Zamorčići su prilično inteligentni i većina jako rado uči. Prilikom igranja se ne smiju životinje gnjaviti.



Zamorčići su prilično inteligentni i većina jako rado uči. Prilikom igranja se ne smiju životinje gnjaviti.

Nabavka zamorca: Zamorac treba imati više od 3 do 4 sedmice prilikom nabavljanja, i morate biti sigurni da ga je majka odbila, jer iako se rađaju sa zubićima sišu mlijeko. I čim je odbijen od majke, sposoban je na samostalni život. Kada dovodite doma zamorčića mora imati sređena pitanja smještaja i hrane, te sve što je potrebno za njegov što ugodniji i uspješniji život. Kada dođete  sa zamorcem, stavite ga u njegov novi dom i pustite ga na miru, dok se ne privikne na novo okruženje. Par dana ga nemojte vaditi i držati po rukama, dok se životinjica ne privikne na novi dom i okruženje. U tih par dana prilazite kavezu i pričajte da se malo počne i privikavati na vašu prisutnost. Nemojte ga strašiti, i idite korak po korak kako bi se na vas naviknuo. 
Hrana: Zamorcu sijeno mora biti uvijek dostupno, u neograničenim količinama. Povrće i voće može jesti, ali umjereno. Zamorci su navikli na rutinu stoga im se hrana (kao povrće, voće i sjemenke) mora davati svaki dan u isto vrijeme i to postepeno. Znači, nećete mu dati odmah cijelu mrkvu, već ćete mu dati sitni komadić mrkve, i tako postepeno povećavati obroke tokom narednih dana. Takođe, ne smiju im se naglo mijenjati vrste povrća i voća zbog mogućnosti dobitka proljeva koji može voditi dehidraciji životinje i konačno, smrti. Valja obratiti pažnju na tvrdoću i izgled stolice, kad mu se uvodi neka nova hrana.  Stolica mora biti tvrđa i suha. Ako mu je često "mokra" i mekana, nešto nije u redu. Meso i mesne proizvode, ni pod razno. Ako ćete kupovati gotovu hranu za zamorce - sjemenke i/ili mix. sjemenkI, morate paziti da je to za zamorce, a ne za ostale glodare, jer se s nekom hranom drugih glodara  mogu lako zagušiti. Hrana koja se ne bi smjela uopće davati zamorcima: rabaraba (izuzetno toksično), krumpir, celer, grah. Hrana mora biti oprana i osušena . To vrijedi za voće i povrće. Važno je prati zbog pesticida koji mogu naškoditi  zamorcu. 
OVO SU DRUŠTVENE ŽIVOTINJE I DRŽITE IH SAMO U PARU.
Voda: Svaki dan mijenjati vodu koja obavezno mora odstajati bar 24 sata, zbog klora. Znači, ipak treba malo odstajati. U vodu možete ukapati vitamina C (nađe ih se u pet shopu, kao posebni preparati za zamorce), jer nemaju mogućnost sami sintetizirati C vitamin. Ali ako se daje dovoljno hrane sa voćem i povrćem, s tim ne bi trebali imati previše problema niti potrebe, ali neće mu biti ništa i da mu se ukapava- bolje spriječiti nego liječiti.
Kavez i lokacija kaveza:  Kavez treba biti što veći i prostoran. Preko noći mogu izdržati i u manjim kavezima, ali se preporučuje da ipak imaju veliki kavez, kako bi se mogli kretati. Ako niste u mogućnosti imati veliki kavez, a želite da se vaš zamorčić kreće i bude aktivan i nemate srca gledati ga kako se gužva u kavezu, možete ga pustiti i po podu (kući, stanu), samo pripazite da se negdje ne zavuče, i ne počne nešto glodati (naročito plastiku, najlon, žice, jer se sa tim materijalima može zagušiti). Zamorca je potrebno držati pod budnim okom ako ga pustite da bezbrižno tumara stanom.Ograda na većem prostoru je idealna. Kavez bi se prema nekim preporukama trebao držati na povišenom mjestu, nikako na podu, jer su to mnogo  strašljive životinje i reaguju na najmanje vibracije. Mora biti na suhom mjestu, daleko od propuha i daleko od izravnog sunčevog svijetla (zato što od propuha i sunca mogu uginuti - infarkt).
Naravno, treba imati bocu za vodu, i hranilicu iako  ne smeta da bude razbacano po cijelom kavezu, to im je onda i veći gušt, kopati po sijenu i tražiti hranu. 
Podloga: Možete izabrati više podloga, počevši od sijena, piljevine do pijeska.  Preporuka je  ne sijeno. Sijeno jako smrdi pogotovo kad se zamorčić popiški po njemu i nije nimalo ugodno to mirisati. Novinski papir kao podlogu, također izbjegavati, jer sadrži olovo što je toksično za zamorca. Izbjegavati i sve materijale s kojima se mogu ugušiti - plastika, najlon i karton (papir) . Najbolji izbor jest pijesak ili piljevina. Zamorac može biti alergičan na nešto od tog dvoje, nije čest slučaj ali se može desiti. Pa ako primjetite da vam se zamorac na jednoj podlozi (piljevina ili pijesak) puno češka i kiše, podlogu zamijenite. Podloga se mijenja po  procjeni, ne postoji neko pravilo. Kad postane nered, počne jako smrditi, to je već alarm za promjenu.
Igračke:  Postoje razne igračke za glodare, takođe postoje i kamenja, minerali koji služe trošenju zuba i noktiju. Iako neki misle da su zamorci strašljive životinje, to vrlo zavisi od zamorca do zamorca i kako ga sam vlasnik navikne. Tako da i tu imate izbora, tako što zamorcu možete napraviti sklonište, gdje će se sakriti. Oni su ipak životinje koje imaju puno predatora i zato vrlo često znaju reagovati burno i bježeći  kad krećete rukom prema njemu. Ali, prije će se naviknuti na vas bez skrovišta, zato je možda bolje njega ni ne stavljati. Možete staviti i neki komad odjeće koji ima vaš miris, kako bi se tako zamorčić na vas naviknuo. Igračke nisu potrebne, i to zavisi o samom vlasniku ako je željan da mu zamorac ima neku zabavu. 

