Zamorci-mladi su veoma simpatične životinjice, rado skaču, zabavljaju se i istražuju svoju okolinu.



Zamorci-mladi su veoma simpatične životinjice, rado skaču, zabavljaju se i istražuju svoju okolinu.
Zamorci, male slatke šeprtljave maze-kako ih ispravno odgajati.
Osim prekrasnog izgleda, prijateljsko raspoloženje te druželjubivost su odlike svih zamoraca.
Iako su zamorci relativno česti kućni ljubimci o njima se malo piše pa mnogi ne znaju kako ih pravilno njegovati. Zamorac ili morsko prase je zapravo izvrsni odabir za kućnog ljubimca jer, osim što su prekrasni, veoma se lako održavaju, prijateljski su raspoloženi, neće vas povrijediti (ponekad zna nježno ugristi kao znak upozorenja ako ga izazivate), radoznali su i veoma rado komuniciraju. No, poput ljudi, podložni su promjeni raspoloženja. Vole udobnost, osjećaju bol, hladnoću, strah, pa čak i mole za hranu (no to je rezervirano samo za vlasnika). Ako su gladni, od silne ljutnje počet će glasno skvičati.
Najbolje ih je držati u kavezu, s rešetkama ili bez njih- plastični kavez koji izgleda kao lavor.
Podloga - sijeno nikako jer će biti cijelo popišano , novinski papir također ni u ludilu, jer sadrži olovo i zamorac se može otrovati; najbolja je ili piljevina ili pijesak, no problem je što zamorac može biti alergičan na nešto od to dvoje, pa  pratiti kako se ponaša, ako često kiše i češka se, znači da mu podloga ne odgovara.

Hrana - sijeno neka mu uvijek bude dostupno, u neograničenim količinama. Povrće i voće mu  davati ali umjereno, i svaki dan u isto vrijeme (vole rutinu); nemojte mu davati odmah pola jabuke npr. ili pola mrkve, već vrlo sitne komadiće, i postepeno mu povećavati obroke. Nemojte mu naglo mijenjati vrste povrća i voća jer će imati proljev, i može  dehidrirati i uginuti. Obratiti pažnju i na tvrdoću stolice kad mu budete postepeno unosili neku određenu hranu.
Kupovati hranu za zamorce, a ne za druge glodare.
Nikako ne davati zamorcu, kao ni previše zelenih biljaka jer može dobiti proljev: rabaraba (izuzetno otrovno), krumpir, celer, grah.
Hrana mora biti oprana i osušena.To vrijedi za voće i povrće.
Stolica mu mora biti tvrđa i suha, to je u principu, "najzdravija" stolica; ako mu je često "mokra" i mekana, nešto nije u redu.
Voda - svaki dan svježa voda (svježa koliko je dosta za jedan dan),u vodu ukapati vitamina C , jer oni nemaju mogućnost sami sintetizirati C vitamin.
Aktivnost - nemojte da  zamorac cijelo vrijeme sjedi u kavezu i jede iz dosade jer će  brzo doći  kao prasac. Pustite ga iz kaveza i malo se poigrajte s njim,nastojte da ti ni pod razno ne ispadne iz ruku i da ne skače sa visokih mjesta. Kotačić u kavezu, nije potreban, većini ne služi  ni za šta.
Lokacija njegovog doma (kaveza) - na povišenom mjestu, nikako na podu, jer su to izuzetno strašljive životinje i reagiraju i na najmanje vibracije. Mora biti na suhom mjestu, daleko od propuha i daleko od direktnog sunčevog svijetla (mogu dobiti infarkt ako predugo budu na jakom suncu, i mogu umrijeti od propuha). Podlogu (zavisno koju ste izabrali - piljevinu ili pijesak) mijenjajte često ( svakih 2-3 dana) i svakih najviše 2 sedmice ispraznite cijeli kavez i detaljno ga očistite.

Kupanje i higijena - ne preporučuje se kupanje, a ako to i učinite neka bude što rijeđe, i neka bude u mlakoj vodi, a kasnije ga umotajte u peškir; uz to, nokte mu možete sami rezati, isto se ne preporučuje za početnike jer je to jako teško i opasno, pošto mu možete ozlijediti žilice u njima i može doći do krvarenja. Češljanje se preporučuje pogotovo kod dugodlakih zamoraca, jer prilikom toga možete i pogledati da li ima nametnika ili nekih oštećenja kože.
