Baby Hedgehog-Bitne stvari koje trebate znati o bebma patuljastog ježića.

Baby Hedgehog-Bitne stvari koje trebate znati o bebma patuljastog ježića.
Ježići- sisari koji pripadaju Erinaceinai pod-obitelji i Eulipotyphlan obitelji Erinaceidae. Sedamnaest vrsta ježa poznato je u pet rodova, a uobičajeni su u Aziji, Africi, Europi i Novom Zelandu. 
Prilagodili su se noćnom načinu života.
Ženke obično dostižu polnu zrelost u dobi od 61 do 68 dana. Ipak, većina prvih trudnoća se događa oko 6 do 8 mjeseci. Ženke mogu zatrudnjeti u bilo koje vrijeme nakon polne zrelosti. 
Trudnim ženkama potrebna je dodatnu ishrana, tokom trudnoće, kao i dojenja. Možete je nadopuniti visokom kalorijskom hranom mačaka i vrhunskom kvalitetnom hranom mačića tokom tog vremena. Vrijeme trudnoće-broj dana u trudnoći ježa, je 34 do 37 dana.
Ženke obično rađaju noću ili u rano jutro. Ženke su usamljene i mogu ozlijediti ili najgore, mogu usmrtiti svoje mlade kada su uznemirene. 
Majka i mladi trebali bi biti smješteni u samoći i mirnom dijelu vaše kuće. Dopunska toplota takođe mora biti osigurana u svako vrijeme. Reciklirana novinska stelja takođe se može predvidjeti za dobro gniježđenje. 
Vlasnici moraju shvatiti da su, na žalost, nedavno kupili ženke i oni koji su novi u domu mogu biti mladi ili mogu biti pod nekim psihičkim stresom.
Ženka obično rađa između 3 do 5 beba , međutim, veličina od legla do legla može biti u rasponu od 1 do 7. Mladi će normalno ostati sa njihovom majkom ili u gnijezdu većinu vremena. Morate tiho i vizualno provjeravati majke, kao i mlade nekoliko puta dnevno. Imajte na umu da majke mogu ponekad biti uznemirene zbog buke ili rukovanja i mogu naškoditi ili napustiti mlade.
Bolje provjeravajte majke redovno kako biste bili sigurni da pravilno jedu. To bi moglo biti medicinsko stanje u slučaju da prestanu jesti na pravi put nakon rađanja. Budući da su ženke sklone određenim komplikacijama tokom procesa rađanja i zbog toga mogu prestati jesti. Ako ste ozbiljno zabrinuti zbog toga, nazovite stručnog veterinara u vašoj blizini.
Ako je mladi jež ozlijeđen, gurajte ga iz gnijezda odstranite. U svakom slučaju, ako ste zabrinuti za mlade koji nisu pravilno odgajani, bolje se obratite veterinaru što je prije moguće. Nakon pet dana, možete očistiti ograde, međutim, trebate izbjegavati uznemiravanje područja gnijezda barem do 10 dana i ako majka izgleda uznemireno, bolje se zaustavite i pokušajte ponovo u nekim drugim danima.
Ako ih majka odbaci ,slabo hrani ili je bolesna...:
Mladi ježić bi trebao biti hranjen s dobrim mlijekom zamjene poput "Vitapet" bez laktoze, koji je obično dostupan u supermarketu. Nikada ne bi trebao dati kravljeg mlijeka. Kravlje mlijeko s colostrumom može se koristiti kratko vrijeme u slučaju da nijedna druga opcija nije dostupna. Kravlje mlijeko koje je dostupno u supermarketu nije stvarno prikladno i preporučljivo.
Ono što će vam trebati su:
Jedan kratki komad kvalitetne gumene cijevi. Ovo bi također trebalo biti sterilno.
Sterilna štrcaljka, 10 ml, 5 ml ili 1 ml zavisno o potrebnoj veličini hranjljive smjese
Hrana treba da je na idealnoj tjelesnoj temperaturi.
Sterilizator ili Milton tekućina za čišćenje opreme za ishranu.
Zagrijte samo hranu za jedno jedenje do tjelesne temperature.
Stavite mladunče ježa u čist ručnik u krilo i pazite da ga držite pravilno. Nemojte ga stavljati na leđa zbog toga što bi to moglo udisati hranu, a zatim se udaviti.
Stavite vrh šprice ili gumenu cjevčicu ispod usne i lagano iscijedite jednu kap. Neki će mladi odmah napasti štrcaljku, dok će drugim trebati neko vrijeme kako bi dobili tu ideju. Hranite ih polako.
Najmanji mladi takođe imaju svoje potrebe WC-a. Ako ste primijetili da oni sami ne mogu izbaciti urin ili izmet , onda bi bilo najbolje učiniti to za njih. Upotrebljavti kvalitetne dječje maramice- kako biste brzo i nježno ublažili područje oko genitalija. 
Kada je u pitanju hrana, nikada ne dajite više od dva puta ili triput dnevno. Toaletni štapići su idealniji način spriječavanja opeklina urina. U slučaju da ste primijetili opekline urina, krema "Soov" je izvrsna opcija. 
Kad mladi postanu stari sedmicu dana, postoji očekivana razlika u težini između mladih. Neophodno je svakodnevno vagati mlade. To služi kao vodič njihovom rastu. Preporučuje se da ih izmjerite prije svake pojedine hrane. U svakih 1 ml mladunčeve hrane koja je bila progutana, treba primjetiti povećanje težine od 1 g. 
