Zamorčići- u prvim danima života mali isključivo sisaju, živahno se kreću pored majke i radoznalo upoznaju okolinu koja ih okružuje.



Zamorčići- u prvim danima života mali isključivo sisaju, živahno se kreću pored majke i radoznalo upoznaju okolinu koja ih okružuje.
Ženke zamorca  polno sazrijevaju u starosti od 30 - 35 dana, dok mužjaci polno sazrijevaju  sa 60 dana  starosti. Graviditet kod zamorca traje 59 - 72 dana. Ženka najčešće okoti 2 – 5(najčešće 4) mladunaca koji imaju otvorene oči i rađaju se sa dlakom.
Zavisno od broja mladih, na rođenju mogu biti teški između 60 g i 100 g. U toku rađanja, majka očisti svoje mladunce. Lizanjem, ona ih suši i upoznaje, pamti njihov miris. Takođe, na taj način im stimuliše disanje, a lizanjem oko anusa stimuliše uriniranje i defekaciju. 
U prvim danima života mali zamorčići isključivo sisaju, živahno se kreću pored majke i radoznalo upoznaju okolinu koja ih okružuje. Vrlo brzo rastu, tako da sa 2 mjeseca mogu imati i 200 - 250 g. Ti prvi dani su i najosjetljiviji, kako za mladunce, tako i za majku, pa zato povedite računa o higijeni prostora u kojem su smješteni i o kvalitetnoj ishrani. Dajte joj dosta raznovrsne hrane, a kao obavezno obratiti pažnju na to da joj je čista voda uvijek dostupna. Bitno je da im obezbijedite toplu i mirnu prostoriju i da ih ne uznemiravate previše.
Mali zamorčići sisaju do uzrasta od oko 3 nedjelje. U međuvremenu će radoznalo grickati sve ono što budu našli uz majku, a kasnije, sa 25 dana već će moći  da se hrane hranom kao i odrastao zamorac. Ako planirate da poklonite mlade, učinite to poslije prestanka sisanja, a ako ih zadržavate, gledajte da ih razvrstate po polovima, najkasnije sa 25 dana, da ne biste ukoliko to ne želite imali nove potomke. 
Zamorčić pripada u glodare koji su najmnogobrojniji red sisara. Karakterizira ih po jedan par zuba na gornjoj i jedan par zuba na donjoj vilici koji služe za glodanje i neprestano se obnavljaju i rastu. Zamorčić potiče iz Južne Amerike, tačnije Perua. Vijekovima  je domorocima služio kao izvor mesa u Andama, pa su ga oni i domesticirali. U 17. vijeku su ga Španjolci doveli u Europu i time počinje njegov put prema popularnom ljubimcu.
Životni vijek zamorčića kreće se od 4-8 godina. Postoje tri vrste zamorčića. Engleski koji je najčešći; je kratkodlaki i dolazi u nekoliko jednobojnih, dvobojnih ili trobojnih varijanti. Abisinijski koji je takođe kratkodlaki, ali mu je dlaka grublja i u zvrkovima. Treća vrsta je Peruanski zamorčić koji ima dlaku dugu do 2cm i takođe dolazi u raznim bojama.
Zamorčići su jako miroljubive životinjice koje traže društvo, pa ako ste voljni brinuti se o njima 365 dana u godini , jer oni to stvarno zahtjevaju, onda predstavljaju jako dobar izbor za prvog kućnog ljubimca.
Na što treba paziti kad kupovine zamorčića:
-ne smije biti iscjetka iz očiju, ušija, usta ili nosa,
-dlaka treba biti gusta, ali ne i gruba,


-životinja treba biti oprezna i dlaka ne smije biti uprljana urinom ili fecesom,
-disanje treba biti tiho i normalno,
-kada ga držite životinja treba biti čvrsta pod rukama,
-u izmetu ne smije biti tragova proliva.
Uzimaju se tako da  se jednom rukom obuhvati ispod ramena i zatim se drugom rukom podupre stražnjica.
Pokušajte kupiti što veći kavez, kako bi zamorčić bio što sretniji i zadovoljniji. Pravilna ishrana zamorčića se sastoji od peleta koji se mogu kupiti u pet shopovima, sijenu, vodi, svježem voću i povrću.  Zamorčići su osjetljivi na manjak vitamina C jer poput ljudi mogu razviti skorbut, pa bi poseban oprez trebalo imati prema unosu tog vitamina.  Možete kupiti multivitaminske kapi za glodare u pet shopu i otopiti ih u njegovoj vodi za piće. Dozu provjeriti na proizvodu.
Ženke zamorčića postaju polno zrele s otprilike 5 sedmica,  ali najbolje ih je pariti tek s 12-13 sedmica. Mužjak može živjeti sa ženkom bez problema, ali nakon što se okote mladi, treba ga odvojiti u drugi kavez. Gravidnost kod zamorčića traje u prosjeku 63 dana.
Kavez bi trebalo čistiti najmanje dva puta sedmično, kod legla s mladima, svaki dan. Gnijezdo treba čistiti jednom sedmično, osim kod legla s mladima gdje ga ne treba mijenjati. Ljeti bi trebalo oprati i izribati kavez i pustiti da se osuši dok je životinjica van njega.  Nema potrebe za češljanjem. Posude za hranu i vodu bi trebalo oprati svakodnevno u perilici posuđa ili bar vrućom vodom.
I zamorčići mogu oboljeti od raznih bolesti uzrokovanih virusima i bakterijama, ali najčešće obole radi loših životnih uslova. Zato držite svog zamorčića u što većem mogućem kavezu, mijenjajte mu često piljevinu, sijeno i vodu, hranite ga mamirnicima prikladnim za njega, pružite mu puno ljubavi i prilike za istraživanje i radoznalost i imat ćete zdravog i sretnog zamorčića. Ukoliko primijetite promjene na njemu, kao što su slabost, gubitak na težini, proljev, iscjedak iz otvora i očiju, odvedite ga odmah veterinaru.


 



 



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.