ČINČILE-Kako pravilno postupati sa malim mazama.

ČINČILE-Kako pravilno postupati sa malim mazama.
Činčila - Chinchila lanigera 
Činčile obično žive oko 15 godina, mada nije neuobičajen i duži životni vijek (18-22 godine).
Dužina tijela im je oko 25-35 cm; a rep im je 12-15 cm dugačak.
Težina je od 400 do 600 g. 

Redovno nošenje od malena utiče da se većina činčila brzo pripitomi i povećaju šanse da će biti privržene, iako je moguće da nekada neće želeti da se nose ili maze. Vrlo su aktivne i vole igru. Činčile se mogu čuvati pojedinačno, ali će im odgovarati i društvo istog pola ukoliko su iz istog legla ili su zajedno od malena. 
Čičile su noćne životinje, pa će biti najaktivnije u toku noći. Aktivnosti im traju od sumraka do svitanja. Trebalo bi ih držati u mirnom dijelu stana u toku dana. Preferiraju rutinu u nošenju i hranjenju, i za njih može biti stresna promjena ove rutine. Budući da su tako aktivne, činčile zahtijevaju veliki prostor za vježbanje i igranje. Visoke temerature su opasnije za činčile od nižih, i jako je bitno da ne dođe do „pregrijavanja“.
Hrana za činčile    
Činčile imaju veoma osjetljiv digestivni trakt, pa je bitno da ih hranite kvalitetnom hranom. U divljini, činčile jedu hranu bogatu dijetetskim vlaknima. Njihovom organizmu ne odgovara masna ishrana i pozamašne količine hrane, budući da ona može da izazove i poremećaje u varenju. Najbolje ih je hraniti kvalitetnim granulama obogaćenim svježim sijenom. 
Promjena u ishrani takođe može poremetiti digestivni sistem, pa ih treba postepeno navikavati na novu hranu. Ukoliko planirate da im promjenite ishranu, počnite sa miješanjem male količine nove hrane sa starom, i postepeno povećavajte količinu nove hrane. Poslastice svedite na najmanju moguću mijeru.
Prioritet je hrana u granulama, budući da miješavina sjemenki može biti nutritivno dovoljna, ali jedino ako je činčila jede u kompletu (treba napomenuti da one često odvajaju i jedu samo omiljene djelove hrane iz miješavine). 
Tražite granule baš za činčile koje sadrže 16-20 % proteina, 2-5 % masti i 15-35 % vlakana. Ukoliko ne možete da nađete kvalitetnu hranu za činčile, kao zamJenu koristite kvalitetnu hranu za kuniće ili zamorce (sličnog nutritivnog sastava). 
Činčile će jesti jednu do dvije kašike granula dnevno. Iako nisu sklone prežderavanju, zbog svježine je preporučljivije da ih hranite malom količinom granula. Možete im dati kašiku granula ujutru i uveče (kada najčešće jedu); mada neki vlasnici hrane svoje činčile samo uveče. Šta god da odlučite, pokušajte da održite ritam, budući da, kao što je već napomenuto, činčile vole rutinu.
Teška keramička posuda je možda najbolje rešenje za spriječavanje da se hrana zaprlja i užegne. 
Smatra se da kukuruz može da izazove probleme sa varenjem i nadimanje, iako je zastupljen kao sastojak u velikom broju miješavina hrane za čičile. Čičilama je neophodna ishrana sa puno vlakana, ali budući da kukuruz sadrži skrob, koji je u velikoj mIJeri nesvarljiv za činčile, trebalo bi ga izbJegavati kao poslasticu, ali i kao dominantni sastojak ishrane. Možda će Vam biti teško da izbJegnete kukuruz u granulama, pa je najbolje da pogledate sastav na kutiji i ukoliko je pri kraju liste, reč je o zanemarljivoj količini. 
Svakodevno ih hranite sviježim sijenom. 
Čak i kada izaberete ishranu bogatu vlaknima, hranu u granulama morate oplemenjivati sijenom da biste bili sigurni da činčila uzima dovoljno vlakana za pravilno funkcionisanje sistema za varenje. Vlakna iz sijena pomažu u održavanju zdravlja zuba. 
Dajte im sijena koliko god mogu da pojedu u toku dana. Sijeno bi trebalo oprati i mijenjati svakodnevno da se ne bi uprljalo ili ubuđalo. 
Možete im dati sijeno u kockama, mada je preporučljivije hraniti ih sviježim listovima sijena, budući da ima više vlakana (a činčile vole i da se igraju sa njim). Starije činčile ne bi trebalo hraniti isključivo sijenom lucerke; ima visok sadržaj proteina, kalcijuma, i oksilata, pa pretjerano konzumiranje može da dovede do urinarnih i drugih problema (s druge strane, luerka je dobra za činčile u razvoju, za vrijeme parenja, i kao poslastica). 
Sijeno od mačjeg repa je odličan izvor vlakana, i trebalo bi da čini osnovni dio hrane za odrasle činčile. Nemojte ih hraniti sijenom koje je vlažno, miriše sumnjivo ili nema boju.
Poslastice za činčile  
Činčilama bi poslastice trebalo davati veoma pažljivo i u malim količinama - ne više od kafene kašike dnevno. Suvo grožđe i drugo suvo voće spadaju u njihove omiljene poslastice, mada je bogato šećerom, pa bi ih trebalo davati umjereno i povremeno. Preporučljivo je koristiti suvo grožđe kao poslasticu za vrijeme pripitomljavanja činčila, ali bi najbolje bilo isjeći zrno suvog grožđa na nekoliko manjih dijelova. 
Nemojte im davati više od 3 ili 4 zrna suvog grožđa nedjeljno. U drugu preporučljivu poslasticu spada šipak, budući da ima dosta vitamina C i drugih hranljivih sastojaka. Najpopularnije poslastice za činčile su najčešće bogate mastima i šećerom, pa bi ih trebalo izbjegavati. 
Grančice nisu ništa specijalno na šta treba obraćati pažnju, a činčila će ih posmatrati kao obećavajuću poslasticu. Grančice jabukovog (ali i drugog sličnog drveća) drveta, takođe mogu poslužiti kao poslastica. Hrana koju dajete činčilama ne smije da bude tretirana pesticidima.
Koprofagija 
Činčile mogu jesti svoj izmet. Ovo se javlja kod nekih životinja biljojeda čija je ishrana bogata vlaknima (kunići, npr). Činčile će jesti poseban, meki izmet, koji se razlikuje od suvog koji inače izbacuju. Ovo je bitno za njihove digestivne funcije, i hranljivo je, pa se ne brinite kad vidite da činčila ovo radi.
 
