Kunići u potpunosti sazrijevaju kada napune između četiri i deset mjeseci, što zavisi o vrsti-rasi. Manje sazrijevaju brže, a veće kasnije.

Kunići u potpunosti sazrijevaju kada napune između četiri i deset mjeseci, što zavisi o vrsti-rasi. Manje sazrijevaju brže, a veće kasnije. 
Majke svog kunića doje otprilike 5 minuta na dan, to rade u gnjezdu rano ujutro i ponovo naveče. Mlijeko je veoma bogato i beba se nahrani za minutu. Majke ne sjede na svojim bebama da ih održe toplima kao što rade neki sisari i ptice. One izgrađuju gnijezda sa kombinacijom dlake i trave koje održava bebu toplom. Ne tjerajte majku da sjedi na gnijezdu. Možete uzeti bebu i provjeriti dali se redovno hrani tako da provjerite veličinu njegovog trbuščića (ne smije biti uvučen) , boja koze mora biti normalna, te kunić koji redovno jede neće plakati,,samo gladan kunić plače. Ako je kunić topao mama ga redovno hrani. 
Ako pogledate gnijezdo i ako je ono pusto i mame nema u njemu ne ometajte i ne dirajte gnijezdo, to je normalno. Micanjem beba kunića iz gnjezda smanjujete im šansu za preživljavanjem.
U vanrednim situacijama, kad imate kunića siročića,npr kad mu majka pogine ili kada ga odbija hraniti trebate ga pokušati hraniti sa zamjenskim mačjim mlijekom. Zapamtite da mame svoje bebe hrane uvijek tokom noći, nemojte pomisliti ako ne vidite kako one to čine da se one ne brinu za njih. Za prave siročiće zapamtite da ih smijete hraniti samo dva puta dnevno. Prečesto hranjenje je fatalno, uzrokuje bolesti crijeva i izaziva smrt. Osigurajte napuštenom kuniću mekano gnijezdo u kavezu koje ćete napraviti od čistih ručnika te pokrijte bebu ako su mu oči zatvorene tako da bude u mraku. 
Ne pregrijavajte prostoriju ako je u njoj najmanje 18 stepeni jer pregrijavanje takođe može biti fatalno. Ako je prostor puno hladniji možete postaviti samoljepljivi grijač , ali samo do polovine gnijezda da bi se beba kunić ako mu postane pretoplo mogao premjestiti u hladniji prostor.
Starost + veličina(zavisi o vrsti kunića), koristite mačje mlijeko, kozje mlijeko, regularno, znači ne niske masnoće te malo probiotika radi razvoja crijevne flore te ga hranite samo dva puta dnevno. 
NOVOROĐENČAD DO 1 SEDMICE STAROSTI: 2 - 2+1/2 cc/ml po hranjenju (2 hranjenja dnevno). 
1 DO 2 SEDMICE STAROSTI: 5-7 cc/ml po hranjenju (2 hranjenja dnevno).
(OVISI O KUNICU, MOŽE BITI PUNO MANJE AKO JE KUNIC MANJI)

2 DO 3 SEDMICE STAROSTI: 7 – 13 cc/ml po hranjenju (2 hranjenja dnevno).

Kunićima kojima su oči još uvijek zatvorene treba stimulirati obavljanje nužde prije ili poslije hranjenja. Oči se otvaraju nakon 10 dana starosti.