Bolesti - o tome možete više pogledati po internetu i drugim mojim blogovima, ali dok je živahan, dok jede, ima normalnu stolicu, kreće se, dlaka je zdrava, oči zdrave, nema nametnika, ima normalnu stolicu i mokraću bez čudnih ili neobičnih boja, sve je ok.
Igračke i neki drugi materijali - u svakom bolje opremljenom pet shopu imate razne igračke za glodare , imate i minerale i kamenje koji služe za trošenju zuba i noktiju, i sl.
Stavite mu  nešto kao sklonište gdje bi se mogao zavući kad se uplaši (jer su jako strašljivi) i  stavite mu neki komad odjeće ili krpe koji će biti "natopljen" vašim mirisom, kako bi se što prije navikao na  vašu prisutnost.
Glasanje - Zviždukanje je za njih svojstveno i može svašta značiti, a najčešće reagiraju na zvuk vrećice (ako mu iz toga dajete hranu)....
Znanstvena istraživanja su pokazala da se glasanje zamoraca sastoji od sedam osnovnih zvukova, koje ljudi mogu naučiti prepoznavati. Tako ćete znati je li vaš ljubimac gladan (skvičanje), uplašen ili ga boli (pištanje), ljut (cvrkutanje, škrgutanje)... Kad ga mazite, zamorčić se javlja zvukom poput predenja mačke, a kad se nalazi izvan kaveza, pa je sretan trčkarajući po stanu, javlja se zvukom poput mrmljanja. 
Zamorci nisu noćne životinje pa se s njima možete družiti cijeli dan


Smatra se kako učenje zamorca na obavljanje nužde na jednom mjestu znatno varira bez obzira na pol. Neki zamorci se mogu naučiti, dok druge jednostavno nije moguće naučiti. No ipak, postoji jedan stupen uspješnosti kojeg nije  problem postići. 
Najprije se naoružajte strpljenjem i postavite realne ciljeve u postizanju željenog. Nemojte očekivati rezultat preko noći, te imajte na umu činjenicu kako je mnogo lakše naučiti zamorca da obavlja mokrenje na jednom mjestu, a puno teže kakanje. Često je slučaj da se i pored obavljanja mokrenja na jednom mjestu, povremeno događaju nezgode.
Zamorci vole obavljati nuždu u privatnosti, na tamnom i najnedostupnijem mjestu (najčešće ispod kauča, kreveta, u uglovima i sl.).Ako je kavez veliki napraviti takvo mjesto. Takođe, nuždu ne obavljaju svaki put na istom mjestu.  
Prije počinjanja učenja, zamorca stavite van kaveza u ograničeno područje i posmatrajte ga. Neka Vam pokaže gdje bi se htio sakriti i obaviti nuždu. Možete ga preduhitriti zagrađivanjem mogućih mjesta obavljanja nužde i ostavljanjem slobodnog najudaljenijeg i najmračnijeg mjesta od početnog. Na to mjesto možete smjestiti posudu za vršenje nužde (ili novinski papir) u koju ste stavili malo stelje iz kaveza kako bi bio privučen svojim prirodnim mirisima. Zamorac će ići za ovim kako bi vršenjem nužde na tom mjestu pojačao svoj prirodni miris (obilježavanje teritorija). Nakon obavljene nužde na jednom određenom mjestu nagradite ga poslasticom kako bi ohrabrili ovakvo ponašanje.  
 Nakon savladanog ovog koraka, pod možete prekriti novinskim papirom ili staviti nekoliko posuda za vršenje nužde kako bi s vremenom mogli smanjiti broj posuda odnosno maknuti novinski papir na samo jedno mjesto. Zamorac bi se trebao naučiti da se nužda normalno obavlja u posudu ili na novinski papir pa će vođen time obavljati nuždu na jednom određenom mjestu. 
Posudu možete smjestiti i u kavez kada je zamorac unutra, a kada ga puštate  vani posudu smjestite na prikladno mjesto vani.
