GLODARI-Patuljasti kunići i zamorčići kao kućni ljubimci-maleni dobroćudni.



GLODARI-Patuljasti kunići i zamorčići kao kućni ljubimci-maleni dobroćudni.

Ovo su životinjice koje su izuzetno poželjni kućni ljubimci.Glodari su prikladni kućni ljubimci za školsku djecu.Sa zamorcem i patuljastim kunićem treba nježno postupati. Oni će, za razliku od miša i hrčka, razviti prisniji odnos s djetetom i uživat će u maženju i igranju s njim. 
Kod kunića i zamorčića sijeno je osnovna hrana – čini čak 80% dnevnog obroka, a održava zdravim njihov probavni sustav, te pomaže u trošenju zubića. Za svakog ljubimca najbolje je za početak kupiti gotovu mješavinu spravljenu baš za njih. Njome dopunite dnevne obroke u količini od 5%, a redovno nudite i raznu svježu hranu kao što su jabuka, mrkva, lišće maslačka i razne livadske trave. Kupljeni slatkiši za glodare, i sl. i grickalice mogu biti dopuna redovnoj ishrani. Glodarima zubi neprestano rastu čitavog života. Stoga im je nužno omogućiti da ih redovno troše, kako ne bi izrasli predugački, te životinjici nanijeli bolne ozljede i onemogućili joj dalje uzimanje hrane. Prije nego se to dogodi, odvedite životinju na pregled veterinaru koji će po potrebi posebnim kliještima podrezati zube i riješiti problem. Provjeravajte i dužinu noktiju, te zamolite veterinara da vas pouči kako ih redovito (svaka 3 mjeseca) podrezivati. U kavez stavite za glodanje komad drveta s korom ili pregršt svježih grančica s pupovima. Odaberite granu lješnjaka, jabuke ili kruške. Životinjici možete ponuditi i i mineralni kamen. Za sve glodare obavezna je pojilica s vodom.
Ispunite li osnovne prehrambene i higijenske uslove, glodari nisu skloni obolijevanju, a većinu vrsta nije potrebno ni vakcinisati protiv bjesnoće i ostalih zaraznih bolesti.
Pojave li se znaci bolesti  (životinja ne jede, miruje ili se povlači u ugao, kašlje ili joj curi iz njuškice, oči su suzne ili slijepljene, a dlaka zaprljana i neuredna, te se pojave oštećenja na koži) treba odmah potražiti pomoć veterinara. 
Krzno zdravih i ispravno hranjenih životinja gusto je i ugodno za maženje. Kod većine sitnijih glodara linjanje traje kratko vrijeme ili je čak gotovo neprimjetno, te održavanje krzna ne zahtijeva brigu vlasnika.  Na dno kaveza svim je glodarima najbolje staviti krupnu piljevinu ili hoblovinu koju treba čistiti po potrebi: miševima-hrčcima svakih 7-14 dana, ostalim glodarima dva do tri puta sedmično. Kavez najmanje zagađuju gerbili (skočimiševi) – s obzirom da su pustinjske životinje, pa mokre vrlo malo. Redovno provjeravajte je li stelja na kojoj boravi vaš ljubimac suha, jer im vlažna podloga  škodi.  Zamorci imaju najbržu izmijenu tvari, te zbog toga najviše zagađuju svoj kavez. Odmah za njima slijede kunići. Kod te dvije vrste najbrže će se pojaviti neugodan miris. Patuljasti kunići lako se naviknu na obavljanje nužde u plastičnom wc-u koji im postavite u ugao kaveza. To će vam ujedno olakšati redovno čišćenje.
Svi glodari mogu postati “maze” ako se vlasnik s njima dovoljno bavi.
Većina glodara ne grize niti ne grebe svoje vlasnike. Izuzetak su životinjice s kojima se duže vrijeme postupa grubo ili na neprimjeren način, no i to su obično tzv.mali ugrizi upozorenja koji ne nanose ozbiljnije ozljede vlasniku. Promjenom ponašanja vlasnika, životinja obično gubi potrebu za takvom vrstom “komunikacije” s čovjekom. Zato uvijek nadzirite kako se dijete ophodi sa životinjom i poučite ga ako griješi u nečemu. Vaš glodar bit će vam na tome neizmjerno zahvalan.
Za svakog je glodara potrebno nabaviti kavez primjerene veličine u koji  stavite drvenu ili plastičnu kućicu, izdubljeni kokosov orah ili slično skrovište u kojem će zadovoljno spavati i puniti ga zalihama hrane. Prostor im obogatite raznim igračkama: kolutom za trčanje, cijevima za provlačenje, grančicama i ljestvicama za penjanje-zavisno o ljubimcu. Zamorac i kunić zahtijevaju prostran kavez – površine barem 60x80cm, dok je visina manje važna. Kavez uvijek treba smjestiti na svijetlom mjestu, ali ne na direktnom suncu ili drugom izvoru toplote i svakako zaštićenom od propuha, na koji su svi glodari vrlo osjetljivi. Bez obzira na veličinu kaveza, životinjama omogućite svakodnevno slobodno trčkaranje u prostoru u kojem nema električnih kablova, što može biti opasno za njih, ali i za ukućane. Sve životinje stvaraju zvukove tokom dana, a neke i noću: kopaju, grebu, glođu i grickaju. Glasaju se najviše zamorci, koji glasnim skvičanjem traže hranu.
Postupate li ispravno sa životinjama, kunići i zamorci mogu živjeti čak od 10 do 12 godina.
To su izrazito društvene životinjice, pa ih je najbolje držati u paru.








Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.