3 D0 6 sedmica STAROSTI: 13 – 15 cc/ml po hranjenju (2 hranjenja dnevno).

VODITE RAČUNA DA OVE MJERE HRANJENJA MOGU BITI MANJE AKO JE KUNIC MANJI.
Mladunče odbačeno od strane majke iz bilo kojeg razloga ...svakako naći jedno leglo za koje se zna ko mu je mama(ako je moguće)...mladunče ugrijati ,na bilo koji način ali ga pri tome dirati samo gumenim medicinskim ili jednokratnim rukavicama.Kad se mladunac dovoljno ugrije očistiti ga od svih sitnih dlakica njegove mame ,...uzeti kvalitetan parfem i iz daljine poprskati po mladuncu...naći zamjensko leglo,umetnuti ga u sredinu,sve mladunce našpricati iz daljine ...tj. špricnete iznad njih i pustite da se sitne kapljice parfema spuste na njih.Dalje ...pronaći mamu zamjenskog legla...uzeti malo parfema na prst i pritisnuti joj na nosić...Metoda je sigurna ,provjerena te sigurno pali....bolje majke prihvaćaju tuđu mladunčad i bez parfema...bez obzira na starost beba. 
Važno je znati ,da mlade ne smijete dirati golim rukama nego navući rukavice.  I ne uznemiravati ih osim kada je prijeko potrebno -ako ispadnu iz gnijezda ili kada ih u gnijezdu razmičemo da bi uklonili eventualno uginule (uginuti mogu zbog prevelikog broja,mrtvorođeni i sl., kao i kod pasa ili drugih životinja). Kada ih vraćate u gnijezdo morate biti sigurni u koje spada. 
Rukavice ne mogu biti bilo koje. Potrebne su plastične rukavice.Vrlo jednostavno i praktično (za prvu pomoć) može pomoći nova nekorištena vrećica koju ne dodirujući unutrašnjost preokrenemo tako da ta unutrašnjost bude vani. 
I njom uzmete malo dlake sa vrha gnijezda (ako su mladi) ili sa kraja (ako su već "stariji" tj. tek što ne progledaju,uzme se sa kraja jer najčešće tada više nisu pokriveni dlakom i nema je na vrhu nego je maleni sami razmaknu), protrljate tu dlaku s vrećicom koju držite, uhvatite lagano mladog kunića pazeći da mu glavica ne visi,a opet ne pregrubo niti toliko lagano da vam ispadne iz ruke jer se zna dosta ritati i biti živahan. I nježno ga spustite u gnijezdo. 
Poželjno bi bilo nešto prije razmaknuti dlaku jer ako su tek rođeni,znaju biti dosta ukopani u gnijezdo pa da "ispalog",kada spustite ,spustite ravno među njegove. Ponovno pokrijete gnijezdo i udaljite se. 
Naravno da svako želi znati broj mališana ,pa se takođe smije lagano u te svrhe razmaknuti dlaka.Najbolje ne dizati ih i svakog posebno provjeravati ili nedajbože igrati se s njima.Za to pričekajte da odrastu. 
Takođe je poželjno provjeravati svaki dan-dva dali je sve u redu s njima. 
Rijetka je pojava da ženka napusti ili se ne brine za svoje mlade. To se događa ponekad samo kod vrlo mladih ženki koje još nisu dovoljno sazrele. U tom slučaju ona neće napraviti gnijezdo, niti obaviti ostale pripreme, a odgođena je i laktacija-dojenje.
Ako majka ugine nakon okota ili ne može proizvoditi mlijeko, mladunčad se mogu spasiti, ali prilično teško. Može se pokušati hraniti na bočicu (kozje mlijeko uz neke aditive, potražite savjet veterinara ili uzgajivača), ali oni će nažalost ipak možda uginuti nakon nekoliko dana ili sedmica. Razlog tome je što još nije napravljena 100% odgovarajuća formula koja bebama kunićima može zamijeniti majčino mlijeko. Najbolje rješenje je da potražite zamjensku majku (najbolje je hitno kontaktirati uzgajivače) koja će najčešće posvojiti tuđu mladunčad ako su iste starosti kao i njezina. 
Tokom dana ženka rijetko ulazi u gnijezdo i provjerava mlade (ona to čini iz daljine), pa se ne morate brinuti što "ne sjedi na njima", kako to čine psi i mačke. Razlog tome je što kunići u prirodi imaju puno neprijatelja, pa bi duže zadržavanje uz gnijezdo samo privlačilo pašnju predatora. U slučaju da u prirodi nabasate na mladunčad kunića, nemojte ih dirati niti uzimati sa sobom , jer im time samo smanjujete šansu za preživljavanje. Majka se najvjerovatnije nalazi negdje u blizini tj. ona dolazi provjeriti i nahraniti svoju mladunčad samo po noći.
Kunići se rađaju potpuno goli, gluhi i slijepi. Nakon nekoliko dana počinje im rasti dlaka. Sa 10 do 14 dana starosti počinju otvarati oči. Kada progledaju možete im početi davati malo sijena, sjemenki i vode. U to vrijeme početi će jesti i majčin izmet tj. "noćne kuglice", što i inače čine odrasli kunići. Time se opskrbljuju neophodnim hranjivim sastojcima, a kasnije pomaže prilogađavanju flore probavnog sustava prilikom prelaska sa mlijeka na tvrdu hranu. Stručno se ta pojava naziva koprofagija i događa se jer prilikom primarne probave u fecesu ostaje i do 60% neiskorištenih vitamina B-kompleksa i nekih bakterija važnih za pravilnu probavu. Ponovnim konzumiranjem, kunić nadoknađuje prvi put "propušteno". Najčešće se radi o nešto mekšim i zelenijim "kuglicama" koje su i neugodnijeg mirisa od normalnih, a obično se događa tokom noći i ujutro, odn. 4-5 sati nakon jela. 
Mladunčad će normalno početi jesti sjemenke i sijeno sa 4 sedmice. Majka polako prestaje dojiti kada dostignu 4-6 sedmica starosti. Potpuno prestaju sisati sa osam sedmica i do tog perioda ih nikako ne treba odvajti od majke. Nakon osme sedmice treba odvojiti mužjake od ženki. Mužjaci postaju polno zreli sa deset sedmica starosti. Takođe, dobro ih je nakon osme sedmice sve osim jednog udaljiti od majke, kako bi se ona mogla odmoriti od dojenja. Jednog ostavite još nekoliko dana kako prestanak ne bi bio prebrz. U početku možete sve male kuniće držati u istom kavezu. 
Do tri mjeseca starosti možete im davati sjemenki koliko god mogu pojesti. Kasnije smanjite količinu na otprilike pola šoljice dnevno. No, to će zavisti i o tome koliko je kunić aktivan tokom dana, kao i o njegovoj veličini. Ako dopustite da se prekomjerno udeblja, to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, pa i smrti. Preporučuje se da ih ne hranite sa povrćem i zelenišem dok ne navrše 6 mjeseci.
Kunići u potpunosti sazrijevaju kada napune između četiri i deset mjeseci, što zavisi o vrsti-rasi. Manje sazrijevaju brže, a veće kasnije. 
 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.