Patuljasti kunić - razigran i pun energije.Omogućite mu da neprestano skače i bude u pokretu jer nikako ne može ostati miran.

Patuljasti kunić - razigran i pun energije.Omogućite mu da neprestano skače i bude u pokretu jer nikako ne može ostati miran.
Pripitomljavanje kunića zahtijeva mnogo nježnosti i pažnje.
Kunići - Šapice i njuškice za sreću.
Ove male, umiljate životinje, kunići, značajno su dobili na popularnosti u posljednjih nekoliko godina. O njima se još uvijek ne govori i ne zna u onoj mjeri koliku oni zaista zaslužuju, ali se nadamo da će se to uskoro promijeniti.
Ako im posvetimo dovoljno ljubavi i pažnje, mogu biti jako zanimljivi kućni ljubimci, kojima naprosto nećete odoljeti. Činjenica je da zahtijevaju mnogo pažnje i strpljenja, ali nakon izvjesnog vremena, počnu vam vraćati duplo. Kunići su vrlo druželjubive životinje, aktivne i jako vole igru, i da bi bili srećni potreban im je visok nivo interakcije sa vlasnicima, kojima su jako privrženi.
Životni vijek zavisi od vrste i varira od 5 do 15 godina. Pravilna ishrana je od velike važnosti, i tome se mora posvetiti maksimalna pažnja, ukoliko želite da vaš ljubimac bude zdrav.
 
Sterilizacija kunića-mjera riješavanja nepoželjnog ponašanja.
Što se tiče sterilizacije ženke, prema nekim istraživanjima, kod ženki starijih od dve godine, povećava se mogućnost nastanka tumoroznih promena na materici, koje je vrlo teško dijagnostikovati u početnoj fazi  pa može nastati teško i neizlečivo oboljenje. Tumori materice se mogu javiti i kod starijih jedinki koje su imale jedan ili više okota.
Uz to, kod nesterilisanih i nekastriranih kunića javlja se agresivno ponašanje prema vlasniku, drugim kunićima i kućnim ljubimcima, nakon polnog sazrijevanja (poslije 6 - 8 mjeseci starosti). Da bi spriječili agresivnost i oboljenja naših ljubimaca, a ukoliko ne želite njihovo potomstvo, preporučuje se sterilizacija ženki odnosno kastracija mužjaka. 
 
