaka je polegla, kovrčava, a postoji i angora zamorac. Uzgojem se dobio niz kombinacija boja: bijela, žuta, smeđa, crvena i crna.
Mlada životinja jako brzo raste. Vole se maziti i držati u rukama. Čak i ako pretjerate u maženju, nikada neće ugristi, čime je idealan kućni ljubima za djecu.
 Zamorac ne skače i ne penje se po kavezu u kojem  se drži pa ne mora biti zatvoren s gornje strane, ali mora imati određenu visinu. Površina kaveza trebala bi biti najmanje 30 x 60 cm, a može mu se napraviti i prava kućica. Kako su osjetljivi na propuh, kavez treba držati na zaštićenom mjestu. Na dno kaveza stavlja se slama, piljevina, suho lišće ili raskidani papir, ali nikako novinski.

Hrana se stavlja u zdjelice, a voda, koja uvijek mora biti svježa, u pojilicu. Zelenu hranu treba pričvrstiti na stranicu kaveza da se ne zaprlja. Sijeno ili slamu za grickanje mora uvijek imati na raspolaganju, i to u malim jaslama pričvršćenim na strani kaveza.
Kavez se čisti svaka 2 do 3 dana, na što upozorava jak miris što se širi iz njega.
Od zelene hrane jedu jabuke, razne trave, list maslačka, salatu, kruške, ciklu, bijelu repu, kuhani krumpir, a mrkva i rajčica su posebna poslastica.
Hrana se daje u manjim količinama, da bude dovoljno za jedan obrok, jer se stajanjem kvari što može naštetiti zdravlju.
Glavna suha hrana su sjemenke kao gotova smjesa za zamorce, koja se kupuje u trgovinama za kućne ljubimce. Možete je i sami sastaviti tako da u istom omjeru budu kukuruz, zob, pšenica i orašac, te sjeme suncokreta 50 posto od ukupne količine.
Zamorčić se može navići da jede iz ruke, te se na taj način uspostavlja trajno prijateljstvo i povjerenje.
Jako vole grickati suhi kruh. U kavezu uvijek treba biti i komad drveta na kojem  zamorac “brusi” zube.
Zamorci su se dobro prilagodili životu u “zarobljeništvu”. Treba im malo prostora, dobro podnose društvo drugih zamoraca, osim ako su mužjaci. Njih treba razdvojiti. To su životinje koje su aktivne preko dana. Vole sunce, ali trebaju i hlad. Ljeti  se mogu držati u vrtu koristeći prijenosnu ogradu, Naime, kada popasu travu na jednom, premještaju  se na drugo mjesto.
Ženke su polno zrele sa pet sedmica, a mužjaci s dva do dva i po mjeseca. Prvo parenje se preporučuje u dobi od 9 mjeseci kada je završen rast i razvoj zamoraca. Skotna ženka nosi mlade 60 do 72 dana (zavisno o broju), a okoćeni mladi sasvim su razvijeni i odmah trče. Obrasli su dlakom, gledaju i maju zube. Iako sisaju prve dvije do tri sedmice odmah jedu i uobičajenu hranu. Ženka može okotiti do 6 mladunaca, a nakon okota treba piti rashlađeno mlijeku u omjeru 1/3 mlijeka i 2/3 vode.
Zamorci, ako  se pravilno hrane, nemaju puno problema sa zdravljem. Poželjno im je svakih dva do tri dana dati multivitamine namijenjene glodarima nakapane na suhi kruh. Na propuhu mogu dobiti upalu pluća.

Zbog nedovoljnog unosa zelene hrane mogu se razboljeti zbog manjka C vitamina.
Jedna od češćih bolesti su upala i gnojenje limfnih čvorova na vratu i tada treba otići veterinaru.
Mora se voditi briga i o rastu i trošenju zuba. Po potrebi ih treba skraćivati.
Zamorci žive do osam godina,prosjek do 5 godina.
Zamorac prepoznaje svog vlasnika koji ga hrani iz ruke, te se njegovom prisustvu veseli trčeći po kavezu i cvileći za hranom. Voli se šetati i van kaveza.  


