KUNIĆI-Većina ih uživa biti sa ljudima, no potrebno je puno strpljenja i razumijevanja.

KUNIĆI-Većina ih uživa biti sa ljudima, no potrebno je puno strpljenja i razumijevanja.


Kunići su društvene životinje i trebaju prijateljstvo sa drugim životinjama i ljudima. Većina ih uživa biti sa ljudima, no potrebno je puno strpljenja i razumijevanja. Bit će potrebno neko  vrijeme da biste stekli njihovo povjerenje. Mali kunići se skrivaju iza namještaja i sl., odbijaju se maziti te vole grickati i obilježavati područje. Veoma su osjetljivi, što znači da  se mogu ozljediti pri pokušaju podizanja. Kunići se osjećaju ugroženo kad  se pokušaju na silu podignuti, te nagonski grebu i pokušavaju se istrgnuti. Ne vole iznenadne pojave što znači da će najvjerovatnije pobjeći ili pokušati ugristi nekoga ko im se naglo i preglasno približi. Zbog tih razloga bi djeci, pogotovo manjoj, kunić mogao postati nezanimljiv, jer s njim u početku neće moći ostvariti kontakt kakav bi željeli.

Pravilan početak druženja je preduslov su za sretan, siguran i dug život kunića. Dolazak u novi dom popraćen je stresom. Važno je ništa ne forsirati… Kada dođete kući s novim kunićem ili parom kunića, stavite ih u već prije pripremljen kavez ili prostor na kojem će boraviti i koji će biti njihova baza i utočište. Najbolje ih je za početak ostaviti na miru da se oporave od transporta. Osigurajte im hranu (najbolje istu vrstu kojom ga je hranio uzgajivač ili koju su jeli u pet-šopu), sijeno i vodu te stelju za nuždu. Bit će im potrebno neko vrijeme da se smire i prilagode prije nego krenu s upoznavanjem novog terena.
Prvih dva do tri dana ostavite ih u kavezu da upoznaju svoj novi prostor. Razmjestit će stvari u kavezu kako njima odgovara i odabrati mjesto za obavljanje nužde. Iako je to jako teško, nemojte ih previše dirati. Vrijeme prevedeno izvan kaveza ograničite bar prvih par dana da shvate gdje je njihov teritorij. Nakon dva, tri dana počnite ih više puštati van u kontrolisani prostor. Pustite ih da iz kaveza izađu sami, kad žele. Dozvolite im da sami istražuju i nemojte ih naglo dizati ili spuštati. Pustite ih da trčkaraju i da sami dođu do vas. Dajte im vremena da vas upoznaju i da vi upoznate njih, jer ovo je tek početak vašeg dugog i prekrasnog druženja.

Pustite svojeg ljubimca da napravi ''prvi korak''. Legnite na pod i jednostavno ga gledajte. Spustite se na njegov nivo, oči u oči, i nježno mu pričajte. Isprva će se bojati, pravit će se da vas ne vidi i neće se približavati. Na kraju će pobijediti njegova beskonačna znatiželja. Prvo će vas nježno dodirnuti njuškicom i pobjeći. Nemojte raditi nagle pokrete i ne pokušavajte ga uzeti u ruke. Neka vaš kunić slobodno njuška i istražuje. Odjednom će vam se posve približiti, skočiti vam u krilo  i tako će malo po malo rasti njegovo povjerenje. Vaš će vas kunić častiti i pusama. Ponekad pripitomljavanje traje kraće, ponekad duže, ali isplati se svaki trud.
Kunići imaju potrebu za društvom. Jednako dobro se slažu mužjak i ženka i parovi istog pola, ali samo ukoliko su kastrirani. U suprotnom znaju biti agresivni. Kunić se dobro slaže i sa svim drugim vrstama kućnih ljubimaca. Bilo bi svakako dobro da se upoznaju postepeno. Ukoliko kunić nije kastriran, može doći do agresivnosti u suživotu sa zamorčićima.

U odnosu s ljudima, kunići pokazuju veliku privrženost i veselje ukoliko im posvećujete dovoljno vremena. Ako želite kunića koji će se s vama igrati, naučite ga da vam može vjerovati. Nemojte ga podizati protiv njegove volje niti činiti ono što ne želi. Pripitomljeni kunići vole kad  se glade po leđima, po glavici i obrazima, oko ušiju, kad ga trljate po nosiću. Kada je raspoložen za maženje i udobno namješten, u stanju je satima ležati i uživati. Ako vam pažnja odluta, pa ga na trenutak zanemarite, ponekad zna i zagrepsti ili vas gurnuti njuškicom. On vas ne želi ozlijediti, nego vas samo pokušava podsjetiti da je tu i da nastavite s maženjem. Možete izmisliti puno igara prilikom kojih ćete se opustiti i dobro zabaviti sa svojim krznenim ljubimcem.

Možete ih naučiti da se odazovu kada ih zovete, možete i da ih vodite na uzici jer oni posjeduju kvalitete poput psa i mačke. Postoji više od 60 rasa kunića u svijetu, tako da možete birati između različitih veličina, boja, pa čak i dužine ušiju. Njihova tjelesna masa može da varira od 1,4 do 13 kg.
Životni vijek im je od pet do 10 godina. Pogodni su za djecu stariju od osam godina.
Kunići zahtijevaju dosta vježbanja, pa je najbolje da im se obezbijede specijalne kutije gdje oni mogu da skakuću. Neke kuniće moguće je izvoditi u šetnju uz pomoć ogrlice i uzice.
Kunići su biljojedi čiji sistem za varenje ima slične karakteristike kao kod konja, što znači da im je želudac relativno mali i slabe muskulature, a slijepo crijevo je veliko i u njemu se nalaze bakterije koje sintetitizuju vitamine B-kompleksa i vitamin K. Kako bi pogurali hranu kroz sistem za varenje, kunići se hrane više puta dnevno. Defeciraju dvije vrste fecesa: brabonjke i mekane pelete koje nastaju u slijepom crijevu koje kunić jede kako bi bolje iskoristio hranjive materije. Za dobro varenje kunića je važna i njegova crijevna flora čiji pH mora biti između 8 i 9 (bazičan). Ako kuniću dajemo hranu koja sadrži šećer ili skrob, dolazi do opadanja pH vrijednosti na 5 i 6 (kiselo), množe se loše bakterije i nastaje nadutost i javlja se proliv. Sve što sadrži žitarice, konzervanse i mnoge druge dodatke, a osim toga loše utiče na njihovu probavu i može dovesti do trajnih oštećenja sistema za varenje.

Pravilna ishrana kunića se sastoji od sijena, gotove kupljene hrane i povrća koje je dobro oprano i osušeno. Voće treba davati u što manjim količinama zbog voćnog šećera koji može dovesti do šećerne bolesti. Vodu i sijeno uvijek moraju imati na raspolaganju.





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.