MALI KUNIĆI-Briga za bebe kunića.



MALI KUNIĆI-Briga za bebe kunića.
Majke svog kunića doje otprilike 5 minuta na dan. To rade u gnjezdu rano ujutro i ponovo naveče. Mlijeko je veoma bogato i beba se nahrani za minutu. Majke ne sjede na svojim bebama da ih održe toplima kao što rade neki sisari i ptice. One izgrađuju gnijezda sa kombinacijom dlake i trave koje održava bebu toplom. Ne tjerajte majku da sjedi na gnijezdu. Možete uzeti bebu i provjeriti dali se redovno hrani tako da provjerite veličinu njegovog trbuščića (ne smije biti uvučen) , boja kože mora biti normalna, i kunić koji redovno jede neće plakati,,samo gladan kunić plače. Ako je kunić topao mama ga redovno hrani. 
Ako pogledate gnijezdo i ako je ono pusto i mame nema u njemu ne ometajte i ne dirajte gnijezdo, to je normalno. Micanje beba kunića iz gnjezda smanjujete im šansu za preživljavanjem.
U vanrednim situacijama, kad imate kunića siročića,npr kad mu majka pogine ili kada ga odbija hraniti trebate ga pokušati hraniti sa zamjenskim mačjim mlijekom. Zapamtite da mame svoje bebe hrane uvijek tokom noći. Nemojte pomisliti ako ne vidite kako one to čine da se one ne brinu za njih Za prave siročiće zapamtite da ih smijete hraniti samo  dva puta dnevno. Prečesto hranjenje je fatalno, uzrokuje bolesti crijeva i izaziva smrt. Osigurajte napuštenom kuniću mekano gnijezdo u kavezu koje ćete napraviti od čistih ručnika te pokrijte bebu ako su mu oči zatvorene tako da bude u mraku. 

Ne pregrijavajte prostoriju ako je u njoj najmanje 18 stepeni jer pregrijavanje takođe može biti fatalno. Ako je prostor puno hladniji možete postaviti samoljepljivi grijač (eng. heating pad), no samo do polovine gnijezda da bi se beba kunić ako mu postane pretoplo mogao premjestiti u hladniji prostor. 
Starost + veličina (zavisi o vrsti kunića), koristite mačje mlijeko, kozje mlijeko, regularno, znači ne low fat, te malo probiotika (acidophilus) i to radi razvoja crijevne flore te ga hranite samo dva puta dnevno.
NOVORODENČAD DO 1 SEDMICE STAROSTI: 2 - 2+1/2 cc/ml po hranjenju (2 hranjenja dnevno).
1 DO 2 SEDMICA STAROSTI: 5-7 cc/ml po hranjenju (2 hranjenja dnevno)
(ZAVISI O KUNIĆU, MOŽE BITI PUNO MANJE AKO JE KUNIĆ MANJI).
2 DO 3 SEDMICE STAROSTI: 7 – 13 cc/ml po hranjenju (2 hranjenja dnevno).
Kunići kojima su oči još uvijek zatvorene treba stimulirati obavljanje nužde prije ili poslije hranjenja. Oči se otvaraju nakon 10 dana starosti.
3 D0 6 SEDMICA STAROSTI: 13 – 15 cc/ml po hranjenju (2 hranjenja dnevno).
VODITE RAČUNA DA OVE MJERE HRANJENJA MOGU BITI MANJE AKO JE KUNIĆ MANJI.
I dok ne otvore oči potrebno je stimulirati obavljanje nužde,
(može se vaticom natopljenom toplom vodom "milovati" u tom području dok kunić ne propiški i izbaci kuglice, time se imitira prirodno ponašanje majke, koja lizanjem mladih podstiče na uriniranje i defekaciju).
Važno je znati  ,da mlade ne smijemo dirati golim rukama nego navući rukavice.
Ne uznemiravati  ih osim kada je prijeko potrebno -ako ispadnu iz gnijezda ili kada ih u gnijezdu razmičemo da bi uklonili eventualno uginule (uginuti mogu zbog prevelikog broja,mrtvorođeni i sl.,za one koji su manje upućeni-sličnih razloga kao i kod pasa ili drugih životinja).
Kada ih vraćamo u gnijezdo moramo biti sigurni u koje spada. 
Rukavice ne mogu biti bilo koje-,jer ostavljaju jedinstven trag-miris preko kojeg majka često neće više prihvatiti svoje mlade kao svoje,kao i kad ih diramo golim rukama. Potrebne su plastične rukavice ili,ako nisu pri ruci,vrlo jednostavno i praktično (za prvu pomoć) može pomoći nova nekorištena vrećica koju ne dodirujući unutrašnjost preokrenemo tako da ta unutrašnjost bude van.
I njome uzmemo malo dlake sa vrha gnijezda (ako su mladi) ili sa kraja(ako su već "stariji" tj tek što ne progledaju,uzme se sa kraja jer najčešće tada više nisu pokriveni dlakom i nema je na vrhu nego ju maleni sami razmaknu), protrljamo tu dlaku s vrećicom koju držimo, uhvatimo lagano mladog kunića pazeći da mu glavica ne visi,a opet ne pregrubo niti toliko lagano da nam ispadne iz ruke jer se znade dosta ritati i biti živahan.
I nježno ga spustimo u gnijezdo.
Poželjno bi bilo nešto prije razmaknuti dlaku jer ako su tek ozečeni,znaju biti dosta ukopani u gnijezdo pa da "ispalog",kada spustimo ,spuštamo ravno među njegove. Ponovno pokrijemo gnijezdo i udaljimo se.
 
Naravno da svak želi znati broj mališana koji im je njihova zečica podarila,pa se takođe smije lagano u te svrhe razmaknuti dlaka.Najbolje ne ih dižati i svakog posebno provjeravati ili nedajbože igrati se s njima.Za to pričekajte da odrastu.
Takođe  je poželjno provjeravati svaki dan-dva dali je sve u redu s njima.
Kada je maleni promrzao-ukočen,izuzetno hladan,gotovo beživotan,dakle u krajnjim slučajevima,da bi se ubrzalo grijanje tijela, prihvatiti ispalog kunića golim rukama. 






 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.