MAZNE ČINČILE-Ako se odlučite da izaberete ove slatke krznene životinje sigurno ćete uživati u njihovom društvu.

MAZNE ČINČILE-Ako se odlučite da izaberete ove slatke krznene životinje sigurno ćete  uživati u njihovom društvu.
Domovina činčila su južnoamerički Andi. Početkom 20. vijeka donijete su u SAD i Kanadu, gdje za kratko vrijeme postaju popularni kućni ljubimci. U Evropu dolaze tek sredinom prošlog vijeka.
Uzgoj i držanje činčila podrazumjeva posjedovanje prostora koji mora biti čist, suv i prozračan. Uzgoj je jednostavan, a zahtijeva malo prostora i vremena. Zbog izuzetno gustog krzna, ne preporučuje se držati kavez sa činčilama na temperaturi višoj od 25ºC. Treba izbjegavati promaju i direktnu sunčevu svjetlost. Kavez kao i posude za vodu i hranu nikako ne smiju biti od plastike, jer će ih činčila pregristi. Pošto su činčile noćne životinje, u kavez možete staviti i kućicu, kako bi se tokom dana mogle odmarati u njoj. U kavez svakako stavite i grančice voćaka (jabuke, kruške, lješnik) za grickanje, kao i kupovne "grickalice" i igračke. Čišćenje je potrebno vršiti svakih sedam dana.
Svakodnevna njega podrazumjeva kupanje u pijesku, hranjenje i pregled životinja. Činčile se ne smiju kupati u vodi jer bi se na taj način uklonila prirodna ulja iz krzna koja im štite kožu i pomažu u regulaciji tjelesne temperature. Zato se, umjesto u vodi, činčile kupaju u pijesku. 
Južnoamerička činčila je biljojed i hrani se specijalnom briketiranom hranom za činčile. Svaka činčila dnevno pojede 20-25 gr. briketa. Preporučljivo je jednom nedjeljno davati komadić jabuke i sijeno koje mora biti potpuno suvo, kvalitetno i bez plesni. Životinje zahtijevaju sviježu vodu koja im se daje putem pojilice.
Činčila je vrlo otporna životinja ali traži pravilnu ishranu, dobre uslove i njegu. Najčešći problemi koji se javljaju kod činčila su crijevne infekcije i gljivična oboljenja. Ovi problemi uzrokovani su nepravilnom ishranom i nedostatkom cirkulacije vazduha.
Činčile su idealne za zaposlenu porodicu koja je kod kuće tek u večernjim satima, jer su one tada najaktivnije. Izuzetno su inteligentne životinje, a životni vek im je od 15 do 20 godina.
Činčile žive i do 20 godina. Prije nego što odlučite da nabavite činčilu dobro razmislite kakve životne planove imate za narednih 10 ili 20 godina. Životni vijek činčile u prirodi je oko 10 godina dok u “zarobljeništvu” dobro njegovane mogu da žive 15, a neke čak i 20 godina Ako planirate da gradite karijeru u inostranstvu ili da putujete svijetom, činčila možda nije pravi izbor za vas.
Činčile su glodari. Kada se odlučite za ovog ljubimca analizirajte prostor u kom ćete ga držati. Činčile vole sve da grickaju – od električnih kablova, odjeće, obuće do drvenog namještaja. Raščistite prostoriju od svih stvari koje ne želite da vam uništi, pa je tek onda pustite da se šeta. Ali i tada je držite na oku. 
Činčile su noćne životinje. Kao i većina glodara, činčile su aktivne uglavnom noću, dok im je tokom dana potreban mir. Imajte ovo u vidu ukoliko planirate da dijelite sobu sa činčilom, a imate lak san. Noću mogu biti izuzetno glasne dok grickaju svoje drvene igračke, skaču po kavezu ili trče u svom točku. A mogu postati nervozne ukoliko je vaša porodica glasna i tokom dana provodi puno vremena u prostoriji sa činčilom.
Činčile vole hladne prostorije. Činčile imaju izuzetno gusto krzno, a nemaju znojne žljezde. Zbog ovoga nemaju mogućnost da regulišu tjelesnu temperaturu, pa je potrebno držati ih u suvoj i hladnoj prostoriji. Idealne temperature za činčilu su od 3ºC do 25ºC. 
Činčile nemaju neprijatne mirise. Upravo zbog nepostojanja znojnih i lojnih žljezda činčile nemaju neprijatne mirise kao neki drugi kućni ljubimci. Ako redovno održavate higijenu kaveza, a trebalo bi zbog zdravlja vaše činčile, vaši gosti nikada neće imati primjedbe da vam se u stanu osjeća miris životinje.
Činčile zahtijevaju veliki kavez. Minimalne dimenzije kaveza za činčilu su 50x40x60 cm i to ukoliko vaša činčila dosta vremena provodi van kaveza. Za činčilu koja rijeđe izlazi iz svog kaveza pokušajte da obezbijedite što veći kavez. Najbolje na nekoliko spratova, da činčila ili više njih, mogu da se penju i da skaču.
 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.