KUNIĆI-RABBIT-Jako su umiljati, traže pažnju kao i svaka životinja, oni su prava male maze.

KUNIĆI-RABBIT-Jako su umiljati, traže pažnju kao i svaka životinja, oni su prava male maze. 

Kunići ne smrde, nemaju apsolutno nikakav miris, čiste se isto kao i mace.
Smrdi njihov urin, ako se wc tj. kavez redovno ne čiste. Mužjaci češće obilježavaju okolni teren, što se jako smanji nakon kastracije.
Beskrajno su dragi i umiljati, neki se vole maziti više, neki manje.
Treba malo više strpljenja oko odgoja. Uostalom, kao i sa svakom životinjicom.
Sijeno, sviježa voda, malo povrća, voća, suha hrana,maženje i čišćenje kaveza....ako niste sigurni, razmislite dobro.
Kunići mogu živjeti 10-12 godina, možda će im trebati veterinarska njega, bilo bi ih poželjno kastrirati tj sterilizirati...
Odvagajtete za i protiv.
Jer sve je sve stvar odgoja kao kod svake životinje treba radit s njima, kao beba naravno ne obavlja nuždu na jednom mjestu ali ga naučite da sve to radi u kavezu, a kavez kupite iz razloga kada idete spavat htio bi kod vas u sobu pa vam grebe po vratima da mu ih otvorite kao i mačka što radi, a kada ga pustite skaće u krevet tako da je on po noći u kavezu, a tokom cijelog dana na slobodi.
Jako su umiljati, traži pažnju kao i svaka životinja, on je prava mala maza. Urin može smrdit kada postanu polno zreli ali zato se oni kastriraju ili steriliziraju ako ne mislite imati potomke, to su sve hormoni kao da od mački ili psa urin ne smrdi. Ako ga sterilizirate mokraća nema nikakvog mirisa, isto kao i kakica. Ništa ne uništi ako ga od početka učite šta se smije, a šta ne.
Kunić je vrlo čista životinjica i nema nikakav miris. Brzo ćete ga naučiti da obavlja nuždu na jednom mjestu, a vidjet ćete i da dobar dio vremena provode čisteći se. Linjaju se svaka tri mjeseca i tada je poželjno redovno ih četkati. Osim što će tako vaš ljubimac ljepše izgledati, spriječit ćete ga da proguta preveliku količinu svoje dlake koju ne može provariti pa to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. 
Kunići su noćne životinje pa će veći dio dana provesti mirno, dremuckajući. Obožavaju maženje i vole kada se s njima razgovara pa im svakako nastojte posvetiti što je moguće više pažnje. Komunikativne su životinjice i jako se vole igrati i bit će vrlo uporni ukoliko zaključe da nisu dobili dovoljno pažnje od vas. Osim što će vam pokušati skočiti u krilo i gurati se u vas njuškicom, moguće je i da će u stanu namjerno napraviti nekakav nered kako bi vas kaznili jer se niste dovoljno njima bavili.
Sve u svemu, kunić je vrlo zabavan kućni ljubimac no zahtjeva puno pažnje i posebno sofistiranu brigu kada je u pitanju njegova ishrana i njega krzna. 
Ko bi odolio toj prekrasnoj životinjici koja je u stanju otopiti čak i najtvrdokornija srca. 
Mnogi greškom kunića nazivaju zecom no on to nije. Zec ima duže noge, posebno zadnje, dosta duže uši i izdulženiju njuškicu. Kunići žive u grupama dok kod zečeva to nije slučaj. Isto tako, imajte na umu da veliku većinu dugouhih životinjica koje možete pronaći u radnjama za kućne ljubimce čine upravo kunići. 