Aktivnost:  Zamorac ne bi smio samo sjediti u kavezu, jer će onda samo jesti i debljati se i imat ćete bolesnog zamorčića. Treba ga puštati iz kaveza i posvetiti mu puno pažnje. Morate s njim oprezno rukovati, tako da ga čuvate od visina i da vam slučajno ne ispadne iz ruke.
 Higijena:  Za kavez je sve rečeno, treba se redovito čistiti.  Kupanje ne, ali neki smatraju da  se trebaju često kupati.  To nije najpametnija ideja, i ako ih  već kupate neka to bude što rijeđe, te nakon kupanja zamorca  u mlakoj vodi  treba umotati u ručnik, dok se potpuno ne osuši. Češljanje se preporučuje kod dugodlakih zamoraca, a i kratkodlake je jednako kao i dugodlake i sve ostale vrste zamoraca potrebno pregledavati povremeno, kako bi provjerili ima li neka neobična oštećenja kože ili nametnike, koji se tada uklanjaju posjetom kod veterinara i drogeriji.Nokti se mogu ali i ne moraju rezati, zavisno o tome koliko ih troši. Ako ćete rezati nokte, morate biti vrlo oprezni da ne bi ozlijedili svog zamorčića. U noktima imaju žilice koje se teško vide gdje završavaju ako zamorac ima tamne nokte- i možete režući nokte samo nanjeti nepotrebnu bol i krvarenje zamorčića. 
Zdravlje: Zamorac je zdrav sve dok jede, pije, ima normalnu stolicu, mokraću (bez čudnih, neobičnih boja ili mirisa) zdrave oči, zdravu dlaku i kožu, i dok je živahan i zainteresovan za društvo i igru. Čim se zamorac počne povlačiti, držati po strani, ležati na boku, ili bilo koje druge neobične stvari, veoma je važno posjetiti veterinara.
Glasanje:Zviždukanje je za njih svojstveno i može svašta značiti, a najčešće reagiraju na zvuk vrećice ako mu se iz toga daje hrana.
 Ali, imajte na umu da je svaki zamorac priča za sebe, te neke stvari jednom zamorcu nisu potrebne, a drugom jesu. 
 Zamorčići ne žele po cijele dane hodati do svoje zdjelice i natrag (postali bi debeli i lijeni), pa je potrebno njihov smještaj, izlaske i ograđeni prostor opremiti tako da su bogati promjenama:
  • postavite im kartonske kutije (bez natpisa) kako bi mogli kroz njih trčati (na dva kraja otvorene) i zavlačiti se, napunite ih evtl. sa sijenom i posakrivajte im u njih slatkiše ( komadiće jabuke, mrkve, krastavca).
  • Dajte im svježu hranu na razna mjesta u smještaju, ne samo u za to predviđenu zdjelicu, tako da je zamorčići moraju tražiti.
  • Napravite im pećine od ručnika koje ste stavili preko jedne košare ili preko uspravljenih grančica sa sijenom.
  • Možete im postaviti tunelčiće i široke cijevi kroz koje mogu trčati, npr. od pluta ili gline. Pazite pritom da su cijevi i tuneli dovoljno široki kako se zamorčići ne bi u njima zaglavili. Presjek od 12 cm na dalje bi bio adekvatan.
  • Napravite od kartonskih kutija labirint, 20 cm visoki, porazmjestite hranu u njemu i pustite zamorčiće da je traže.
Nemojte biti frustrirani ako zamorčići odmah ne shvate što se od njih očekuje, njihova prirodna radoznalost i potreba za igrom će kad tad prevladati.
I hrana ih može zabaviti:
  • Naročito omiljeni su štapići sa nataknutom hranom, u tu svrhu ima za kupiti u pet shopovima metalnih štapića na koje se stave voće i povrće te se objese u kavezu. Štapići se ne bi smjeli pomicati, već biti fiksirani na podu.
  • Još omiljenije je sasušeno aromatično bilje u svakom obliku. Ljeti možete napr. maslačak, kamilicu i ostale biljke, ali i grančice stabla jabuke (paziti da nije ništa špricano) sakupljati zajedno sa listićima, sve povezati u jednu kiticu te staviti naopačke da se suši (najmanje 6 sedmica ostaviti da se skroz posuši). Te zamotuljke onda naopačke objesiti u njihov kavez kako bi zamorčići posezali za njima.
  • Sasušene začinske biljke kao i svježe zelenilo se može posakrivati u kartonske role od wc papira, pa se još sa svake strane natrpa sijena i onda su mali čupavci zabavljeni grickanjem i kopanjem kako bi došli do hrane. 
  • Sasušeno povrće se može dati u loptice za hranu koje se mogu nabaviti u pet shopovima. 
  • Male presovane kuglice od sijena. Te kuglice se sastoje od grubo struktuiranog sijena sa livada i pašnjka koje je jednostavno samo čvrsto presovano. Takve kuglice glodaju zamorčići vrlo rado. 
  • Paradajz (rajčica) spada isto u hranu za zabavu. Naročito male rajčice, se stave cijele u kavez. Zabavno je pritom posmatrati zamorčiće kako ih ganjaju i pokušavaju progristi kožu, a rajčice "bježe".
       
