MAZNI KUĆNI LJUBIMCI-ZAMORCI: društveni, dobroćudni, a i prave maze i dobroćudni zabavljači.



MAZNI KUĆNI LJUBIMCI-ZAMORCI: društveni, dobroćudni, a i prave maze i

dobroćudni zabavljači.

Zamorci su simpatični i dobroćudni čupavci s kojima nikada nije dosadno. Vole ljude, uživaju u hrani, a briga oko tih neodoljivih glodara vrlo je jednostavna. Ta mala slatka stvorenja sve više osvajaju srca ljudi. Zamorci su porijeklom iz Južne Amerike. Krzno im je različitih boja i šara, a postoje dugodlaki i kratkodlaki zamorci. Životni vijek im je  do 7-10 godina.
Zamorčići su jedni od najdobroćudnijih kućnih ljubimaca. Ta životinjica vrlo je plaha pa je treba naučiti na ljudski dodir, ali jednom kad vas prihvati, postat će prava mala maza. Važno je naglasiti kako zamorci gotovo nikada ne pokazuju agresivnost pa se ne morate bojati neočekivanih ugriza. Njihov je karakter vrlo jednostavan. Ako im se ne svidi vaše ponašanje, oni će vam to pokazati tihim predenjem ili će šutke zbrisati u svoju kućicu. Oni su i pravi zabavljači. Obožavaju društvo i pažnju i vole se igrati. Ako nemate vremena za svoje životinjice, preporuka je da kupite dva zamorca jer će tako biti mnogo sretniji.
Kako bi bili zdravi i sretni zamorcima je potrebno osigurati dovoljno veliki smještaj. Nije im potrebna nikakva rešetka, samo plastična, četvrtasta posuda dubine 15 do 20 centimetara jer se oni, za razliku od kunić, ne penju i ne skaču. Ne treba ih četkati (osim dugodlakih) niti kupati, a odlazak kod veterinara nije potreban ako je životinja u kući, jede i vesela je.
Zamorci su pravi gurmani, a ishrana im je vrlo raznovrsna. Glasanjem će vam dati do znanja da je vrijeme za hranjenje. Trebate biti umjereni jer te simpatične izjelice vole grickati do mile volje. Glavna hrana (80 posto dnevne ishrane) im je sijeno koje moraju imati stalno, i to u neograničenim količinama, te gotova dehidrirana hrana (bez žitarica). Važno je i da svojim slatkim ljubimcima svaki dan omogućite svježe voće (sve voće koje ima više od jedne koštice poput jabuke, kruške, jagode, naranče, mandarine, bobičastog voća…) i povrće (sve osim žitarica, mahunarki i ljutog povrća poput češnjaka, đumbira, luka i papričice). Namirnice moraju biti oprane, svježe i suhe.
Sijeno je obavezno uvijek. Točak- nikako-zamorcici hrcci... Oni imaju ojsetljivu kičmu zbog svoje težine i ne smiju nikada da padaju , a kamoli da se prevrću po točku, a nisu za to ni zainteresirani. Zamorci  moraju da imaju svakodnevno dostupnu svježu vodu.Najbolje iz malih pojilica koje se montiraju sa vanjske strane kaveza jer tako ne mogu da je prljaju.Oni ne piju puno vode ali posebno u zimskom periodu kad nema mnogo vode u biljkama (jer nisu svježe ubrane) oni moraju da imaju vodu isto kao i sijeno.
Mjesto na kom će se nalaziti kavez trebalo bi da je zaštićeno od kiše, sunca, hladnog vjetra, promaje i naglih promjena temperature. Kavez bi trebalo da je površine najmanje 120 x 60 centimetara i visine 50 centimetara, a ako ih je više, što je za njih vrlo dobro jer vole društvo, treba vam i veći kavez. 
Njihov dom treba da sadrži mjesto za spavanje, vodu, posudicu za hranjenje, mesto za slobodno kretanje i po mogućnosti neku igračku . Na dnu treba rasporediti adekvatnu podlogu koju treba svakodnevno čistiti kako bi se spriječile bolesti i neprijatni mirisi.
U slučaju da imate manji kavez, vašeg malog ljubimca treba redovno da puštate u šetnju stanom ili napolju na nekom ograđenom i zaštićenom mjestu koje pruža  navedene uslove. Takođe treba paziti na električne kablove i otrovne biljke koje bi mogao grickati i tako sebe dovesti u opasnost.



 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.