Izbjegavajte preopterećenje. Ako se trbuh nadima odmah zaustavite hranjenje i dajte im tekućinu za rehidraciju.
Pri rođenju su mladi zapravo gluhi, ružičasti ćelavi.
Približno teže oko 7 do 25 grama.
Za sat vremena, kralježnica počinje gurati kroz vanjsku kožu.
Za 36 sati počinje se pojavljivati drugi sloj tamnosmeđih bodlji.
Mladi takođe počinju skakutatii kada su uznemireni.
Po rođenju daju se male količine svakog sata kako bi novorođenčad koristili novi okus i dodatno našu potrebu da se hrane u određenim slučajevima umjesto na zahtjev kao što bi imali od majke. Neki će, na sreću, dobro sisatia a drugi ne. Nikad ih ne prisiljavajte. Ako ne žele jesti, prvo osigurajte da su dovoljno topli i ako još uvijek ne uzimaju hranu, ostavite ih i pokušajte ponovo nakon pola sata.
Nakon utvrđivanja uzorka redovnog hranjenja, svakih 2 sata dodajte 1 do 2 ml kvalitetne zamjene mlijeka. Nikada nemojte davati mlijeko koje sadrži laktozu. Majke se hrane tokom prvih nekoliko dana. Za 3 do 4 dana počinje izlaziti posebno noću za vodu i hraniti se.
Mladi su gluhi i slijepi.
Pojavljuju se tamnije bodlje.
Teže oko 25 do 30 grama.
Nikada ne ostavljajte mlade više od 6 sati između obroka.
Mladi bi mogli skakati kada bi bili potpuno uznemireni.
Hranite 1 do 2 ml kvalitetne zamjene mlijeka barem svakih tri sata, a konačno hranjenje treba biti u ponoć do 2 h.
U dobi od 1 sedmice, mladi su još uvijek gluhi i slijepi.
Oni postaju glasni kada su uznemireni, uplašeni ili gladni.
Mali brkovi počinju izlaziti.
Bijele bodlje postaju duže od smeđih.
U dobi od 11 dana- hranite ih s 2 do 3 ml zamjene mlijeka svaka tri sata.
Dvije sedmice - Više bodlji drugog sloja.
Lijepe dlake poput nogu na nosu.
Uši i oči počinju se otvarati.
Počinje se razvijati treći sloj većih i utemeljenih bodljika.
Održavajte 3-5 ml svaki 3-4 sata. Mladi treba dosljedno dobivati na težinu, ako ne, povećati učestalost hrane.
Fizički opis muškog ježa:
Preostale su manje bijele bodlje, praktički zamijenjene trećim stadijima.
Prvi zubi sjekuti počinju se pojavljivati.
Gusti pokrov kratke smeđe kose.
Hranite 5-6 ml svaka 3-4 sata i ostavite malo, za hranjenje kako biste privukli bebu na krilo.
Nema više zaobljenog izgleda.
Koža potpuno prekrivena krznom.
Trebao bi težiti između 84-130 grama.
Počnite davati snažnu hranu jer bi mliječni zubi trebali izbiti. 
Ježevi su sitni sisari iz familije Erinaceinae, čija je osnovna karakteristika prisustvo bodlji.
Postoji 17 vrsta ježeva podeljenih u 5 rodova. Oni žive širom Europe, Afrike, Azije i na Novom Zelandu. Dve su glavne grupe ježeva, a to je: evropski jež koji je i zakonom zaštićen, i afrički jež, najčešće držan kao kućni ljubimac.
Afrički patuljasti ježevi se u svom prirodnom okruženju hrane prvenstveno bubama, paucima, puževima i drugim insektima. U uslovima držanja ježa kao kućnog ljubimca, preporučuje se gotova hrana za mačke superpremium kvaliteta jer jedino takve hrane ježu osiguravaju kvalitetan izvor bjelančevina koje njihov metabolizam zahtijeva, s obzirom na njihovu prirodnu ishranu insektima.
Količina hrane koja bi zadovoljila potrebe ježa zavisi od kvaliteta hrane. Dovoljno je da jež svakog dana ima na raspolaganju dvije supene kašike superpremijum hrane za mačke light kategorije.
Što se tiče žive hrane, iz prirode se savetuje uzimanje samo onih primjeraka insekata koji žive na nezagađenim područjima. Dakle, nikako na prostorima ili livadama uz saobraćajnice i slično.
Međutim, kako se ježevi kao kućni ljubimci hrane gotovo isključivo hranama za mačke, a hrana se obogaćuje sa sviježom hranom (povrćem i voćem), tako i vi povremeno možete nagraditi svog ljubimca živom hranom, crvićima.
Kavez za patuljastog ježa svakako ne bi smio da bude premali jer su ipak životinjice koje se u svoje aktivno vrijeme mnogo kreću. Vole da se ukopaju u kavez, pa bi trebalo da bude primjerene dubine. Stoga, preporučuje se kavez dimenzija od 80x48, 5x42 cm.
Ne postoji konkretna dresura za vršenje nužde ježa, ali bi jež svakako mogao naučiti da vrši nuždu u jednom dijelu kaveza. Takođe, ne bi trebalo dozvoliti ježu da koristi cio prostor stana za svoje aktivnosti dok se prethodno ne formira navika vršenja nužde u dijelu kaveza. Savjetuje se da ježu ne dajete punu slobodu kretanja u stanu dok nije pod nadzorom drugih lica.
Jež po pravilu sam održava svoje tijelo i čisti ga lizanjem i trljanjem. Nokti se ježevima mogu skraćivati makazicama za male životinje.




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.