Zamorac je društvena životinjica koja voli dodir i maženje, jer se tako osjeća sigurno. Znatiželjni su, druželjubivi i komunikativni.
Zamorčići su idealni kućni ljubimci jer ne zahtijevaju puno prostora. Ponekad su neraspoloženi, ali rijetko će ogrepsti ili ugristi vlasnika. Znanstvena istraživanja su pokazala da se glasanje zamoraca sastoji od sedam osnovnih zvukova, koje ljudi mogu naučiti prepoznavati. Tako ćete znati je li vaš ljubimac gladan (skvičanje), uplašen ili ga boli (pištanje), ljut (cvrkutanje, škrgutanje)... Kad ga mazite, zamorčić se javlja zvukom poput predenja mačke, a kad se nalazi izvan kaveza, pa je sretan trčkarajući po stanu, javlja se zvukom poput mrmljanja. Zamorci nisu noćne životinje pa se s njima možete družiti cijeli dan.

Minimalna veličina kaveza za jednog zamorca je 60 x 60 cm. Naravno, u slučaju da ćete nabaviti ovako malen kavez, zamorčića treba češće puštati u šetnju po stanu ili nekom vanjskom dobro ograđenom i zaštićenom prostoru. Zamorci su aktivne životinje i moraju se kretati.
Prosječna veličina kaveza za jednog zamorca je 120 x 60 cm, visine 50 cm.
Ukoliko je zamorčića više, potreban je veći kavez. Kavez bi trebao biti namijenjen glodarima. Najčešće se koriste plastični kavezi različitih izada, tj. rešetke su metalne, a pod i strop plastični. Drveni kavez nije dobar izbor jer ga je teže očistiti i dezinficirati, a i drvo zamorčić može progristi i pobjeći. Kavez treba biti dovoljno osvijetljen i prozračan, ali zaštićen od sunca i propuha. Dakle što dalje od poda, vrata i prozora koji se otvaraju. Treba ga držati na povišenom mjestu, u prostoriji s rasponom temperature od 18-22 °C.
Dno kaveza treba biti posuto steljom (preporuka je pijesak ili piljevina, zbog neugodnog mirisa onečišćenog sijena) ). Može se dogoditi da vaš zamorac bude alergičan na nešto od tog dvoje, što nije čest slučaj. Ako primjetite da se zamorac na jednoj podlozi (piljevina ili pijesak) puno češka i kiše, podlogu promijenite. Mjesto na kojem zamorac vrši nuždu-može se prilično naučiti- treba svakodnevno čistiti kako bi se izbjegli neugodni mirisi i pojava bolesti, a kompletno čišćenje kaveza potrebno je jednom sedmično (promijenjena stelja, obrisane stranice i dno kaveza). Prostirka vašeg zamorca mora uvijek biti suha.
U kavezu, zamorcima treba predvidjeti mjesto za spavanje i slobodno kretanje te postaviti posudice za hranjenje (keramičko posuđe je najidealnije rješenje za prehranu zamorca) i vodu. Zamorci se vole skrivati pa im nabavite stvari u koje se mogu zavući (tuneli i sl.). Ako imate više zamoraca, svaki bi trebao imati svoje skrovište.
Igračke poput kotača im nisu zanimljive. Ne stavljajte plastične predmete u kavez pošto glodar može odgristi komadić i progutati ga.
Za igru i grickanje (jako važno zbog zubića), ljubimcu možete ponuditi neke od grančica koje se mogu pronaći u dvorištu, a potiču s drveća koje nije tretirano kemijskim sredstvima, pesticidima, bojama i sl. Tako možete koristiti grane jabuke. Izbjegavaju se grane trešnje, breskve, marelice, šljive, te grane koje potiču od bora ili cedra.
Možete koristiti i mekane drvene blokove namijenjene za zamorce ili igračke namijenjene grickanju i žvakanju.
Zamorčiće treba  češće i više puštati iz kaveza da se slobodno kreću, ali pritom treba paziti na električne kablove i otrovne biljke.
Zamorci se, iako to baš i ne vole, mogu kupati najviše tri puta mjesečno, sa specijalnim blagim šamponom ili specijalnim šamponom za suho pranje. Po potrebi im se smije i češće oprati samo stražnjica. Prilikom kupanja treba paziti da im voda ne dospije u uši. Dugodlaki zamorčići se trebaju redovno češljati kako bi im dlaka bila u što boljem stanju i da se ne bi petljala. Ako primjetimo da dužina dlake smeta zamorčiću prilikom kretanja ili se previše prlja kod obavljanja nužde, mora se odrezati.
Zamorcima je potrebno rezati noktiće grickalicom za nokte ili specijalnim škaricama koje možete nabaviti u trgovini opremom za kućne ljubimce. Nokte zamorčiću počnite rezati u što mlađoj dobi, kako biste ga naučili na rutinu. Uklanja se samo sam vrh nokta. Budite oprezni jer zamorci imaju noktiće ispod kojih su im završeci živaca. Na te živce treba obratiti posebnu pažnju, jer ukoliko nokat previsoko odrežete, što je vrlo bolno za vašeg ljubimca, možete mu uzrokovati razne zdravstvene smetnje.
Nokti se režu prema potrebi (1- 2 puta mjesečno).

