Predivni malecki glodari-Ispunimo li osnovne prehrambene i higijenske uslove, nisu skloni obolijevanju, to ćemo imati vesele,zdrave i sretne ljubimce.

Predivni malecki glodari-Ispunimo li osnovne prehrambene i higijenske uslove, nisu skloni obolijevanju,
to ćemo imati vesele,zdrave i sretne ljubimce.
Glodari (miševi, hrčci, zamorci, degui, gerbili, vjeverice...) i dvojezupci (kunići i činčile) oduvijek su bili omiljeni kućni ljubimci skromnijih zahtjeva, prikladni za manje stanove bez vrta u kojem bi maca bila sretna, te za zaposlene porodice koje nemaju vremena za svakodnevne šetnje sa psom. 
Njega i higijenske potrebe
Krzno zdravih i ispravno hranjenih životinja gusto je i ugodno za maženje. Kod većine sitnijih glodara linjanje traje kratko vrijeme ili je čak gotovo neprimjetno, te održavanje krzna ne zahtijeva brigu vlasnika. Izuzetak su činčile, za koje je potrebno nabaviti specijalni pijesak u kojem se “kupaju”, te kunići, koji se linjaju češće i obilnije, kada ih je potrebno više četkati, kako se progutana dlaka ne bi nakupila u probavnom sistemuu i ugrozila im život. Na dno kaveza svim je glodarima i dvojezupcima najbolje staviti krupnu piljevinu ili hoblovinu koju treba čistiti po potrebi: miševima svakih 7-14 dana, ostalim glodarima dva do tri puta sedmično. Kavez-smještaj najmanje zagađuju gerbili (skočimiševi) - s obzirom da su pustinjske životinje, pa mokre vrlo malo. Redovito provjeravajte je li stelja na kojoj boravi vaš ljubimac suha, jer im vlažna podloga svima škodi.
Zamorci imaju najbržu izmijenu tvari, te zbog toga najviše zagađuju svoj kavez. Odmah za njima slijede kunići. Kod te dvije vrste najbrže će se pojaviti neugodan miris. Patuljasti kunići lako se naviknu na obavljanje nužde u plastičnom wc-u koji im postavite u ugao kaveza. To će vam ujedno olakšati redovno čišćenje.
 
Hrana i voda
Kod kunića i zamorčića sijeno je osnovna namirnica – čini čak 80% dnevnog obroka, a održava zdravim njihov probavni sistem, te pomaže u trošenju zuba. Za svakog ljubimca najbolje je za početak kupiti gotovu mješavinu spravljenu baš za njih. Njome dopunite dnevne obroke u količini od 5%, a redovno dajite i raznovrsnu svježu hranu kao što su jabuka, mrkva, lišće maslačka i razne livadske trave. Kupljeni slatkiši za glodare, i grickalice nepotrebni su i ne treba ih davati svojim ljubimcima. Svim glodarima zubi neprestano rastu čitavog života. Zato im je nužno omogućiti da ih redovno troše, kako ne bi izrasli predugački, te životinjici nanijeli bolne ozljede i onemogućili joj daljnje uzimanje hrane. Prije nego se to dogodi, odvedite životinju na pregled veterinaru koji će po potrebi posebnim kliještima podrezati zube i riješiti problem. Takođe provjeravajte i dužinu noktiju, te zamolite veterinara da vas nauči kako ih redovno (svaka 3 mjeseca) skraćivati. U kavez stavite za glodanje komad drveta s korom ili pregršt svježih grančica s pupovima. Odaberite granu lješnjaka, jabuke ili kruške. Životinjici možete ponuditi i i mineralni kamen. Za sve glodare obavezna je pojilica s vodom.

