AZIJSKE PATULJASTE VIDRE-PREDIVNI MALENI SLATKIŠI.

AZIJSKE PATULJASTE VIDRE-PREDIVNI MALENI SLATKIŠI.
Azijske patuljaste vidre su najmanja vrsta vidre na svijetu i žive na području južne i jugoistočne Azije. Odrasle jedinke su dugačke do 90 cm i teške do 5 kg.  U divljini, mužjak nabavlja hranu za ženku i mladunce, ali oba roditelja se brinu za njih i odgajaju ih sve dok ne nauče da plivaju i jedu čvrstu hranu. Azijske patuljaste vidre su društvene, vole se igrati i odlično vide izvan vode i u vodi te provode više vremena na kopnu od ostalih vrsta vidri.
 Orijentalna kratkonokta vidra, Aonyx cinereus; sinonim: Aonyx cinerea također poznata pod imenom azijska kratkonokta vidra najmanja je vidra na svijetu.Orijentalnu kratkonoktu vidru moguće je pronaći u močvarama mangrova i svježim močvarnim područjima Bangladeša, južne Indije, Kine, Tajvana, Indokine, zapadne Malazije, Indonezije i Filipina.Odrasle jedinke ove vrste vidre mogu narasti u duljinu otprilike 0.9 metara od nosa do vrha repa, i težiti otprilike 5 kilograma. Hrane se ribama, žabama, rakovicama, slatkovodnim rakovima i školjkašima.
 Ova vrsta vidre upečatljiva je po svojim prepoznatljivim šapama; njihova kandže ne pružaju se preko mesnatih jastučića njihovim prstiju. Ovakvi atributi daju ima učinkovitost nalik ljudima pri hvatanju i koordinaciji do točke korištenja svojih šapa pri hranjenju rakovicama, glavonošcima i ostalim manjim vodenim životinjama.
 Orijentalna kratkonokta vidra živi u proširenim obiteljskim zajednicama sa samo jednim alfa parom koji se pari, dok prethodni odrasli mladunci pomažu u podizanju nove mladunčadi.
 Vrsta se prethodno smatrala jedinim članom roda Amblonyx, no nakon nedavne mitohondrijske DNK analize (Koepfli i Wayne, 1998.) dokazana je kao član roda Aonyx. Također postoje rasprave o imenu vrste; cinereus i cinerea. Trenutačno IUCN ime glasi Aonyx cinereus, dok "Vrste sisavaca u svijetu" navode ju kao Aonyx cinerea.
 Prednje šape vidre kratkih kandži podsjećaju na ljudske prste i čine je najspretnijom od svih vidri.Njene prednje šape omogućuju joj da lijepo pipa hranu u plitkoj vodi. Ona takođe ima jak rep, zahvaljujući čemu je odlična plivačica. Vidra kratkih kandži ima kratko tamnosmeđe krzno sa svjetlim belezima na licu i grudima.
 Vidra kratkih kandži jedna je od najmanjih vidri na svijetu i, kao što sugeriše njeno ime, ima veoma kratke kandže. Ove kandže su, u stvari, sitne tupe bodlje koje jedva da proviruju iz vrhova šapa. Neobično je da je kožica razapeta samo na zadnjim zgobovima - ne na krajevima prstiju kao kod drugih vidri. Ovo prilagođavanje znači da je ona spretnija i osjetljivija na dodir od drugih vidri.
 Vidre kratkih kandži hvataju plijen više spretnim šapama nego zubima. Najviše vole krabe i mekušce i razvile su velike, široke zube za razbijanje ljusaka. Od ostale hrane jedu žabe i male vodene sisare. Rijetko jedu ribu, pa ne postoji otimanje za hranu kada žive u blizini drugih vrsta vidre.
Azijska vidra je vrlo društvena, pa parovi često žive zajedno ceo život. Male društvene grupe do 12 životinja vrlo su česte, a zabelježeno je 12 različitih poziva koje one upćuju. Ove vidre su takođe zahvalni kućni ljubimci, a neke su malajski ribari čak naučili da love ribu. 
To su veoma razigrane i vesele životinje. Većinu slobodnog vremena, kad ne traže hranu i ne spavaju, provode igrajući se na obalama rijeka, gdje žive. Ove vidre možemo pronaći u močvarama Bangladeša, Indije, Kine, Tajvana, Vijetnama i u ostalim zemljama Azije. 
Od svojih rođaka, euroazijskih vidri, razlikuju se veličinom i izgledom. Patuljaste vidre narastu samo 60 cm u duljinu, a plivaće kožice među prstima puno su im manje nego kod euroazijske vidre. To znači da su ovi patuljci puno okretniji i spretniji na kopnu u usporedbi sa svojim velikim rođacima. 
Patuljaste vidre ostaju sa svojim partnerom cijeli život i oba roditelja uključena su u gradnju brloga i brigu o mladuncima. Mladunci na svijet dolaze teški sammo 50 grama i ženka s njima ostaje dok ne ojačaju. Za to vrijeme mužjak u brlog donosi hranu, da bi i ženks imala što jesti. Kad mladunci ojačaju, izlaze iz brloga i otad se za njih brine cijela zajednica. 
Patuljaste vidre žive u velikim skupinama, tj. obiteljima, koje mogu imati i po 12 članova. Obitelj se često zajedno sunča na obali, a dok odrasli paze na grabežljivce, mladunci se igraju i love, dobacuju si kamenčiće ili žongliraju školjkašima. Nakon što završe igru, ostave školjke na suncu da se otvore, kako bih ih mogli lakše pojesti.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.