Zamorcu je potrebno minimalno 5 dana za privikavanje na novi dom. U tih par dana samo prilazite kavezu i nježno pričajte svojem ljubimcu kako bi se postepeno privikao na vašu prisutnost. U kavez možete staviti i neki komad odjeće koji ima vaš miris. Ne treba žuriti s privikavanjem, jer ako mu se ne ostavi dovoljno vremena postoji mogućnost da će ostati plašljiv.
Nakon toga mu ponudite neku poslasticu iz ruke, tako da dodir s ljudima počne povezivati s ugodnim. Za početak će biti dovoljno da uzme poslasticu iz vaše ruke, a tek kasnije će se ohrabriti za neki bliži kontakt. Zatim ga, dok je u kavezu, više puta dnevno pomazite, nježno i tiho mu pričajući. Nakon nekog vremena, kad shvati da mu ne predstavljate opasnost, prići će vam iz znatiželje.
No, da bi se zamorčić osjećao sigurno u vašem naručju, može proteći i mjesec dana. Uvijek morate paziti kako podižete svojeg zamorčića. Neka to uvijek bude nježno i odmah ga prislonite uz sebe.
Sve navedeno zavisi i o karakteru samog zamorca; neki se lakše prilagode i opuste, a nekim treba izuzetno dugo vremena. No, strpljenje će vam se višestruko vratiti. Imati ćete zaigranog i umiljatog ljubimca s kojim ćete se dobro razumjeti. Zamorce je čak moguće naučiti jednostavnim trikovima, za šta je potrebna velika upornost, puno ponavljanja i nagrađivanje.
Zamorčići su biljojedi. Hrane se gotovom suhom hranom za zamorce i svježim voćem i povrćem. Sijeno je takođe osnova njihove ishrane, pa im treba stalno biti na raspolaganju (unos sirovih vlakana je neophodan za normalan rad probavnog sustava).
Zamorčići su skloni debljanju pa treba biti oprezan u doziranju hrane.
Optimalan prosječni obrok za zamorčića:
- suhe gotove hrane: 1/4 - 1/2 šoljice,
- voće: jedna kriška jabuke, kruške, dinje, jagode, malo lubenice, marelica, kivi, kupina, banana, smokva ili grožđe
- povrća: list salate, maslačka, svježe nabrane trave koja nije tretirana nikakvim insekticidima ili pesticidima, brokula, cvjetača, kelj, krastavac (s korom), rotkvica, repa (i korjen i list ), matovilac, radić, zob i pšenica (mlada), peršin, celer, blitva, špinat ili mrkva.
Vrlo oprezno davati povrće (zeleno) koje nadima, kao i voće koje fermentira (jabuka, kruška...). Sve što od voća i povrća ostane u kavezu preko noći ili duži dio dana, treba maknuti iz kaveza i zamijeniti svježim.
Zamorci vole rutinu, stoga nastojte davati hranu u isto vrijeme svaki dan. Nagle promjene mogu uzrokovati stres. Ako mijenjate vrstu gotove hrane, učinite to postepeno, dodajući nove hrane u staru. Ishrana prebogata voćem i povrćem može uzrokovati proljev, pogotovo ako uvodite nove vrste.