Takođe, mjesto za obavljanje nužde možete napraviti u uglu prostorije mnogo većih dimenzija, smjestiti stelju, sijeno, igračke i sl. kako bi na tom mjestu duže boravio čime se dobija manja površina prostora za moguće nezgode.
Proces učenja može potrajati i sedmicama,  budite uporni i strpljivi.
Optimalan prosječni obrok za zamorčića: 
- suhe gotove hrane: 1/4 - 1/2 šalice,
- voće: jedna kriška jabuke, kruške, dinje, jagode, malo lubenice, marelica, kivi, kupina, banana, smokva ili grožđe,
- povrća: list salate, maslačka, svježe nabrane trave koja nije tretirana nikakvim insekticidima ili pesticidima, brokula, cvjetača, kelj, krastavac (s korom), rotkvica, repa (i korjen i list ), matovilac, radić, zob i pšenica (mlada), peršin, celer, blitva, špinat ili mrkva.

Postoje razne sorte zamoraca; različitih veličina, jednobojni, šareni, kratkodlaki, dugodlaki te razne miješane varijante, no vjerovatno ćete se tek kod kupovine odlučiti na izbor, kada vas dotični osvoji. Osim različitog izgleda, prijateljsko raspoloženje te druželjubivost su odlike svih zamoraca. Vole se skrivati pa neće propustiti priliku da se zavuće u jaknu ili rukav dok ga mazite. Ako se primiri u vašem naručju te nakon izvjesnog vremena poćne grickati, upozorava vas da želi piškiti.
Prije nego kupite zamorca pripremite mu "dom". Odlučite li se za najjeftiniju variajntu, kartonsku kutiju, odrežite joj tri bočne strane na visinu tako da zamorac može posmatrati okolinu, a četvrtu presavijte i načinite zaklon, odnosno sobicu u koju će se zamorac rado sakriti. Ovakav dom je kratkotrajan, jer prolije li se voda ili dospije li urin do dna kutije brzo se razmoči, zaudra i raspadne. Stoga je dobro kutiju obljepiti najlonom. Zatim u kutiju naslažite stari novinski papir u više slojeva, a na njega sjeno ili piljevinu ili komad tkanine. Što god stavili, nemojte se čuditi kada nakon vas zamorac sam "preuredi" svoj dom po svojoj zamisli. 
Takođe, kako im zubi, poput ostalim glodarima stalno rastu, rado će ih trošiti na kućici: na kartonu i najlonu. Ukoliko mu dozvolite da slobodno iskoči iz kutije i šeće po stanu, vrlo vjerovatno će svoje fiziološke potrebe vršiti samo u svojoj kućici, na mjesto koje je sam odredio. Valja biti oprezan ako se zamorcu dozvoli slobodno kretanje, jer osim što se rado mota između nogu pod kuhinjskim stolom, obožava grickati tapete, kablove, a ponekad i cvijeće kao što je lišće domaće ljubičice. Nešto čvršća kućica je "kašeta" ili drvena kutija, no tu treba obezbjediti "krov nad glavom", mjesto gdje će se zamorac osjećati sigurno i na svaki znak opasnosti sakriti. Krletka za ptice je veoma dobra varijanta, a akvarij se ne preporučuje jer je u njemu slabo strujanje zraka. Ako je kavez žičani, treba biti siguran da im nogice ne upadaju u otvore kako se ne bi ozljedile.Što veće to bolje...
Da biste vi i vaš ljubimac bili sretni, potrebno je kod kupovine izabrati zdravog zamorca, pogotovo ako ga želite pridružiti zamorcima koje već posjedujete. Stoga kupujte isključivo životinje iz čistog i urednog kaveza jer i o tome zavisi zdravlje . Raspitajte se kod trgovca o navikama vašeg budućeg ljubimca; iz čega pije vodu, koju hranu jede, starost, preferira li sjeno, novine ili nešto treće za postelju i sl. Bitno je znati odrediti pol životinje, a time i regulisati njihovu brojnost. Da bi odredili pol zamorca, stavite ga u krilo i mazeći ga okrenite na leđa. Pazite da vas ne ogrebe jer većina zamoraca ne voli da se okreće na leđa te da im se dodiruje područje trbuha ili stražnjice. Zatim nježno pritisnite i povucite prstom područje ispred spolovila. Ukoliko spolovilo izađe vani, riječ je o njemu i obrnuto, ako ne izađe riječ je o njoj. 