Kunići i vršenje nužde
Po prirodi, evropski kunić (divlji kunić, od kojeg se razvio domaći kunić) nikada ne vrši nuždu u svojoj rupi gdje spava. On izabere jedno ili nekoliko mijesta van rupe gdje obavlja nuždu. Kunić kao kućni ljubimac ponaša se na isti način, smatrajući kavez svojim domom. Zbog toga se smatra da nije teško naučiti kunića da vrši nuždu na jednom mijestu. Najjednostavniji način je stavljanje posude za WC u ugao kaveza ili prostorije gdje je kunić prvi put obavio nuždu ili gdje najčešće obavlja nuždu. Ako kunić najviše vremena provodi u kavezu, WC treba držati u kavezu dok se u potpunosti ne nauči da obavlja nuždu na tom jednom mijestu.
Kada je kunić slobodan, treba ga držati pod kontrolom i puštati samo na malom ograničenom prostoru, kao što je jedna soba. Ako podigne rep ili glavu prema uglu prostorije, recite "NE!" naglim i oštrim glasom (imitirajte tup zvuk udarca, kakav oni inače proizvode kada nogama lupe o pod). Ovo izaziva strah kod njih, a pruzrokuje da se kunić "zaledi" (čime je vršenje nužde odloženo) i svoju pažnju potpuno posveti Vama. Tada ga lagano vratite u kavez i ostavite vrata otvorena da bi mogao da izađe van kaveza, bez obzira da li je nuždu obavio u posudi za WC. Na ovaj način ga ne pokušavate prisiliti da obavi nuždu u posudi, već da shvati da se, kada to želi da učini, mora da vrati u kavez i obavi nuždu u posudi za WC. Ovo je potrebno ponavljati sve dok samostalno ne obavlja vršenje nužde u kavezu. Posle usvojenog, pomalo povećavajte teritoriju kojom bi se kretao.
Najčešće greške kod učenja kunića da obavlja nuždu, su puštanje iz kaveza bez nadzora i nestrpljivost. Naime, kunićima treba vremena za sve što rade – oni vole da svijet istražuju polako, a isto tako i da uče. Dakle, ako ga pustite van kaveza, a bavite se drugim poslovima, nećete moći na vrijeme da odreagujete. Ovo dovodi do nesvjesnog podizanja glasa kada uočimo da je nužda obavljena na mijestu na kojem nije trebalo, a tako nepotrebno plašimo kunića čime produžujemo vrijeme učenja. Pokušajte tačno da odredite gdje obavlja nuždu i tamo smijestite posudu za WC. Ako se kreće po jednoj prostoriji, stavite posude na nekoliko najčešćih lokacija. Nemojte ga požurivati, dajte mu vremena da istražuje i budite strpljivi, imajte razumijevanja kada ima nezgodu i nuždu izvrši na mijestu na kome ne bi trebalo.
Ako ga uhvatite da nuždu obavlja na neprimjerenom mjestu nježno ga odnesite u kavez ili usmjerite ka posudi za WC, nemojte ga plašiti da ne bi vršenje nužde u posudi povezao kao negativno iskustvo. Osim poslastice, kunićima je vrlo dobra nagrada, tapšanje po glavi i umirujući i nježan glas. Imajte na umu da je starije kuniće lakše naučiti da obavljaju nuždu, nego mlade, jer sa starošću kunićima raste pažnja i koncentracija. Takođe, kastrirani ili sterilisani kunići lakše uče jer im nedostaje hormona koji ih potstiču na obelježavanje teritorije. To je još jedan od razloga da razmislite o zahvatu sterilizacije kao mijeri riješavanja nepoželjnog ponašanja.
Pripitomljavanje kunića zahtijeva mnogo nježnosti i pažnje. Treba da počnete ispočetka da stičete njegovo povjerenje. Ne želite da se kunić osjeća nesigurno jer je preplašeni kunić agresivan i nepristupačan. Agresiju uvijek podnesite sa razumijevanjem i poštovanjem, to je samo jednostavan način da Vam kaže kako je uznemiren. 
Patuljasti kunić idealan je kućni ljubimac, ali i on, baš kao sve ostale životinje, zahtijeva određenu pažnju i njegu.
Patuljasti kunić društvena je životinjica koja se sve češće nabavlja kao kućni ljubimac. Idealan je izbor za sve one koji traže simpatičnog kućnog ljubimca, a nemaju uslove potrebne za držanje velikog psa.
Danas je poznato preko 100 različitih vrsta kunića, a pasmine se karakteriziraju po veličini. Tako među patuljaste kuniće ubrajamo nekoliko različitih pasmina, a najpopularnije su hermelin, rex, angora i ovnoliki kunići.
Patuljastom kuniću potrebno je osigurati sigurno i mirno mjesto u stanu kako bi se osjećao sigurno. Preporučuje se da se drži u prostranom kavezu s plastičnim dnom, smještenom u kutu prostorije. Na samo dno kaveza takođe je vrlo dobro staviti piljevinu ili slamu.
Osnovnoj opremi pripadaju i pojilica te hranilica koje patuljasti kunić neće moći tako lako prevrnuti. Najbolje je kupiti posebno namijenjenu kuglu s hranom koja će visjeti s vrha njegovog kaveza.
Kao i sve druge životinje, zahtijevaju određenu njegu i pažnju. Potrebno im je osigurati zdravu ishranu, dovoljnu količinu vode, čisti kavez i redovne preglede kod veterinara. Poznati su po tome što se čiste sami, slično kao i mačke, pa ih nije potrebno posebno kupati.
Što se tiče njegovog karaktera, patuljasti kunić vrlo je razigran i pun energije. Važno mu je omogućiti da neprestano skače i bude u pokretu jer nikako ne može ostati miran. Patuljasti zec pitoma je životinja, voli društvo i posebno obožava malu djecu.






Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.