Kako je pripitomiti 
Dajte malo vremena novoj činčili da se prilagodi na okolinu, tako što ćete biti na odstojanju, a interakciju ćete svesti na minimum.
Trudite se da se blago krećete i polako i tiho pričate u blizini činčile.
Ograničite interakciju na večernje sate, budući da su činčile aktivnije noću i samim tim otvorenije za ”poznanstva”.
U početku sjedite pored kaveza, da biste navikli činčilu na svoje prisustvo.
Ponudite činčili poslasticu (malo parče suvog grožđa) kada se približi rešetkama kaveza.
Kada prihvati poslastice sa rešetaka kaveza, otvorite vrata kaveza i dajte joj da iz Vaše ruke pojede poslasticu.
Zatim nastojte da privolite činčilu da vam se popne na ruku i pojede poslasticu.
Stavite poslasticu na podlakticu, i pustite da Vam se činčila popne uz ruku.
Kada se činčila navikne na Vašu ruku, prislonite ruku na kavez i dopustite da se činčila popne uz ruku, i dalje se služite poslasticama.
Kada se privikne na penjanje po rukama, pokušajte da stavite ruku na leđa činčile.

Izbjegavajte da jurite i na silu hvatate činčilu kako bi se vratila u kavez, nastojte da sama uđe u kavez, ubacujući poslasticu u njega.
Nosite činčilu često i redovno, kako biste joj omogućili dobru socijalizaciju. 

Kupujte činčile stare 3-4 mjeseca, koja je bila nošena, može biti dosta lakše za pripitomljavanje.
Koristite dosta poslastica i ne naglite, već pratite korake, i ne prelazite na sljedeći dok se ne uvjerite da je činčila prihvatila prethodni.
Najbolje je ne puštati činčilu dok se ne privikne na nošenje. 
Ukoliko činčile vole da se igraju van kaveza, neophodno je da zapamtite da njihova prirodna radoznalost može da ih dovede do opasnosti. Kako biste osigurali činčilu za vrijeme igre, odredite jednu prostoriju u kući za igru, i nastojte da tu sobu učinite bezbjednim mijestom.
Radoznale činčile su sklone da grizu i gutaju raličite stvari. To znači da morate da zaštitite činčilu od opasnih električnih kablova, otrovnih biljaka, hemikalija, i bilo čega što može da bude opasno ukoliko se proguta ili ugrize. Naravno, sigurno ćete željeti da zaštitite i svoje lične predmete, knjige, kao i namještaj, koje činčile vole da grickaju.

Činčile su prilično agilne i dobri su skakači – uvjerite se da mjesto gdje bi činčila skočila ili se popela, nije ni na koji način opasno. Provjerite da li su sve opasne stvari van domašaja, da činčila ne može da do njih dopre skakanjem ili penjanjem. 
Uvjerite se da nema opasnih mjesta za skrivanje (iza teškog namještaja, ispod aparata, u krevetima, rupe u zidovima i sl.). Imajte na umu da je ispod tog mekog krzna, gipko tijelo koje može da se smjesti u zapanjujuće male rupe. Druga opasnost je stajaća voda, budući da mogu da se udave. Spuštajte poklopac WC šolje i držite je podalje od pune kade.
Jedan od najefikasnijih načina da osigurate prostor u kome je činčila, je da se spustite na pod i posmatrate sobu iz činčiline perspektive. Provjerite ima li sitnih predmeta koji bi mogli da budu interesantni, kablova ili nekih rupa gdje činčila može da se sakrije. Brzo skenirajte sobu prije svakog puštanja činčile iz kaveza, kako biste bili sigurni da je čista i bezbjedna. 
Činčile vole da žvaću, i želite da spriječite da vam nameštaj bude pojeden. Možete im dati da grickaju neke bezbjedne grančice, komadiće drveta, kamenčiće, karton i sl. 
 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.