SOVE / OWL /o ve ptice su se nekada vraćale ljudima, čak i poslije par mjeseci, ali je zov prirode uvijek jači.

SOVE / OWL /o ve ptice su se nekada vraćale ljudima, čak i poslije par mjeseci, ali je zov prirode uvijek jači.
Sove je gotovo nemoguće pripitomiti. Izraziti su predatori, jako se plaše ljudi i svi pokušaji se uglavnom završavaju u mladosti sova. Ljude koji su imali sove kao mladunce, odgajili ih, hranili, pazili, potom pustili da odlete. Ove ptice su se nekada vraćale ljudima, čak i poslije par mjeseci, ali je zov prirode uvijek jači.
Sove su u cijelom svijetu jedne od najugroženijih ptica usljed gubitka staništa, trovanja, ubijanja, progonjenja, nedostatka plijena, predrasuda, promjene klime . . . 
Većinom su sove zaštićene kao prirodne rijetkosti i ne smeju se ubijati, uznemiravati, hvatati, proganjati niti odrasle, niti mlade, niti jaja uzimati, lomiti . . . 
Razlozi za i protiv za sove kao ljubimce.
-Uzimanje odmora ili odlazak na poslovno putovanje je teško. Ne možete samo uzeti sovu sa sobom i na put (npr. u Sjedinjenim Američkim Državama potrebna je dozvola). Potrebna je obučena osoba da se brine o sovi , mogu biti agresivne s bilo kime ko dolazi da se brine za njih. Sove takođe vole rutinu, tako da je prekid normalne životne šeme vrlo stresan za njih.
-Sove mogu biti vrlo destruktivne. One imaju prirodni ubojstveni instinkt koji se može primijeniti na deke, jastuke, odjeću, punjene životinje i sl. 
-Zapamtite, sove su aktivne noću, tako da će to biti problem,pozivi tokom sezona parenja Ako imate susjede u blizini, neće biti jako sretni zbog buke.
-Sove ne vole biti mažene i grljene. Zarobljene sove i dalje zadržavaju svoje prirodne instinkte, a tradicionalni "petting" ne uklapa se u planove sova.
-Sove su vrlo zahtjevne za održavanje. One zahtijevaju svakodnevno hranjenje, čišćenje i pažnju, Sove koje su sposobne letjeti moraju redovito letjeti, ili biti smještene u vrlo velike kaveze gdje mogu dobiti adekvatnu vježbu.
-Sove su dugovječne. Neke velike sove mogle bi živjeti 30 ili više godina u zatočeništvu, ako njega bude dobra. Male vrste mogu živjeti 10 godina. Briga o sovi je dugoročna obveza.
-Ako sova ne voli ono što radite, to će vas obavijestiti. I zbog toga možete završiti sa krvarenjem. Jednostavno će vas ogrebati,pa rukavica je neophodna. 
-Sove trebaju specijalnu njegu. Većina veterinara nema potrebnu obuku za pravilnu brigu o sovi, pa biste trebali pronaći veterinara koji je sposoban za rad sa sovom. Kao vlasnik trebate znati nešto malo o zdravlju sova, uključujući i ono što izgleda "normalno", koje ponašanje može ukazivati na zdravstvene probleme, pružiti odgovarajuće mjere, zdravu ishranu, prikladno stanovanje i redovno održavanje kljuna. 
-Perje svuda leti. Sove bacaju kuglice krzna i kostiju gdje god se nađu. Održavanje sova uključuje neprekinuto čišćenje. Crijeva prazne oko jednom dnevno. Ovaj iscjedak je sličan čokoladnom pudingu, ali smrdi tako loše... Održavanje sova uključuje neprekinuto čišćenje.
-Ishrana. Ne možete jednostavno otići do lokalne trgovine i kupiti hranu. Sove su stroge zvijeri i zahtijevaju mlade cijele životinje za pravilno zdravlje (štakori, zečevi i miševi...). Dio što ne pojede prethodnog dana mora se naći i ukloniti, jer sove vole ( sakriti) ostatke hrane za kasnije. Ako niste spremni odmrzavati mrtve životinje svake večeri svojeg života u 10 godina ili više, nećete morati imati sovu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kunić lavlja glava- karakteristike ovog specifičnog kunića i kako se o njemu brinuti.

Ovnoliki-patuljasti-kunic-prava sam maza.

LAVLJOGLAVI KUNIĆI-ISHRANA MALIH MAZA.