Većinu vrsta nije potrebno ni vakcinisati protiv bjesnoće i ostalih zaraznih bolesti, kao što je to nužno činiti sa psima i mačkama.
Bliskost s kućnim ljubimcem
Svi glodari mogu postati “maze” ako se vlasnik s njima dovoljno bavi. Za manju djecu ipak je preporučljivije da sitnije životinjice, kao što su miš i hrčak, radije posmatraju u igri u njihovom prostoru, a bliskost razvijaju hranjenjem iz ruke, nego da životinjice stradaju zbog pretjeranog stiska, pada iz ruku ili budu pogažene na podu.
Većina glodara ne grize niti grebe svoje vlasnike. Izuzetak su životinjice s kojima se duže vrijeme postupa grubo ili na neprimjeran način, no i to su obično tzv.mali ugrizi upozorenja koji ne nanose ozbiljnije ozljede vlasniku. Promjenom ponašanja vlasnika, životinja obično gubi potrebu za takvom vrstom “komunikacije” s čovjekom. Uvijek nadzirite kako se dijete ponaša sa životinjom i naučite ga ako griješi u nečemu. Vaš glodar će vam biti na tome neizmjerno zahvalan.

 
Smještaj i držanje
Za svakog je glodara potrebno nabaviti kavez primjerene veličine u koji im stavite drvenu ili plastičnu kućicu, ili slično skrovište u kojem će zadovoljno spavati i puniti ga zalihama hrane. Sitniji glodari mogu živjeti i u plastičnom ili staklenom terariju – čvrst mrežasti poklopac nužan je ako u kući žive pas ili mačka. Prostor im obogatite raznim igračkama: kolutom za trčanje, cijevima za provlačenje, grančicama i ljestvicama za penjanje.

Zamorac i kunić zahtijevaju prostran kavez – površine barem 40x80cm, dok je visina manje važna. Kavez uvijek treba smjestiti na svijetlom mjestu, ali ne na direktnom suncu ili drugom izvoru toplote i svakako zaštićenom od propuha, na koji su svi glodari vrlo osjetljivi.
Neki kavezi trebaju biti na povišenom mjestu—npr. zamorci.
Bez obzira na veličinu kaveza, životinjama omogućite svakodnevno slobodno trčkaranje u prostoru u kojem nema električnih kablova, što može biti opasno za njih, ali i za ukućane. Sve životinje stvaraju zvukove tokom dana, a neke i noću: kopaju, grebu, glođu i grickaju. Glasaju se najviše zamorci, koji glasnim skvičanjem traže hranu. Uveče i noću su aktivni hrčci i miševi, pa njihov kavez smjestite izvan spavaće sobe, ako vas brine da će vam remetiti san.
Uzrast malih vlasnika
Glodari su prikladni kućni ljubimci za školsku djecu. Sitnije glodare darujte nešto starijem djetetu, koje će biti dovoljno nježno kad ih bude uzimalo u ruke. Sa zamorcem i patuljastim kunićem takođe treba nježno postupati. Oni će, za razliku od miša i hrčka, razviti prisniji odnos s djetetom i uživat će u maženju i igranju s njim. Dijete poučite da poslije igre s bilo kojom životinjom obavezno opere ruke, te da ne ljubi svog ljubimca, ma koliko ga voljelo.

 
Sami ili u društvu
Miševi vole živjeti u paru – no ne zaboravite da ćete tada često morati tražiti novi dom za njihovo brojno potomstvo. Hrčak je samac, dovoljan sam sebi i ne podnosi društvo drugih hrčaka. Zamorac je “porodični tip” glodara koji ne voli samoću, a skladno i bez sukoba u istom prostoru živi u paru i sa svim potomcima. Ne želite li stalno nove potomke, dovoljno je kastrirati mužjaka. Kunić je društven, no u istom kavezu ne možete držati više od jednog, nezavisno kojeg su pola, osim ako su svi kastrirani odnosno sterilizirani. U protivnom će doći do ugriza i ozljeđivanja životinja.

Životni vijek
Najkraće živi hrčak – samo godinu i po do dvije. Patuljasti miševi požive i do 3-4 godine, dok zamorci i kunići mogu uz vas provesti čak dugih 10-12 godina. 
Zdravlje
Pojave li se znaci bolesti kod vašeg glodara, životinja ne jede, miruje ili se povlači u ugao, kašlje ili joj curi iz njuškice, oči su suzne ili slijepljene, a dlaka zaprljana i neuredna, te se pojave oštećenja na koži, svakako što prije potražite pomoć veterinara. Troškovi pregleda i liječenja manji su nego za pse i mačke.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.