Nije tačno da mužjaci imaju jači miris. Zamorci, poput svake životinje imaju svoj miris, no uz pravilnu higijenu on je jedva uočljiv. Zamorce, iako to baš i ne vole, valja kupati s blagim šamponom, najviše tri puta mjesečno, a po potrebi se smije samo stražnjica oprati i češće. Prilikom kupanja treba paziti da im voda ne dospije u uši. Dugodlake zamorce treba redovno češljati. Grickalicom za nokte potrebno im je rezati nokte, no ne previsoko jer im možemo oštetiti živi dio nokta.
Zamorci se glasaju veoma bučnim skivačanjem pogotovo kada se nauči na zvuk izvora hrane, primjer, ako mu redovno vadite hranu iz frižidera kada nauči zvuk vrata počinje skvičati. Drugi primjer je ako mu spolja donosite redovno svježu travu, čim čuje zvuk otvaranja ulaznih vratiju počet će skvičati. Nadalje, pričate li s njim, rado će vam uzvratiti.
Mladi zamorci su veoma simpatične životinje, rado skaču, zabavljaju se i istražuju svoju okolinu. Veoma rano postaju polno zreli te je potrebno nakon četiri sedmice odvojiti mužjake od ženki. Mladi se rađaju s krznom, otvorenih očiju te mogu trčati i jesti krutu hranu. Iako se već sami hrane, majka vodi brigu o njima još sljedeće tri sedmice. Odvojite li mlado prerano od majke dobro ga je hraniti izgnječenim krastavcima, ribanom jabukom i sl. Zamorci uživaju u zadružnom životu stoga nije potrebno odvojiti oca od djece, no nakon četiri mjeseca potrebno ga je odvojiti od majke kada ponovo postane spremna za rasplod.
Keramičko posuđe je najidealnije rješenje za ishranu zamorca. Zamorci vole stajati na posudici dok uzimaju hranu iz nje, a ako je ona veoma lagana, pod njegovom težinom će se izvrnuti. Bočicu za vodu pronaći ćete u zoobuticima, no neki radije piju vodu iz zdjelice tako da bradu umoće u vodu. Bitno je da je posudica čista, a voda svježa.
Obožavaju voće i povrće
Na zdravlje zamorca veoma utiče pravilna ishrana. U specijaliziranim trgovinama da se pronaći hrana za zamorce, no, ne pronađete li je dobra je i ona za ptice, a obije se sastoje od zrnevlja: sjeme suncokreta, žito i dr. Hrana za zamorce sadrži i sušenu te prešanu travu, mrkvu i dr. No, sve to nije dovoljno za pravilnu ishranu. Zamorci obožavaju voće i povrće. Među ostalim, ono im pomaže u oštrenju stalno rastućih zuba. Najbolje je da pokušate sa svim voćem i povrćem koje je i vama na meniju, od špinata, mrkvice, brokule, kupusa, peršina, suhe ljuskice od luka, smokve, lubenice, grožđe, banane, kivija, citrusa i ostalog.
Prosječno dožive oko pet godina starosti, no zabilježeni su i dvanaestogodišnjaci. Polno sazrijevaju s četiri do šest sedmica života, a estrusov ciklus iznosi 15-17 dana. Period gestacije u zamorca iznosi 59-72 dana.
Kada posjetiti veterinara
Zamorce bi trebalo voditi dva put godišnje na pregled kod veterinara. Pojave li se: pomanjkanje apetita, gubitak težine, iscjedak iz nosa ili očiju, letargija, diareja, nekoordiniranost pokreta, gubitak dlake, krvarenje te neobično ponašanje obavezno konsultirajte veterinara. Kako zamorci, poput hrčka, imaju u ustima vrećice za spremanje hrane, često se sjeme trave zabode u meso i izazove upalu. U takvim slučajevima, primjetit ćete oteklinu na njegovim obrazima koja je za životinju veoma bolna, posebno kod dodira.








Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.