Postoji više desetina vrsta-rasa koje se dijele na velike, srednje i male, odnosno na one kratkodlake i one dugodlake. Među velikim rasama najpoznatiji je orijaški kunić koji se može javiti u sivosmeđoj, čeličnoj, crnoj, bijeloj, žutoj i činčila boji. Može težiti više od 8 kilograma. Od srednjih su najpopularniji engleski ovnoliki i novozelandski dok među malima nalazimo, između ostalog, ruskog, holandskog i hermelina.Za kojeg god da se odlučite, nećete opaziti bitnije razlike u ponašanju osim što će oni veći uzimati nešto veću količinu hrane.
Svakako se morate pobrinuti da kunić uvijek ima dostupnu svježu vodu i kvalitetno sijeno. Ukoliko vam je ovo prvo iskustvo s tom životinjicom nastojte joj u početku organizovati ishranu tako da se oko 80 posto onog što pojede sastoji upravo od sijena, a postepeno dodajtie svježu hranu-zavisno od životne dobi. Kunić će, najsretniji biti ukoliko dobije priliku skakutati na livadi i na njoj pojesti travu, maslačke i djetelinu, a ukoliko zbog života u gradu takvu mogućnost nemate dobro bi bilo da naberete takvo bilje za njega no pritom pazite da ga u početku hranite malim količinama jer kunići jako teško podnose nagle promjene u prehrambenim navikama. Isto vrijedi i za povrće poput mrkve, peršina, lišća korabica i rotkvica, radiča, cikorije i raznih vrsta zelene salate te za voće poput banana, jagoda, krušaka, trešanja i grožđa. Savjetujemo da im prilikom uvođenja bilo koje vrste hrane prvo date samo mali komadić, čekate da vidite kako će njegov probavni sustav reagovati i tek ako vidite da je sve u redu, postepeno uvodite nešto veće količine te hrane no nemojte nikada pretjerati. Proučite literaturu o kunićima ili se savjetujte sa stručnjakom kako svom ljubimcu ne bi dali hranu koja je za njega otrovna. Mrkvu je dobro da jedu samo u vrlo ograničenim količinama jer u suprotnom mogu imati ozbiljnih želudačnih tegoba.
Što se tiče smještaja, sami morate odlučiti želite li kunića držati u kavezu ili ćete ga pustiti da slobodno skakuće. Ukoliko se odlučite isključivo za kavez - što je, moramo vam reći, opcija koja će se vašem ljubimcu manje svidjeti - pobrinite se da bude dovoljno prostran i da u njemu ima dovoljno mjesta za njegovu vodu i hranu te za igru i wc. U slučaju da ste odlučili pustiti kunića da slobodno skakuće, ipak bi bilo dobro prije nego što ga pustite u istraživanje kuće provesti neke prventivne mjere. Svakako sklonite sve kablove jer postoji opasnost da bi ih mogli izgristi, a morate se i potruditi uvježbati ga da svoju nuždu obavlja samo na jednom, za njega predviđenom mjestu. U slučaju da se vaš kunić tek navikava na slobodno kretanje stanom, dobro bi bilo da to čini samo pod vašim nadzorom, a da dok je sam kod kuće ipak bude u kavezu kako ne bi po povratku u vlastiti dom naišli na nepopravljivi nered. Ako ga vodite izvan kuće, u prirodu, budite vrlo oprezni. Psi mu mogu ozbiljno nauditi, čak i smrtno, a ni mačke nisu za kuniće potpuno bezopasne. Zbog toga svog kunića u prirodi uvijek strogo držite na oku. Kuniće nije pametno držati u društvu drugih vrsta životinja no svakako bilo bi idealno da uz sebe ima pripadnika svoje vrste, i to suprotnog pola. Kunić koji živi sam vrlo je nesretan, a dama u njegovoj blizini pomoći će mu i oko održavanja vlastite higijene. Kunići se, naime, obožavaju međusobno čistiti i taj simpatičan ritual predstavlja važan dio njihovih života. Naravno, jasno vam je da interakcija kunića muškog i ženskog spola može vrlo lako rezultati potomstvom pa stoga dobro razmislite o opciji kastracije prije nego dobijete pravu malu vojsku kunića u kući.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.