Ako se odlučite za zamorčića, moj je savjet da obavezno kupite već pitomo mladunče, naviknuto na blizinu čovjeka, jer će i njegovo održavanje biti lakše.



Ako se odlučite za zamorčića, moj  je savjet da obavezno kupite već pitomo mladunče, naviknuto na blizinu čovjeka, jer će  i njegovo održavanje biti lakše.
Za zamorčiće  mogu reći da su veoma uredni. U kavez kao podloga se stavlja pilota koja nije skupa, i tu pilotu možete mjenjati svaki drugi dan ili svaki dan. Ništa se ne osjeti u sobi osim piljevine. Znači, ne smrdi. Zamorac je ispočetka veoma plašljiv medjutim kad se navikne na jednog ukućanina stalno će pištati i proizvoditi neke zvukove kada mu ta osoba pridje. Bitno je da se u kavezu stalno nalazi svježa voda. Bolje je i odmah naučiti zamorcica da pije iz pojilice što se prikači na kavez. Poznato je da su veoma proždrljivi, pa im hranu ne treba davati stalno. Treba mu dati jednom ili dva puta dnevno određenu količinu hrane ili istu količinu rasporedenu na više "obroka".
Vole da jedu i neko voće i povrće, pogotovo mrkvu. Vole se maziti i kad ih mazite ispuštaju čudan zvuk. Kao da prede mačka. Ima više vrsta zamorčića. Bolje je uzeti malo veći kavez kako bi zamorčić imao mjesta da se igra, sakriva u pilotu i sl. Bolje je uzeti ženku, ako mislite nabaviti još jednog (ženku) jer se one ne tuku. Ako uzimate mužjaka onda trebate malo nakon toga uzeti opet muškog ali mladjeg da bi ovaj prvi ostao gazda i da se ne bi tukli. Ako ne zelite da imate puno malih zamorčića , onda ne uzimajte muškog i ženskog jer će se nekontrolisano množiti. A ako uzimate samo jednog, onda  je svejedno da li je muško ili žensko. Kad se zamorčić navikne na Vas i kuću, onda ga možete i pustati iz kaveza ali pazite da se ne zavuče iza kauča ili negdje gdje ima kablova jer će on to htjeti da pojede i može ga struja udariti. Oni pored toga što vole da probaju sve, vole i da probaju VAS. Neće Vas ujesti ali će Vas kao jezikom poljubiti i počet će nešto da vrti ustima isto kao da je nešto pojeo. 
Mogu se kupati, ali se to ne preporučuje često ako se redovno čisti pilota i kavez. U kavezu mora biti neka kućica gdje se on može sakriti, ali treba paziti od čega je napravljena da je ne bi pojeo. Treba da stoji i nešto na šta će on skraćivati zubiće.
Ako se odlučite za zamorca, moj  je savjet da obavezno kupite već pitomo mladunče, naviknuto na blizinu čovjeka, jer će  i njegovo održavanje biti lakše. Moguće ih je i dresirati da t dolaze na poziv. Kad je gladan, ne morate se brinuti, sam skiči i traži.
Možet ga pustiti da se šetka po kući. Obožava maslačak i šetkanje po bašti, jede sve „živo“ i obožavaju se maziti.Mogu se donekle naučizi i na wc.
Treba ga češljati, ne vole se baš kupati, ali tuširanje neće odbiti. 
Zamorac prihvata bioritam vlasnika. Ne vole često mijenjati rutinu, ali će prihvatiti vaše vrijeme ustajanja, za prvo hranjenje i smiriti se naveče kad se ukućani smire.
Zamorci, kada se naviknu na čovjeka ( dok su mali plašljivi su i treba malo strpljenja ), prave su maze, imaju nekoliko znakova oglašavanja, kojima znaju reći kako se osjećaju.
Ishrana im nije komplikovana, sijeno je osnova, onda povrće i voće, te suha hrana, samo se ne smije pretjerivati, prave su izjelice pa im treba ograničiti hranu. C vitamin im je izuzetno važan, tako da se preporučje dnevni dodatak- 25mg dnevno ( isitnjena tableta namazana na krastavac - obožavaju krastavac ).
Zamorcu treba veliki kavez. Odrastao mužijak zamorca teži do 1200 gr, ženka do 1000 gr.
Kavez se ne smije nalaziti na podu, propuhu, izložen direktnoj vručini i suncu.
Preporučuje se svakodnevno puštanje iz kaveza, u neki ograđeni prostor ili sobu koja nema puno čoškova za zavući se i kablova za pregristi. 
Postavlja se i pitanje potomstva. Dakle, postoji nekoliko mogucih scenarija:
a) mješoviti par što znači puno malih zamoraca,
b) držanje životinja istog pola,
c) kastracija mužjaka u slučaju mješovitog para.
Treba razmisliti i o raspoloživom prostoru jer je strašno tužno držati zamorce u malenim kavezima i nikada ih ne puštati da protegnu nogice.
Da, zamorci su izrazito društvene životinje i bolje ih je držati više, ali nije obavezno ako im se može posvetiti dosta vremena. Generalno, im ne godi da su usamljeni, postanu depresivni.
Ako se ako se radi o različitim polovima tu se definitivno mora razmisliti o sterilizaciji. Ženke mogu skupa, mužijaci jedino ako su braća i ako oko njih nema ženki, da se ne bi tukli. Dok su mali teže je odrediti pol. 
Lakše je sterilizirati mužijaka, mada se preporučuje sterilizacija i ženki i mužijaka, jer se tako izbjegavaju razne bolesti.
Mogu se toliko pripitomiti da ga pustite iz kaveza i zovete ga,a on sve za vama kroz kuću. mu Pružite mu ruku i kažete mu: ''ljubi!'', a on sve uzme pa jvas licka po prstu. Ma simpatične su životinjice definitivno. Stavljati mu pilotu ili sijeno kao podlogu u kavezu, čistiti jednom u 2 dana bar.. Uvijek svježe vode da mu je blizu. 






Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.