    Interakcija sa zamorčićima
Zamorčići su prilično inteligentni i većina jako rado uči. Kako bi  zamorčiće pripitomili i zaintrigirali, potrebno se njima redovno zabavljati. To je u većim grupama pomalo teško, jer čim primjete slatkiše, odmah se sve životinjice bace na vlasnika.
Zamorčići nisu igračke. Prilikom igranja se ne smiju životinje gnjaviti. Sve igre moraju zamorčići dobrovoljno, prilikom boravka na slobodnom, izvoditi i uvijek moraju imati mogućnost napustiti igru i povući se. Za igranje se zamorčići nikada ne smiju pojedinačno odvajati od grupe.
Prvo treba otkriti što zamorčići rado grickaju. Naročito su omiljeni mali komadići voća, komadići krastavca, a jako rijetko i jedan listić sušenog graška ili sjemenka (očišćena) suncokreta. Nemojte dati previše slatkiša odjednom, jer ćete uskoro imati trome i spore, bucmaste zamorčiće.
U početku naučite zamorčića da Vam uzima poslastice iz ruke. Čim to nauči, dolazit će sam tražiti poslastice iz ruke. Zatim ga-ih možete naučiti da prose poslasticu na zadnjim nogicama tako da mu držite poslasticu iznad glave.

Privikavajte svoje ljubimce na glas. Pri tome se pokuša dati životinjici jasan signal - posmatra  se i ako napravi što se očekivalo, onda se da jasan signal - ili kimne glavom ili kaže jasno "da" ili "ok", riječ mora biti kratka i jasna kako bi se brzo mogla prepoznati. Ukoliko životinjica ne napravi očekivano, izgovori se "ne" i ne dobije poslasticu. Efekt učenja je isti, a pritom se imaju obje ruke slobodne.
Kad su zamorčići tako savladali osnove, naučili razliku između "da" i "ne" može  se malo potaknuti  nešto teže. Mamite ih preko sitnih prepreka (preko drške od metle, kartonske prepreke ili nečega sličnog, ali ne previsokog). Vodite zamorčića sa poslasticom u ruci preko te prepreke. Ako pređe prijeko, dobije nagradu. Kasnije dobije nagradu samo ako je preskočio, kada mu rukom pokažete prepreku. Slijedeće možete voditi zamorčića kroz kratak tunelčić ili preko kratkog mosta. Možete ga naučiti i skakati kroz gumu koja, naravno, na početku, stoji na podu, i ostale sitne stvari. Ali : uvijek i sve samo dobrovoljno. Neki zaigrani zamorčići rade takve stvari vrlo rado, drugi to ne žele i ne usude se, pa ih u ni kojem slučaju ne smijete siliti. Što je veća grupa, to je teže takve igre izvoditi dok su slobodni, jer se svi bace na prošenje poslastice i pritom vlasnika prisile na "svoju igru".






 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.