Zamorčić treba uvijek imati dostupnu svježu vodu, pogotovo ako ga hranite suhom hranom.
I uz ovakvu raznovrsnu ishranu, zamorčiću treba povremeno dodavati i vitamine, posebno vitamin C. Zamorci ne mogu sintetizirati vitamin C pa ga je potrebno dodavati u vodu za piće, koju treba svakodnevno mijenjati, budući da vitamin C propada u vodi, a dodatno ga uništava i klor iz vode. Možete koristiti i multivitaminske kapi za glodare koje u sastavu sadržavaju visoki udio vitamina C. Takve kapi možete nabaviti u trgovinama za kućne ljubimce, a veterinar vas može dodatno savjetovati o načinu davanja i doziranja multivitaminskih kapi.


Zamorce bi trebalo voditi dva put godišnje na pregled kod veterinara. Pojave li se: pomanjkanje apetita, gubitak težine, iscjedak iz nosa ili očiju, bezvoljnost, proliv, gubitak dlake i sl. promjene, obavezno kontaktirajte veterinara. Kako zamorci, poput hrčka, imaju u ustima vrećice za spremanje hrane, često se sjeme trave zabode u meso i izazove upalu. U takvim slučajevima, primjetiti ćete oteklinu na njegovim obrazima koja je za životinju veoma bolna, posebno kod dodira.

Izgled zdravog zamorca:
  • Živahan je i ima dobar apetit
  • Oči mu nisu suzne i krmeljave
  • Zubići i nokti mu nisu predugački
  • Ima suh nosić
  • Dlaka je sjajna i miriši na svježe sijeno ili slamu
  • Nema otekline ili vidljive povrede

    Ženka zamorca nosi u prosjeku 2 mjeseca, a dužina graviditeta zavisi o broju mladunaca, jer što je više mladunaca ženka će se prije okotiti. Mladi na svijet dolaze u naprednijoj fazi od drugih vrsta glodara. Rađaju se s dlakom, otvorenim očima, stalnim a ne mliječnim zubićima i već su nakon 2 dana sposobni uzimati čvrstu hranu, ali je ipak potrebno da neko vrijeme (20 - 30 dana) provedu s majkom zbog stjecanja imuniteta preko mlijeka. Ženka može imati 3 legla godišnje. U cijelom tom periodu, mužjaka nije potrebno odvajati od ženke, jer nisu agresivni što može biti pojava kod drugih glodara. Ženka mora imati prvo leglo do svog 8 mjeseca (od 6 - 8 mjeseci starosti ženke), kasnije to može biti pogubno po njeno zdravlje.
    Ime: zamorac (cavia aperea)
    Zemlja porijekla: Južna Amerika (Čile, Peru)
    Boja: bijela, žuta, smeđa, crvena, crna i kombinacije boja
    Dlake: kratkodlaki, dugodlaki i angora
    Israna: razne sjemenke (kukuruz, zob, pšenica, orašac i sjeme suncokreta), jabuka, list maslačka, kruška, cikla, bijela repa, mrkva, rajčica, te sijeno ili slama  za grickanje
    Voda: uvijek sviježa iz pojilice
    Životni vijek: 7 - 8 godina

     




 




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.