Kunići-Rabbit-Help- trebaju vašu pomoć više od bilo koje druge životinje.Uznemirujući blog.

Kunići-Rabbit-Help- trebaju vašu pomoć više od bilo koje druge životinje.Uznemirujući blog.
Kunići često strašno pate od ljudskih ruku. To su neke od najzlostavljanijih životinja na Zemlji.
Proširite poruku da kunići, kao i sve ostale životinje, nisu naša jela, odjeća, nisu za eksperimente, za zabavu ili zloupotrebljavanje na bilo koji drugi način.
 

 
Ovaj kunić zabrinuto čeka klanje. 
Kunići se iskorištavaju zbog sljedećeg:
-zbog svoga tijela,
-zbog svoga krzna,
-zbog eksperimenata,
-zbog zabave.
I PITAMO SE ODAKLE POPLAVE ,POŽARI ,ZEMLJOTRESI ,OLUJE.... PA BOG NAS KAŽNJAVA-LAŽNI VJERNICI.
Njgov je vrat razrezan, a obješen je naopako kako bi se krv mogla isušiti s beživotnog tijela.
Umire tokom krvarenja.
Nakon svih mučenja koje ove ranjive životinje izdrže, njihova tijela pretvaraju se u proizvod za ljudsku isranu.Ko to može jesti...

Kunići su zavezani , a njihovo krzno rastrgano je od osjetljive kože.
 
 Više od 250.000 zečeva i kunića zlostavlja se u američkim laboratorijima svake godine.

Tekućina za pranje posuđa, čistač za ispuštanje vode i druge tvari kaplju im se u oči, često uzrokujući crvenilo, otekline i sl.
A kao da to nije dovoljno, više se invazivnih testova provodi čak i na njima.
Nemilosrdno se muče u ime znanosti.
Kunići darovani za Uskrs, koji se koriste kao rekviziti ili prisiljeni nastupati u čarobnim emisijama često se odbacuju i mogu završiti na ovakvim navedenim mjestima-npr.kao Bunny Magic maskiran kao "no-kill" svetište.
  

 KUNIĆI SU PREDIVNI I DRAGI LJUBIMCI.



Kao maleni oni baš ne gledaju gdje će ostaviti kuglice, a imaju brz metabolizam, pa se stiče utisak da samo jedu i kake.
Mnogo truda treba uložiti u uzgoj i vaspitanje, a onda eto sreće.
Npr. rasa- Lavlja glava, raste do max 2kg i predivni su.
Kunić neće spavati i jesti tamo gdje kaki, i morate biti svjesni toga kada kupujete kavez. Jednostavno mora imati ćošak za nuždu (prostor za posebnu wc kutiju), za hranu i odmaranje.
Tako kunić neće ležati u svom urinu, a to znači da neće smrditi. Kunić smrdi kada mu krzno dođe u kontakt sa urinom. Zamisli kako bi se osjetilo kada bi ležanje u urinu bilo pravilo. Kunić kada se protegne, tj. kad baš opušteno leži ispruži i zadnje i prednje noge, to može biti i do pola metra. Morate mu dati prostora i da se kreće, tj. da ne patite životinju. Kavez od 100x60x60 je ok , a bolje je da ima i više prostora, pa ga s vremena na vrijeme pustite da hoda npr. po hodniku dok ste odsutni. Srce Vam se stegne kad Vas gleda iz skučenog prostora i očima moli da ga pustite. Kupite komad itisona i napravite svoju ogradicu umjesto kaveza, ali obezbijedite mu obavezno dovoljan prostor za kretanje. 
Morate se dobro educirati se o kunićima. Kunićima se daju grančice i igračke koje ne mogu progutati. Imaju jako osjetljiv probavni trakt i morate biti pažljivi. Svaki komadić hrane koji ne smiju jesti može biti koban. Imaju strašno brz metabolizam, što znači da ono što pojedu jako brzo završi u krvotoku, pa nemate vremena da reagujete.
Uzmajte starije kuniće, od 3-5mj ili starijeg, jer su kao maleni jako osjetljivi. U prva 2 mjeseca oni stiču imunitet dojeći i stiču jako bitna znanja od mame (kako da se čiste, gdje da piške, kako da piju vodu...) i jako je važno da to kunić nauči, jer onda nećete imati problema sa njegovim karakterom. Jesu preslatki kada su jako mali, ali je njihova sudbina jako neizvjesna.
Kunići u prirodi žive u jamama i skrivenim prostorima i to mu morate obezbijediti. U početku će biti jako preplašen i u takvom prostoru će se moći smiriti i opustiti svoje slabašno srce, npr. zatvorenoj kartonskoj kutiji sa otvorenim ulazom.
Obavezno nabavite: kavez, pojilicu, hranilicu,posudu za wc, sijeno, pilotu/pelet, te obezbijedite prostor gdje će se kunić sakriti kad spava.
U svakom slučaju treba da razmisli o veličini kaveza i kunićevim potrebama za većim prostorom naročito ako planirate da ga dosta dugo držite u kavezu. Možda je bolje da mu se ogradi veći prostor nego da bacate novac na nešto što ne odgovara kuniću.
Kunić kao ni bilo koja druga zivotinja nije igracka i treba mnogo ljubavi i paznje.Velika je greska kupovati kunića djeci,jer kunići bilo patuljasti ili veliki nisu kao mace i cuke da dodju kad ih zovnes,da donesu loptu i slicno,nisu maze-kao mace,nego maze se kad oni hoće, što djeci često dosadi i samim time mali slatki kunić prestaje biti zanimljiv,posebno kad poraste i nije više onako mali i sladak.
Nikako ali nikako se ne preporučuje kupovanje kunića djeci.
Kada ga kupujete dobro razmislite jer je to obaveza za narednih 10 godina koliko u prosjeku žive.
Kunić mora imati svoj kutak u kući ili stanu, dakle kavez dovoljno velik da se može protegnuti i ustati,zatim pojilice za vodu,plastični wc u koji će vršiti nuždu- to lako nauče samo treba biti strpljiv,plus malt pasta koja se mora davati protiv zatvora,zatim razno razni vitamini,veterinarska njega,vakcine i ostalo....
Veoma je teško naći svu ovu opremu na jednom mjestu.
Što se tiče ishrane-sijeno je najvažnije i svakodnevno mora biti zastupljeno,plus ostala hrana pelete,granule.....povrće,voće....
Kunići ne vole biti sami tako da je preporučljivo držati dva,posebno ako mnogo vremena provodite na poslu.
Kablove i namještaj neće gristi ako mu nabavite grančice voćki ili neke grickalice iz pet shopa.
Kunici su glodari, zubi im stalno rastu i oni imaju potrebu za grickanjem,ako ih ne uposlite sa grančicama onda se spremite da vam nastrada tepih i namještaj.


 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.